Наказанията в школото - според възрастта и класа

Министерството готви нов закон за училищното образование
26 авг 2009 20:03,
80
Наказанията в школото - според възрастта и класа
Снимка: БГНЕС

В рамките на една година трябва да бъде внесен, обсъден и одобрен нов закон за училищното образование.

Това подчерта министърът на образованието Йорданка Фандъкова на заседание на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

Тя уточни, че до половин година този проект на закона трябва да бъде представен.

По думите на министър Фандъкова това ще бъде рамков закон, обхващащ предучилищното и училищното образование, включително и професионалното образование, както ще има и препратки към висшето образование.

В отговор на въпрос Фандъкова каза, че санкциите в закона ще зависят от възрастта на учениците и не трябва да има едни и същи мерки за първокласниците и за учениците от 10-и клас, например.

По думите й трябва да има санкции за учениците, когато правилата вече са ясни и те не ги спазват.

Образователният министър посочи, че в момента се обсъжда дали да има оценка за поведение в училище.

Националната програма за училищното образование и предучилищното възпитание също ще бъде актуализирана.

Промените ще бъдат свързани с намаляването на обхвата на задължителната предучилищна възраст от шест на пет години, с включването на педагози в образованието, както и с оптимизацията на училищната мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
2
 
! Отговори
kateto преди 14 години
какво ще кажете за следното наказание на един трети клас в реномирано бургаско училище:след сбиване на две момчета,госпожата наказва целият клас да стои прав във всяко междучасие за срок от една седмица.всяко междучесие 27 деца стоят прави до чиновете си,а ако г-жата се върне и види някой да е седнал или разместен ги наказва с още един ден!моля,напишете вашето мнение!
74
0
 
2
 
! Отговори
Megs преди 14 години
Най-после накой да каже истината! Аман от тия чужди думи, като че ли няма красиви български думи. И интересно, все ги водят "латински" термини, мен ми е интересно колко ли хора от преподавателите въобще знаят латински! Всичко е заради английския. Аз го уча, обичам да го уча, но обичам и българския и знам, че тия чуждици нямат нищо общо с латинския (не са взети от там)
73
0
 
2
 
! Отговори
Megs: До Деян преди 14 години
Най-после накой да каже истината! Аман от тия чужди думи, като че ли няма красиви български думи. И интересно, все ги водят "латински" термини, мен ми е интересно колко ли хора от преподавателите въобще знаят латински! Всичко е заради английския. Аз го уча, обичам да го уча, но обичам и българския и знам, че тия чуждици нямат нищо общо с латинския (не са взети от там)
72
0
 
2
 
! Отговори
UCHITEL NA ROMSKI DE преди 14 години
DECATA , KOITO NE VLADEIAT BALGARSKI EZIK - ROMCHETA I TURCHETA, TRIABVA DA TRYGVAT V DETSKO ZAVEDENIE NA 3 GODINI, ZASHTOTO V 1 KLAS NE GOVORIAT DOBRE BALGARSKI I IZOSTAVAT, ZNAM GO KATO PREPODAVATEL NA ROMSKI DECA.INACHE - GENOCITAT SPRYMO TYH SHTE PRODALJI.DA - GENOCIT E ,ZASHTOTO DARJAVATA SE PRAVI , CHE TOVA NE E PROBLEM.DECATA ROMI KAKVO SA VINOVNI , CHE SA SE RODILI V ROMSKO SEMEISTVO I KOGATO DOIDAT V 1 KLAS - ZNAYT 40 BALGARSKI DUMI . NE SA RAVNOPOSTAVENI, TOVA E !
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз предлагам до нова година един закон, след нова година поне още един. Аиде де, ще учат децата по стари закони, ние да не сме изостанала и неграмотна Англия та ще учим по закони преди ехей незнам колкоси години. Всеки министър да напише за домашно поне по 20 закона.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ураааа пак нов закон, пак купон в образованието, браво. Всяка година нов закон, не по-добре всеки семестър та да е пълно шоуто. Даскалите въобще няма да знаят кво и как да учим. Кеф ти среднист с 5 клас кеф ти с 13 клас
69
0
 
2
 
! Отговори
учител преди 14 години
да вземат да си припишат закона деиствал до 1990 година и готово. Стига с тези неудачни експерименти вече 20 години създадохме достатъчно неграмотни среднисти и вишисти. Време е да се върним на това което беше истинско и добро. Не знам каква е тази първинющина като дойде някой нов министър и да мисли че света започва от него
68
0
 
