Станишев подписва утре за газопровода "Набуко"

Официалната церемония ще бъде в турската столица Анкара
12 юли 2009 15:08,
167
Станишев подписва утре за газопровода "Набуко"
Снимка: БГНЕС

На 13 юли премиерът Сергей Станишев ще подпише в Анкара Междуправителственото споразумение за газопровода „Набуко”, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът ще подпише Междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на транспортирането на природен газ през газотранспортна система „Набуко”, което е основа за реализацията на проекта.

Официалната церемония ще бъде в турската столица Анкара и на нея ще присъстват представители на страните, ангажирани по проекта.

Газопроводът „Набуко”, с дължина 3300 км, трябва да свърже централноевропейските пазари и тези в Югоизточна Европа със страните производителки от Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия.

Проектната мощност на газопровода е 25-31 млрд. куб. м газ годишно, а очакванията са той да бъде завършен през 2012 г.

България последователно и активно подкрепя реализацията на проекта за изграждане на газопровода „Набуко”, който е приоритетен и за Европейския съюз.

По време на специалния форум в Будапеща на 27 януари министър-председателят Сергей Станишев изрази категорична политическа подкрепа за реализацията на Набуко във възможно най-кратки срокове.

С пускането в експлоатация на „Набуко” ще бъдат постигнати няколко важни цели: диверсификация на източниците за снабдяване с природен газ; създаване на съвършено нов транспортен коридор на газ; повишаване на степента на енергийна сигурност на ЕС и ЮИЕ; стимулиране на конкуренцията и на процеса на либерализиране на европейските пазари на газ.

На заседанието си на 9 юли кабинетът определи отсечката от газопровода „Набуко", която ще бъде изградена на територията на България, за обект с национално значение.

Във водената от премиера Сергей Станишев делегация са включени:

- министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров,
- посланикът ни в Турция Бранимир Младенов,
- началникът на кабинета му Веладин Битолски,
- изпълнителният директор на „Българския енергиен холдинг” Галина Тошева,
- изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов,
- външнополитическият съветник на премиера Боян Чуков,
- съветникът на министър-председателя по европейските въпроси Мария Пинто,
- националният координатор по проекта Петър Попчев.

За времето на отсъствието си премиерът ще бъде заместван от вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Самет преди 14 години
Голям народ , голяма държава , е да вземе повече .Ти гледай какво ще вземеш ти . Какво те интересуват другите. :))) Докато гледаш в чуждата паница да не останеш гладен ...
125
0
 
0
 
! Отговори
до 123 преди 14 години
Нещо не си ме разбрал. Панички ползват само ***,а на мен руския не ми е силен.Никаде не съм казъл че съм против Набуко но не съм и като вас дето само той ви е алтернатива. Имахме един избор до сега и зимата го усетихме.Та мисли малко (ако можеш де) преди да пишеш.
124
0
 
0
 
! Отговори
Сорос преди 14 години
Те *** либят ***-защото големата част от тех са ***..-Фифи Димитровата,кака Данче Соколовата ,Длата Берта Лучников.....
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
България и Турция естествено не могат да имат еднакви облаги, в турската част трасето е 4-5 пъти по дълго отколкото в българската.*** да си получиш паничката с помия от руското посолство и ЧАО!
122
0
 
0
 
! Отговори
до Самет преди 14 години
Не бери грижа брат,а дали ще стане *** никой не може да каже със сигурност.Остави ги ти тия соц. проучвания.Гледай да се махнеш па ние ще се оправим,няма да ни е за първи път.Лек път и не се връщай.
121
0
 
0
 
! Отговори
Самет преди 14 години
Хубавите неща стават бавно за съжаление аз ще замина не мисли за мен.Ти ще останеш в тази я ( бъдещата *** даржава - данни на международни соц.агенции ) :)
120
0
 
