Родител ли си зад волана?

У нас да возиш детето си без столче е отколешна практика
1 юли 2009 07:07,
72
Родител ли си зад волана?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Наскоро в САЩ възмутени шофьори сигнализираха полицията, след като забелязали жена да вози в автомобила четирите си деца необезопасени, т.е. малчуганите не били в детски столчета.

Сега майката я грозят шест месеца затвор и 1800 долара глоба.

Звучи шокиращо, нали? И у нас да возиш детето си без колан, е отколешна практика въпреки законовите разпоредби.

Всеки ден се разминаваме с десетки коли, в които "грижовни" майки са гушнали своите бебета или хлапета.

Ние, големите, сякаш свикнахме да си слагаме предпазния колан и сега е време да се научим и на друго – да пазим детето си в колата, като го слагаме в подходящо за него столче.

„Много са скъпи”, са обичайните възражения.

Така е, но предполагам, че не е нужно да сравняваме цената на живота на детето с това на столчето за кола.

И един съвет: вместо да се чудят какво да ви подарят близките, може да поискате точно този подарък за раждането на бебето.

Но и това май не е достатъчно.

Когато преди две години возенето на деца със столчета за кола, съобразени с възрастта, стана задължително, паниката беше страшна.

Родителите се юрнаха да купуват, ама не толкова за детето, колкото да не ги глобят.

„Абе, да се вижда, че има столче – да не ме закачат полицаите”, и просто поставят стола, без да го закрепят с обезопасителните колани за седалката.

„Абе, сега бързам. Няма да го връзвам. Тук в квартала сме, наблизо” – също популярна и често чувана реплика

А статистиката е безпощадна. В периода от 2005 до 2008 г. са загинали 43  деца до 10-годишна възраст – пътници в колата, а 720 са били ранени.

Ничий живот не заслужава да завърши по този нелеп начин. За да се убедите, че коланите са жизненоважни, ето и едно доказателство. 

Представете си, че на мястото на манекена е вашето дете.

Резултатите от най-новите краш тестове посочват, че дори при скорост от 30 км/ч водачът и пътниците в автомобила могат да получат сериозни травми, ако не са обезопасени с колани.

По време на теста са били активирани въздушните възглавници, които в реално пътнотранспортно произшествие невинаги се отварят.

А сега просто прикрепете столчето за кола според инструкциите.

Обезопасете детето си!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дъщеря ми скоро ще става на 3г. и знае много добре кой как се вози в колата и какви са правилата. Дори ако потеглиш без колан, ти напомня да си го сложиш.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ще крещи, ще крещи, но накрая ще разбере, че мърдане няма! И ще спре да крещи... Ако детето не е наясно от малко, че ТРЯБВА, ще се наложи да изтърпиш един такъв период.
49
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 14 години
Аз имам седалка за детето .. но е истинско предизвикателство да я убедя да остане през целият път на седалката тъй като вече може сама да се освободи. В случайте когато не успее крещи така, че губя способност да мисля/шофирам ..
48
0
 
0
 
! Отговори
Бахур преди 14 години
*** народ - слаба държава...
47
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 14 години
Нима все още се чудите защо българите се самоизбиваме? Прочетете словоизлиянията на екземплярите тип антиколан. Разбира се тези, които обясняват смело защо не трябва да се слага колан са същите, според които алкохолът подобрява значително реакциите на водача, а червеният цвят на светофара означава "премини с висока скорост, по възможност прегази поне 5 пешеходеца". Та пожелавам на всички воини по пътищата приятно изкарване на остатъка от живота.
46
0
 
0
 
! Отговори
Бичкия преди 14 години
Еееей ПРОСТИ ХОРА БЕЕЕЕЕ.#44 и #45, не коланите са простотия, ти си ***, ама никога няма да го разбереш.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Евгенийо, коланите са простотия, столчетата са двойно по-голяма простотия, това на видеото също е простотия. Трябва да си нечуван *** за да държиш детето си в скукта на предната седалка, и най-големия селянин ще се сети какво ще стане при катастрофа. Та така колани и столчета само заради полицията, не защото пазят нещо. Амче дайте да напълним колата с полиуретан баси.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Коланите са простотия, столчетата са двойно по-голяма простотия, това на видеото също е простотия. Трябва да си нечуван *** за да държиш детето си в скукта на предната седалка, и най-големия селянин ще се сети какво ще стане при катастрофа. Та така колани и столчета само заради полицията, не защото пазят нещо. Амче дайте да напълним колата с полиуретан баси.*** *** ***
43
0
 
