Станишев подписва утре за газопровода "Набуко"

Официалната церемония ще бъде в турската столица Анкара
12 юли 2009 15:08,
167
Станишев подписва утре за газопровода "Набуко"
Снимка: БГНЕС

На 13 юли премиерът Сергей Станишев ще подпише в Анкара Междуправителственото споразумение за газопровода „Набуко”, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът ще подпише Междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на транспортирането на природен газ през газотранспортна система „Набуко”, което е основа за реализацията на проекта.

Официалната церемония ще бъде в турската столица Анкара и на нея ще присъстват представители на страните, ангажирани по проекта.

Газопроводът „Набуко”, с дължина 3300 км, трябва да свърже централноевропейските пазари и тези в Югоизточна Европа със страните производителки от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия.

Проектната мощност на газопровода е 25-31 млрд. куб. м газ годишно, а очакванията са той да бъде завършен през 2012 г.

България последователно и активно подкрепя реализацията на проекта за изграждане на газопровода „Набуко”, който е приоритетен и за Европейския съюз.

По време на специалния форум в Будапеща на 27 януари министър-председателят Сергей Станишев изрази категорична политическа подкрепа за реализацията на Набуко във възможно най-кратки срокове.

С пускането в експлоатация на „Набуко” ще бъдат постигнати няколко важни цели: диверсификация на източниците за снабдяване с природен газ; създаване на съвършено нов транспортен коридор на газ; повишаване на степента на енергийна сигурност на ЕС и ЮИЕ; стимулиране на конкуренцията и на процеса на либерализиране на европейските пазари на газ.

На заседанието си на 9 юли кабинетът определи отсечката от газопровода „Набуко", която ще бъде изградена на територията на България, за обект с национално значение.

Във водената от премиера Сергей Станишев делегация са включени:

- министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров,
- посланикът ни в Турция Бранимир Младенов,
- началникът на кабинета му Веладин Битолски,
- изпълнителният директор на „Българския енергиен холдинг” Галина Тошева,
- изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов,
- външнополитическият съветник на премиера Боян Чуков,
- съветникът на министър-председателя по европейските въпроси Мария Пинто,
- националният координатор по проекта Петър Попчев.

За времето на отсъствието си премиерът ще бъде заместван от вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Силата на Турция се дължи изцяло на подкрепата на САЩ за нея - и в икономическо и във военно отношение! Без нея Турция е една голяма азиатско-анадолска ислямска държава - враг на християнството и прогреса, да не говорим за геноцидите срещу няколко народа които *** са извършили!
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От тези най-силни държави в света - 3 са против Набуко - Русия, Италия и Германия! - това е точно така!
144
0
 
0
 
! Отговори
иьн преди 14 години
само исамо набуко браво на премиера
143
0
 
0
 
! Отговори
до 140 преди 14 години
Регионален мащаб и световен мащаб са две различни неща. Турция играе по свирката на САЩ и който не го разбира е природно.............. ти го каза.
142
0
 
0
 
! Отговори
ДО 139 преди 14 години
Аз твърдя че трябва да се научим да лавираме между силните, а не да се обвързваме ту с едните или ту с другите. Не съм русофил,но не вярвам безрезервно и на другите силни. Просто трябва да заявим че сме и за двете трасета, а не да избираме приоритетно само едните. Това Е.
141
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Наи-после едно нормално деиствие от едно ненормално правителство.
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От тези най-силни държави в света - 3 са против Набуко - Русия, Италия и Германия! ---------------------Само Русия е против. Италия просто не го подкрепя, а Германия се двоуми.За сметка на това САЩ го подкрепят, което май натежава повече.Колкото до Турция, може да не е в Г-8, но в регионален мащаб е достатъно голяма, за да се съобразяват с нея. Който не иска да го признае е природно ***.
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Доста трудно не значи невъзможно,вярвям ще се съгласиш и ти.А и най-големите износители нещо няма до ги има в Анкара,вярвям си гледал новините.Научи и турски щом си добре с руския---------------Никъде не твърдя, че "много трудно" и "невъзможно" е едни и също. Твърдя, че с една тръба изнудването е много лесно, а с две - много трудно.Бих научил и турски ако имах време да се занимавам.
138
0
 