0
 
! Отговори
до Самет преди 14 години
Ти нали щеше да си ходиш бе,какво ти пука за нас простите българи.Предимство е ама не е ли по голямо предимство за по големите страни??? Или според т България и Турция ще имат еднакви облаги а?? Айде да си говорим честно. А за Бойко ще видим..... на Доган му душихме пръдните стига толкова. Лек път ти желая.
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
вижте статията уволниха двама директори на тец марица изток.Само от там българският енергиен холдинг е допусна да бъдат източени в изминалите години 50милиона евро,както и да бъде занижено призводството и заводът да ена загуба.за какви приоритети на български интереси става тук .само за ограбване и служба на турски интереси.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Проекта Набуко се подкрепя само от няколко малки държави в ЕС като - Унгария, Австрия, Румъния, България, докато против него са държави като Германия и Италия!
117
0
 
0
 
! Отговори
ерен преди 14 години
защо балгарина върви все с газа напред (т.е. назад )цяла Европа го иска този проект .... и за какво спорим сега ?
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Подобен проект е главния коз за влизането ( да не дава бог) на Турция в ЕС - и това го доказва заплашителното изказване на турския премиер Ердоган през януари 2009 ! Ердоган се опитва да изнудва ЕС още преди да е построен газопровода, а представете си какво ще стане когато го построят.....
115
0
 
0
 
! Отговори
до 108 преди 14 години
Баба ми е живяла в Румъния,та е по вероятно да съм румънец(но не съм) но не и турчин.Я провери ти да не си от тия турските .
114
0
 
0
 
! Отговори
Самет преди 14 години
Подобен проект е предимство за държавата през която минава .Да не ги изброявам сега ....Това е типична черта на българина ,не гледа интересите на своята държава и какво тя ще спечели от проекта ,а коментира Турция .Това немога да го разбера ...1.Ще се плащат такси на БГ2. Да се възползва от газта ,(пак може да има газова криза мн.барзо забравхте,но този път Бойко може да ви направи малко газ и отзаде и да се преодолее по барзо кризата )3.Ще се открият работни места (няма да са излишни)4.Ра
113
0
 
0
 
! Отговори
до98 преди 14 години
аз не знаех че си от хората с три ръце,сигурно с третата си подпираш главата с многото мозък да не ти изтече
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Този Фей на снимката що не вземе приятеля си Бей и двамката да заминат в Анкара и да не се връщат повече ?
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето ви още едно "умно" от ББНеговото най-доверено лице ще бъде финансовият министър Симеон Дянков. Не било задължително да го харесват останалите министри. "Той държи портфейла и в него трябва да има и за баскетбол, и за волейбол, и за футбол", каза Борисов.
110
0
 
0
 
! Отговори
* преди 14 години
" Тур-ци " = " варварин " на монголски , това за обща култура
109
0
 
0
 
! Отговори
! преди 14 години
Бойко Борисов не ми е кумир и има неща които не харесвам в него, но не може да се отрече че е 100 пъти по-добър от този хамстер - серГей! Къде е тръгнал серГей да подписва в последния момент преди да бъде махнат от властта и то споразумение което е главно в полза на Турция и даже Ердоган направи преди няколко месеца изказване че ако ЕС спре Турция зачленство в същза, то Турция щяла да си преразгледа позицията по Набуко- това се нарича изнудване!"Турция заплашва да оттегли участието си в Набуко20.01.2009 09:16Премиерът на Турция Реджеп Ердоган заплаши, че страната му може да оттегли подкрепата си за газопровода Набуко, в случай че преговорите за членство в Европейския съюз по глава Енергетика останат блокирани, съобщава reporter.gr.
108
0
 
0
 
! Отговори
do 105 преди 14 години
dobre shte ya pitam ama i ti pitay bab si moje da se okaje 4e si tur4in
107
0
 
0
 
! Отговори
ББ преди 14 години
***, четете какво е казал вашият кумир Батман. Силно недоверие победителят в изборите изпитвал към икономическия министър Петър Димитров. Затова му изпратил писмо нищо да не подписва. Но за газопровода "Набуко" казал да подписват веднага.Айде заврете си го...знаете къде