Осмокласниците ни зле. Последни по математика в ЕС

15-годишните имат най-лошите резултати и по природни науки
10 юли 2009 07:23,
117
Осмокласниците ни зле. Последни по математика в ЕС
Снимка: БГНЕС

 

15-годишните българчета са последни в познанията си по математика в Европа.

Това сочат резултатите от световно проучване, представено от Институт "Отворено общество".

По аритметика учениците ни показват за четвърти път най-лоши резултати в сравнение с връстниците си от останалите страни членки на ЕС.

Българските осмокласници заемат и последно място по природни науки, сочат данните.

От страните членки на общността само Румъния има малко по-лош резултат.

Според изследването учениците от по-долните класове имат по-стабилни познания в сравнение с тези, които са завършили основно образование.

За да имат по-добри резултати, учениците трябва да полагат както тестове поне веднъж годишно, така и матура, като оценяването трябва да е външно, а не от учителите им, смятат експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Iznervena преди 14 години
36, то това е начина. Да се интересуваш от образованието на детето си, защото не може само да го метнеш в училище на път за работа и да чакаш учителите да го възпитат, научат и да го направят човек. Много родители бягат по този начин от отговорност и след това винят учителите. Аз завърших гимназия преди 3 години. Догодина ми предстои дипломиране. Имам по-малък брат в 6-ти клас ще бъде и наблюдавам отблизо какво е положението в образованието. Всички са в кюпа. Системата не е на ниво.
55
0
 
1
 
! Отговори
ph преди 14 години
...но сигурно са на първо място по свиване на масурче, чертане на стрелкички и удряне на 50 за отскок ;)
54
0
 
1
 
! Отговори
ГБ преди 14 години
Вместо да се карате се замислете какво можем да направим за образованието на хлапетата (понеже това е най-големия актив на скромната ни държава) - дайте идеи и се замислете, зашото на няколко пъти на световни първенства по математика наши деца са ако не 1-ви, то на челни позиции. Помня в Япония от 1-те 10, 5 Български места (и първото също).ПОТЕНЦИАЛ ИМА - Мислете как да го засилим в правилната посока.
53
0
 
1
 
! Отговори
matematik преди 14 години
Ot 5 klas seriozno se zanimavam s matematika, 1 godina sam uchil matematika v SU i sega ucha sashtoto v chujbina. Ako roditelite mi ne me bqha uirkali kato malak da ucha sega nqmashe da sam tuka. To i te me nakaraha da zamina za chujbina de, makar che na mene ne mi se iskashe mnogo. No kato chovek vidql mnogo v taq oblast na mnogo mesta veche, trqbva da vi kaja che ne sme po dobre ot ostanalite evropeici ot tova koeto sam vidql az. Izvinqvam se za shlokavicata, nqmam kirilica tuk.
52
0
 
1
 
! Отговори
ТТ преди 14 години
Стига оправдания, "децата били демотивирани".Каква мотивация за бъдещето на тази възраст, айде стиба моля ви се.Всичко зависи от нас родителите, от това какъв пример даваме и на какво ги учим.Колкото и да ние трудно не трябва да прехвърляме върху децата си отчаянието и неудачите и да обясняваме колко сме умни и образовани, но неуспели.Много е трудно, почти невъзможно е, но трябва да го направим за тяхно добро(естествено не да подхранваме напразни надежди).
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От *** родители излизат *** деца, бе, мaйкaтa. Стига цензурирахте!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Истината е, че от и родители излизат и деца.Само погледнете на какъв хал е държавата, само прочетете *** коментари и няма какво да се чудите.
49
0
 
1
 
! Отговори
jeko преди 14 години
Е какво очаквате ? Да са на едно от челните места ли ? С идоли - чалга певици, мутри, разни "рапъри" и т.н. По цял ден само се шляат по улиците, напиват се и кво им дреме. А ако някой е по-умен и изкарва добри оценки и му се подиграват, сякаш е нещо...лошо това. Така и умните понякога се демотивират. А и как да накараш един осмокласник да учи, след като той вижда, че мутри и престъпници карат "яки коли и ч*кат готини жени". А математиката в училище да е толкова лесна...да дойдат в ФМИ да видят!
48
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 14 години
Подкрепям, че българското образование е пълна порнография!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
абе, хора, що не вземете да потърсите проблема ПЪРВО В СЕБЕ си?!когато се научим да не търсим извинения само в грешките на другите, тогава и ще се оправим!истината е, че сме нация МРЪНКАЧИ, които се оправдават с другите, щото "АЗ НИКОГА не съм виновен".всеки САМ е виновен за това, което е!!!проумейте я тази проста истина!
46
0
 
1
 
! Отговори
Karamf преди 14 години
Колкото и контролни тестове да им направят, резултатите няма да се променят, т.к. децата са демотивирани. В България за съжаление добрите и умните не са от най-успелите хора, за съжаление ...
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прав си 42! Това че Стефка Костадинова беше световна рекордьорка по скок на височина не означава, че българската нация е много атлетична! Властта винаги се е опитвала да използва подобни постижениея за да подтисне усещането за проблеми и да създаде изкуствено самочувствие!
44
0
 
1
 
! Отговори
тт преди 14 години
не съм в системата на образованиета, но Нивото е много ниско , липсва всякаква съпричастност на обществото ни към нашето училище.Смятаме, че като хвърлим детето си там и ангажимента ни отпада, но резултатите са налице-неграмотни, ниски оценки.Трябва да се оказва пълна подкрепа на учителите, съответно да се отсяват кадърни от некадърни.Да учим децата си да уважават своите учители.Всъщност крушата не пада под ябълката-за всичка сме си виновни ние.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
42, на кривата ракета - космосът и крив
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Българското образование винаги е било на много ниско ниво! Мит е, че сме били много добре, заради многото спечелени олимпиади. Няколко елитни учебни заведения с нищо не могат да оправят безкрайно ниското средно ниво на българското образование!
41
0
 
1
 
! Отговори
тт преди 14 години
Като гледам и слушам нещата не са добре(то каво ли ни е добре!).И в днешни дни за да кандидатстват децата след 7 и след 12 клас трябва винаги да взимат частни уроци за да имат шанс да влязат в желаното у-ще.Естествено, че има деца които имат знанията и без частни уроци, но масово се налага робителите да се набутват с тези уроци.Едно време беше същото и сега е същото, дори с близки си коментираме и за частните у-ща, уж гарантират подготовка и т.н а то всъщност нак пак се вадят пари за частни у
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
38, ако ти се смяташ за ***, тва е твое право.аз съм образован, трудолюбив и успял.:)хубав ден на всички и успех на младите българи!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
prav si 38,uj biem po olimpiadi nared,a kvo se okaza,samo 6epa deca sa mojeshti,a 90% sa tapanar4eta,koeto si e vqrno de za sajalenie.ami togava haide da prestanem da se hvalim 4e sme nai nai,i ministerstvoto na obrazovanieto da zapo4ne da raboti po tozi problem vednaga.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е НАЛИ БЯХМЕ НАЙ-УМНИТЕ. 1 В ЕВРОПА И СВЕТА. САМО ЕВРЕЙТЕ НИ БИЕХА ПО АКЪЛ.ПРОПАДНАЛ НАРОД ОТ ***.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво искате от държавата ,в която дори журналистите са неграмотни, по-скоро най-вече те.