Осмокласниците ни зле. Последни по математика в ЕС

15-годишните имат най-лошите резултати и по природни науки
10 юли 2009 07:23,
117
Осмокласниците ни зле. Последни по математика в ЕС
Снимка: БГНЕС

 

15-годишните българчета са последни в познанията си по математика в Европа.

Това сочат резултатите от световно проучване, представено от Институт "Отворено общество".

По аритметика учениците ни показват за четвърти път най-лоши резултати в сравнение с връстниците си от останалите страни членки на ЕС.

Българските осмокласници заемат и последно място по природни науки, сочат данните.

От страните членки на общността само Румъния има малко по-лош резултат.

Според изследването учениците от по-долните класове имат по-стабилни познания в сравнение с тези, които са завършили основно образование.

За да имат по-добри резултати, учениците трябва да полагат както тестове поне веднъж годишно, така и матура, като оценяването трябва да е външно, а не от учителите им, смятат експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
32, вярно, хаосът съществува, но всеки заинтересован, вместо да се вайка и да обвинява цялата вселена, да се опита сам да си помогне.хаосът съществува от 15 години. моето дете тази година се дипломира с ОТЛИЧНИ оценки и на 2-те матури, с ОТЛИЧНИ оценки на предварителните изпити в 3 университета и с отлична диплома.ама ние не чакахме господ да ни помогне!помогнахме си сами по метода "С ТРУД И ПОСТОЯНСТВО КЪМ УСПЕХ"!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
истината е ,тази,описана от 28 като" втората истина ".Държавата има нужда от обслужващ персонал,а не от математици,които да учи тук и да ги изпраща в силиконовата долина,за да се изхранват.Нашите добри програмисти са по-добре платени ,когато работят в чуждестранните фирми,заели пазара ни.Бог да прости образованието,както и всичко друго унас.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
е, както толкова? демокрация е -никой не е длъжен да разбира от математика ! То да не ви е байТошовия тоталитаризъм, когато всичките деца се задължаваха да учат ?!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"тя виновна, че не е решавала достатъчно и майка и за бой, че не я е натиснала да се упражнява допълнително!"А бащата защо да не е за бой? Само майката, че по-лесно.
32
0
 
1
 
! Отговори
Iznervena преди 14 години
Много е трудно да се каже кой е виновен за това. Дали скапано написаните учебници или тези, които са ги одобрили. Дали слабо заинтересованите родители, или апатичните учители. Дали МОН или самите ученици. На зле отиват нещата с образованието. И дори някой да измисли решение на проблема в бъдеще, какво става с тези, които нищо не са научили в сегашния хаос?
31
0
 
1
 
! Отговори
Deltichko преди 14 години
Защото виждат, че с образование не се успява тук - братя Галеви да не би да могат да решават задачи?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
24, "трудни задачи" е относително понятие!трудни са за този, който не се е упражнявал достатъчно.племеницата ми 5-токласничка, подготвяща се в к на годината за национален изпит по математика, се затрудни в намирането на отговор на задачката:1- 5/6!кво повече да си говорим!тя виновна, че не е решавала достатъчно и майка и за бой, че не я е натиснала да се упражнява допълнително!ако изискваме от децата си, те ще се научат да бъдат взискателни към с си!
29
0
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
голям прас, едно време като бяха първи данби да пратихме хора на луната? :)
28
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 14 години
Истината е, че повечето от децата на 15 години са са *** и турчета. Втората, истина е, че На България е отредена ролята на обслужваща богатите държави нация, или както образно го казват - на подмивачи на гъ-зове.
27
0
 
1
 
! Отговори
Deltichko преди 14 години
А по неграмотия не кое място са? :D :D :D
26
0
 
1
 
! Отговори
Кой е винивен?(2) преди 14 години
МОН, Катя Никова, сестра на бившия шеф на СДВР прикривал измами с изпити. участник във всички наказателни акции срещу директори и учители критикуващи МОН.МОН, Евгения Костадинова, директор, некадърна, протеже на В.Атанасов, замитала със Звездова следите на докуемнтни измами на директорката в Горна баня. ***.РИО, Лидия Кошарска НО "експерт" заедно със Звездова е замесена в горното...,
25
0
 
1
 
! Отговори
до U4enik ot TG BS преди 14 години
Аз пък ще ти кажа, че трябва да си размърдаж мозъчето и да не те мързи, щото след 10 години ще чистиш тоалетни! аааа .. между другото, на никой не му пука за твоите проблеми, реши си ги сам, твоя живот си е !
24
0
 
1
 
! Отговори
Кой е виновен? преди 14 години
Проблемът има име:2 години началник РИО София ДПС активистката Цветанка Звездова2 години началник РИО София зубрачката Ваня кастрева4 години Доректор Координация и Контрол МОН активистката ДПС активистката Мукаддесс Налбант4 години същата зам. министър4 години "математикът" *** Кирчо Атансов, който лъже всикчи, че масовия изпит по математика трябва да е като за математическата и дава свръх сложни задачи на тест всявайк цялостен хаос в ориентирането на децата какво и колко да учат.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
20, проблемът не е във възрастта на учителя, а у самата личност - характер, качества...
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Айде глупости мада фака , ще пусна сина да се състезава с някое английско дупе, да гледате че това не вярно.
21
0
 
1
 
! Отговори
сс преди 14 години
Родители! Вие не сте виновни!!! На всеки някой друг му е виновен и така на всякъде за всичко... Американци, Учители, Образованието такова, Доган, Извънземни...
20
0
 
1
 
! Отговори
U4enik ot TG BS преди 14 години
Shte vi pitam kak shte znaete po matematika kogato ti q predava 50 godishana kompleksarka koqto postoqnno se oplakava ot jivota si. Reshenieto e v novi po-mladi i motivirani uchiteli
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
като казвам "на ден", имам предвид ВСЕКИ ДЕН през цялата учебна година.и ваканциите!+ четенето на книги и курсовете по математика и български...+ писане на теми...ТРУД се иска! тва е истината!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
вечер се интересуваха от моите проблеми.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
прав си, че не са глупави.мързел и безхаберие - и от страна на ученици, и от страна на родители!едно време, за да вляза в желаната гимназия, бях решил ВСИЧКИ задачи от сборник по математика и от ВСИЧКИ броеве на сп. "математика" за 10 години назад! на ден решавах САМ по 25 задачи/някои с няколко подусловия/ по план и после вечер майка ми ми ги проверяваше или на другия ден нейна колежка математичка помагаше, щот задачите си бяха много трудни.родителите ми работеха редовна смяна , но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО