Проблемът на висшето образование - твърде много висшисти

Местата за студенти са със 7000 повече от завършилите гимназии
23 ное 2009 12:55,
177
Проблемът на висшето образование - твърде много висшисти
Снимка: БГНЕС

Най-големият проблем на висшето образование е неговата масовизация, смята ректорът на УНСС  проф. Борислав Борисов.

Утвърдените места за студенти от държавата са със 7000 повече, отколкото е броят на завършилите средно образование, по информация на проф. Борисов.

„Това означава, че последният тройкаджия трябва да направи едно-единствено усилие – да си занесе дипломата в един ВУЗ, за да стане студент, защото на много места бяха премахнати изпитите и се приема само по диплома“, коментира ректорът на УНСС, цитиран от „Фокус“.

Сбъркан бил и моделът за финансиране на висшето образование. Сега държавата стимулирала образованието на двойкаджийте, а трябва да се инвестира в образованието на отличниците, е мнението на професора.

Голям проблем, според ректора на УНСС, е корупцията във висшите училища.

Все пак десет университета в България давали добри знания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
ssss преди 14 години
Браво инженер!Това,че си неграмотен и *** е без значение днес..Даже името на университета не може да напишеш правилно...ха-ха
135
0
 
0
 
! Отговори
инженер преди 14 години
Дреме ми на фара.Нали разбирам от компютри.Знам перфектно английски и се справям с работата.Изкарвам добри парички с честен труд.
134
0
 
0
 
! Отговори
Бивш такъв преди 14 години
В днешно време студентите влизат без приемни изпити,въобще не посещават лекции и нямат представа какво точно изучават ! Страшна девалвация на висшето образование !
133
0
 
0
 
! Отговори
хххххх преди 14 години
Личи си, че само си преписвал и то не само в МЕИ /така се изписва правилно името на института, където си завършил висшето си образование/. А името на страната, в която живееш се изписва с главна буква - България.
132
0
 
0
 
! Отговори
инженер преди 14 години
Завърших МЕЙ с преписване.И не съжалявам,защото теорията която учих не се прилага никъде в българия.Дипломата ми трябваше само за да си намеря хубава работа.Сега работя в голяма компютърна фирма,вземам добра заплата и сън доволен.Но изискването е да си инженер и никой не те пита как си завършил и какво знаеш.Проблема на висшето образование при нас е,че студентите нямат никаква практика.Скъсват ни от учене на разни глупости,които после никъде не ни трябват
131
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 14 години
Много се набутаха от малцинствата по университетите...кой ще ниже тютюна?!
130
0
 
0
 
! Отговори
Бе преди 14 години
лошу няма че един тройкаджия влиза да учи висше образование...или ще започне да се развива мозъчето му и ще се вмести в университета като студент или ще си походи по студентски партита една година и след това пътя!
129
0
 
0
 
! Отговори
краси преди 14 години
калине,за теб знаем,че си завършил понеже мама и тати имат пари,а ти акъл-не.Избитак нещастен
128
0
 
0
 
! Отговори
до калин преди 14 години
И ако някои иска да следва,а няма възможности-няма да може да следва,докато на мутрите отрочетата ще следват.За следване се иска и акъл,освен пари.
127
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Проблема е ,че куцо и сакато става студент.. да завишат таксите! да въведат работещи правила, подбор и прочие!
126
0
 
0
 
! Отговори
Глупак без висше преди 14 години
Интересно ми е , колко от завършилите висше работят по специалноста си. Освен това без връзки трудно се намира хубава работа в България. Имам познати завършили СК от СА и ИУ. Никой не работи счетоводител. А офертите са за средно 450-750лв според града и фирмата.Големият проблем е липсата на реализация, това демотивира младите хора да учат. Лично за мене образованието има смисъл, само ако ти гарантира сигурна реализация. За съжаление това е невъзможно в България.
125
0
 
0
 
! Отговори
11111111 преди 14 години
В България вече всяко градче над 5000 жители си има университет. Ако в двора на всеки от тях вържеш магаре и то за 4 години не се отвърже и избяга, накрая ще получи диплома за вишист. Дази диплома герантира, че съответният индивид поне може да чете. Дали може да пише не е сигурно.
124
0
 
0
 
! Отговори
лекия преди 14 години
еми като вузовете станаха един от най доходните бизнес сфери как няма да се отварят повече места....особено най много се печели от слаби ученици, 1во си плащат семестъра, после остават на поне 5 ликвидации от 7 изпита, и повтарят поне 2 курса .....ето ви един добър бизнес за сметка на тъ.паците
123
0
 
0
 
! Отговори
минувач- 121 преди 14 години
Неточно ви е твърдението - приема се само с издържана матура след 12 годишно учене. Завършилите 10 клас нямат това право. А от започналите завършват средно една десета.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Неграмотния човек в Европа е вече този, който не владее чужд език!В България неграмотни са тези, които не владеят български.
121
0
 
0
 
! Отговори
не съм съгласен преди 14 години
Във Франция например, всеки който има средно, има достъп до висше образование. НО, там повече от половината отпадат след първата година. Така че висшето трябва да е достъпно, но за сметка на това, трябва да се излиза единствено със знания.
120
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
сега си разбрал защо на Запад са успели и защо получават високи заплати! Желая ти късмет и учи все така!щом си разбрал тази истина ще успееш!
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
до НФБ-напълно съм съгласна с теб,но за целта трябва да се въведе и владеене на бълкарски задължително-правоговор,правопис и пунктуация-искаш ли да растеШ
118
0
 
0
 
! Отговори
Dremi Mu преди 14 години
Завърших и в България и в Германия. В България им скъсвах гъзовете на п*тките, в Германия скъсаха моя... от учене
117
0
 
0
 
! Отговори
Yavor Petkov преди 14 години
do NFB:Maniak, az sum ot kazanlak i li4no poznavam liceto Dimo Stoyanov...li4no az *** mu finansiram proektite svarzani s robotite za lunata shtoto razbirash li az sum satho sum zavarshil universiteta v Bremen *** i sum mn golqm ***..tva e za sa, nqma kvo dr kaja