2
 
! Отговори
Бивш учител преди 14 години
Поредният просветен министър, който не е наясно, че докато не се започне санкциониране на родителите на проблемните ученици, включително с отнемане на родителски права и затвор, нещата в българското училище няма да потръгнат.
67
0
 
2
 
! Отговори
общежитие преди 14 години
Браво. Много е добра идеята. Браво на човека, който я е измислил. Всеобхватна. 6+
66
0
 
2
 
! Отговори
Диана-16 преди 14 години
Атамана и онбашията да умрат и да направят по-този начин услуга на такива като мен. Мръсни твари сте и двамата!
65
0
 
2
 
! Отговори
Деян преди 14 години
Познат ми е смисълът на тази дума и на други чуждици, които обаче на Български звучат абсурдно и скоро децата ни като говорят ние няма да ги разбираме, защото ще сме ги 'флууднали' с чуждици, които те използват защото са ги чули и звучат добре и без да могат да си ги преведат на български. реализираш (разбираш) ли ми гледната точка? Разбрах какво казваш, но не съм съгласен с безумното ползване на чуждици инасаждането им у децата ни. Представи си как ше изглежда едно 'есе' върху Под игото.
64
0
 
2
 
! Отговори
G преди 14 години
Погледнато реално децата в детските градини се научават да делят, да общуват и не мисля, че за тях не е полезно започването на такава на 3 години. От 3 годишни на тях им се показват и букви и цифри. Реално материала за училище малко по-малко започват да го въвеждат от 4 годишна възраст, когато учат децата да съставят правилно изречение, да говорят правилно, да разберат какво се случва в света около тах. А и колкото по- отрано ги научиш да са любознателни, толкова по-добре.
63
0
 
2
 
! Отговори
G преди 14 години
Мерките, които смятат да налагат са адекватни на първо време. Родителите също трябва да спомогнат за въвеждането на наказанията. Колкото до свалянето на възрастта на ПРЕДУЧИЛИЩНАТА от 6 на 5, ще викажа - защо сте се изпопретеснили, че децата ви няма да имат детство. Моето сега е на 7. Предучилищна изкара в детската градина на целодневен режим. Ако се позаинтересувате малко повече, ще разберете, че когато са на детска градина също имат занятия, също се образоват и развиват и всичко е в игрова фо
62
0
 
2
 
! Отговори
kgirn преди 14 години
До Деян Приятелю, ако смисълът на тази дума не ти е известен, съжалявам за теб. Бъл. образование преживявя период, който на Запад са преживели приди 30г. В много бели страни това влизане в час ,това дневници идр. идиотщини от училищгия бит са анахронизъм.
61
0
 
2
 
! Отговори
Деян преди 14 години
Ona and on it's just another brick in the wall....
60
0
 
2
 
! Отговори
Щази преди 14 години
Мерки, наказания.... имаше един клип на Пинк Флоид...
59
0
 
2
 
! Отговори
Деян преди 14 години
Не съм сигурен, но мисля, че в Англия тръгват на 5г. Пак казвам, че при тази система на образование съм против намаляне на възрастта, но според мен 6-7г. е нормална възраст. Стига с клишетата от сорта на 'да имат детство'. Пак имат детство децата. Всички останали глупости (които и да са те), които визираш са тези, които родителите сме позволили да ни пробутат. Мое мнение, не казвам, че грешиш.
58
0
 
2
 
! Отговори
ида до Деян преди 14 години
Обсъждам тръгването на училище на 5г. maraia е права, в тази възраст разликата от 1-2 г е голяма и тук не става въпрос да ги пускаме "на 12", а за това ,че училището не може и не трябва да взима функцията на родителя. Вярно е , че децата ни учат същия материал като нас, но плюс всичко останало, с каквото сме се развили през тези не малко години :)
57
0
 
2
 
! Отговори
maraia преди 14 години
Skapi poditeli ako niama koi da vi gleda decata v kasti si gi pratete na uchiliste oste na 3 godinki i tragvaite na rabota. no decata do 5 g. oste sa si s bebeski razbirania - igraqt si s igrachki i spqt na obqt. a nie kakvo za da prexvarlim otgovornosta na ychilisteto nasila gi bytame v nego. Taka po ymni nqma da ni stanat. Poditelq igrae golqma rolq za da nie vaspitano tova novo pokolenie.
56
0
 
2
 
! Отговори
Деян преди 14 години
Прав си за частните училища. Пращаш си детето там, плащаш, защото се надяваш да получи по-добро образование, ама има хора, които си мислят, че като са изкарали 2000лв. този месец и могат да си позволяват всичко и да казват на учителите, че те им плащат заплатите. Голяма част от замогналия се родител се трансформра според мен от обикновен *** в *** с пари.