0
 
! Отговори
от 135 преди 14 години
От тези най-силни държави в света - 3 са против Набуко - Русия, Италия и Германия!
137
0
 
0
 
! Отговори
до 35 Анонимния стра преди 14 години
ти момченце, явно си гледало доста уестърни, ама недогледало...сам вярваш ли си на простотиите които ги ръсеш за изселниците..90 % от тях бяха насилственно изселени...егати екскурзията..300 000 човека се организират и заминават за 3 месеца и то в Турция, и то по соцвреме...аре стига тъпизми и простащина...били се върнали и разправяли страхотии, абе ти в коя планета живееш...бедничкият..или си забрави хапчетата днес...
136
0
 
0
 
! Отговори
до 131 преди 14 години
Знам знам че е втора тръба не се пъчи толкова.Доста трудно не значи невъзможно,вярвям ще се съгласиш и ти.А и най-големите износители нещо няма до ги има в Анкара,вярвям си гледал новините.Научи и турски щом си добре с руския.
135
0
 
0
 
! Отговори
до 132 преди 14 години
Големите държави са следните - и между тях не е държавата Турция!Онзи ден лидерите на големите държави се бяха събрали в Италия по покана на Берлускони - който е против "Набуко"! Групата на осемте, съкратено Г-8, (на английски: Group of Eight) е група от 8 икономически най-големи държави - Великобритания, Германия (до 1991 - Западна Германия), Италия, Канада, Русия, САЩ, Франция, Япония, които заедно представляват около 65% от БВП в света.
134
0
 
0
 
! Отговори
до 132 преди 14 години
По добре е да си природно глупав отколкото да си невежа.Вярвай си не ми пречиш.
133
0
 
0
 
! Отговори
до Самет преди 14 години
Аз мога да говоря за с си.Не нападам обикновените хора,не разбирам част от етническите турци но не ги мразя. Тука понякога си изпускам нервите като повечето, но само тук и не винаги.Когато ме провокират..........отговарям това е.Всичко добро.
132
0
 
0
 
! Отговори
до 128 преди 14 години
Големите държави ги знаем ама нито Турция нито България са сред тях. ------------Турция е сред големите държави и ти много добре го знаеш :)))
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нещо ти не си разбрал. Набуко е втора тръба.Украинската тръба никой няма да демонтира. Ще има две тръби, една от Русия и една от Азербайджан. И тогава руските номера през зимата ще са силно затруднени. Защото съгласи се, че е доста трудно и Русия и Турция едновременно да започнат да правят номера. Освен ако не се наговорят нещо, но България и тогава ще е на далавера, защото Волен и *** му ще си направят колективно харакири. А иначе на мен руския ми е силен.
130
0
 
0
 
! Отговори
Самет преди 14 години
Това е ясно , че големите игт , защо се тровим тогава .... Всеки плюе Станишев , ДПС , Ахмед Доган,ами бяха на власт ще си поемат негативите ,сега ще видим и другите ,но защо тези негативи се пренасят на етническите турци и и т.н.Да не мислиш , че на мен ми е приятно ...
129
0
 
0
 
! Отговори
Кирето преди 14 години
Станишев, шушомигО, изчезни ... и да не сме те видяли НИКОГА повече !
128
0
 
0
 
! Отговори
до Самет преди 14 години
Абе Самет що се правиш на ударен. Турция играе по свирката на САЩ ,ние с ЕС. Големите държави ги знаем ама нито Турция нито България са сред тях.
127
0
 
0
 
! Отговори
НС преди 14 години
Айде честито ви парламентарен шеф:Цецка от Плевен ...Градът на любовта :)