0
 
! Отговори
ДГД преди 14 години
е.бем ти и мизерната статия че и най отгоре я сложили сигурно сичките редактори ползват или са ползвали подобни седалки
42
0
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
ЕЙ, БАТКО, ТИ *** ЛИ СИ БЕ ?! ТОЙ ЗНАЕЛ СЛУЧАЙ БЕ, ЕДИН СЛУЧАЙ ЗНАЕЛ !!! ТИ ЗА КВО ЖИВЕЕШ БЕ, *** ?! А, ОТНОСНО ПИПИ - ДА ТИ ЕБ.. МАЙКАТА НА ТЕБ !
41
0
 
0
 
! Отговори
TURK-SOIOZ преди 14 години
Независимо дали ще бъде в управлението или в опозицията, ДПС ще бъде фактор в обществено-политическия живот на България.
40
0
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 14 години
ДВА пъти съм си висял на колана. Единия път на таван в центъра на София (не. не бях аз виновен). И двата пъти нямам драскотина.
39
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 14 години
Абе аз не мога да разбера защо все някой трябва да умува - така ли е, не е ли така. Щом има закон - законът е да се спазва, а не да се умува да или не. Ние щото сме нация от умници, затова сме на такова дередже. Ако само малко спазвахме законите, вместо да се чудим трябва или не да да го правим, държавата ни щеше да е много по-добре. В цивилизованите страни никой не се пита да вземе ли или не столче за детето си, правят го, защото това е решение за безопасността на децата. Ама ето тук...
38
0
 
0
 
! Отговори
Кранево преди 14 години
Избрали Кранево като място за почивка алармираха, че голямо количество фекалии плуват в морето край селото и не може да се влезе в морето, като допълниха, че вонята е ужасна и това е от няколко дни, предаде Cтандарт
37
0
 
0
 
! Отговори
Бичкия преди 14 години
Куха лейка си Пипи. Я погледни пак клипа към статията, случайно да виждаш, че "детето" чупи предното стъкло с глава и "майката" го спесква в арматурното табло?
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Пипи, наистина си проста! Съжалявам да го кажа...
35
0
 
0
 
! Отговори
до 31 преди 14 години
Карай без колан и се надявай и ти да си от този 1% които оцеляват без колан.А иначе любима гледка ми е... задминава ме с бясна скорост кола.. В нея любящи родители карат безрасъдно с детето на задната седалка, което е ПРАВО и подпряно на седалките гледа пътя... ЕВАЛА
34
0
 
0
 
! Отговори
Пипи преди 14 години
Не вярвам на статистиката за загиналите деца. КАТ нямат данни за това дали децата са били на столчета или не. Така че, не набивайте моля ви се колко сме прости като не купуваме столчета за децата си и как ги подлагаме на риск. Аз си мисля, че детето в скута на майка си е сто пъти по-обезопасено от сядането в столче и връзването с колан.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всичко е с цел държавата да пести от заплатите на полицаите, като им дава поводи да рекетират гражданите, другото е ала-бала.
32
0
 
0
 
! Отговори
Titillator преди 14 години
Деца (бебета) до 1 годинка се возят в автомобил С ГРЪБ КЪМ ДВИЖЕНИЕТО и в столче тип "кошничка" - детето е полулегнало.От това следва, че столчето се поставя на задната седалка ДИАГОНАЛНО на водача, за да се обслужва безопасно (в страни с ляво движение) - пример: автобусите, трамваите и т.н. отварят врати отдясно, нали? А не изсипват народа на пътното платно с цел по-лесно прегазване от летящите рацер-джигити...Аз лично залагам на столчетата RECARO. Скъпи са, но детето ми е по-скъпо.