8 декември. Честит празник на всички студенти!

Честването започва през 1903 г. на 15-годишния юбилей на СУ
8 дек 2009 07:08,
57
8 декември. Честит празник на всички студенти!
Снимка: Булфото

8 декември е 342-ият ден в годината според Григорианския календар (343-и през високосна). От днес до края на годината остават 23 дни, но днес преди всичко е Студентският празник.

Честването му започва през 1903 г. по повод на 15-годишния юбилей на Софийския университет.

Решението за празника е взето от Академичния съвет на университета на 30 ноември 1902 г.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.
През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

Това е денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на свети Климент Охридски (25 ноември нов стил), считан за един от покровителите на българското висше образование.

Честит празник!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
ОХА преди 14 години
Честито на студентите, днес момчета може да чу.....те без да плащате, иначе си знаете че през останалото време е минимума е поне 1 Гранц и 1 Джони Локър, айде деистваите че това е възможност един път в годината.
52
0
 
0
 
! Отговори
същия преди 14 години
разбирам, но едва ли е с главно Е, наздраве и честит празник
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Пич, това е празник, създаден по случай юбилей от създаването на СУ, ти ми говориш за празник на безгрижето, безрасъдството и непукизма?!! Явно времето е изкривило основната идея на празника. И аз съм студент - и аз ще се напивам днеска(макар, че "напивам" силно казано - по принцип не пия много), но започва да ми се струва странна тази работа...
50
0
 
0
 
! Отговори
Наздраве! преди 14 години
Това е празник на младостта, безгрижието, безрасъдството и непукизма. Това е момента за щури неща, а не като станеш на 40. И до US Citizen - въобще не ми давай за пример американците - техните запои и лицемерно поританство дори не заслужават коментар.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо по презумпция на този празник винаги, ама ВИНАГИ, трябва да има яко напиване? ЗАЩО? Ясно е, че няма официални инструкции как да се празнува този ден, но защо, по дяволите, трябва да се напием яко?
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БГ инжинер, пише се инжЕнер.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Йее, най-старото висше училище в България - Софийския университет имат юбилей. *** не ми пука, хаха - аре да се натряскаме като ***! Това е празника - ако не се натряскаме кат *** не е празник!!! :D
46
0
 
0
 
! Отговори
!?!?! преди 14 години
US,Той и Софийския университет е създаден и построен, когато в България е имало кирпичени къщи - ама в това е силата АМЕРИКАНЕЦО, да живееш в кирпичена къща, А ДА ИМАШ ПОТРЕБНОСТ ОТ УНИВЕРСИТЕТ! Сигурно знаеш ?:)?, че и до ДЕН-ДНЕШЕН КЪЩИТЕ В US СА ДЪРВЕНИ
45
0
 
0
 
! Отговори
Бай Колю преди 14 години
Въобще нямам намерение да споря с теб! Показваш типичното американско поведение - на позамогнал се сноб, без история и без ценности. Повечето сте такива - парвенюта, които в опитите си да си създадат истори, правят национални герои бандити като Били Детето и Джеси Джеймс. За това се опитвате да принизите постиженията на целия останал свят, но някак си не ви се получава! Винаги ще си останете такива - дървета без корен! Айде, със здраве!
44
0
 
0
 
! Отговори
US Citizen преди 14 години
Baj Колю,ти явно си от дълбокото село. айде да те светна , не знам за индианците, ама когато тука са основали Харвард, в БГ са били на ниво дървено рало и кирпичени къщи...
43
0
 
0
 
! Отговори
БГ инжинер преди 14 години
Стой си вкъщи и си пасувай, не е важно къде си а с кого си на този ден, явно забавлението сред хора не ти е силна страна, за такива като теб американците имат точна дума "HATER".Това е един от най-готините празници и само вкиснати бачкатори и кофти пенсионери мислят като теб Mr.HATER.
42
0
 
0
 
! Отговори
Бай Колю преди 14 години
Уважаеми ситизън!Това че нещо го няма на запад, означава само едно! Просто по времето, когато този празник се е зародил, в любимите ти УС са били твърде заети да избиват индианци, за да създават уневерситети и да имат студенти! Честит празник, мили студенти!Учете, забавлявайте се!И в крайна сметка, докажете че се по-умни, по-красиви, по-добри и по-иновативни от всички измислени съвременни авторитети! Аз вярвав във вас! Вие сте бъдещето!
41
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
студентчета, кефете се сега докато можете, че като се дипломирате ше видите къв *** ви чака :) ще има "ама аз затова ли учих 5 години" и други тежки приземявания.
40
0
 
0
 
! Отговори
!?!?! преди 14 години
US, айде скрийсе вече!
39
0
 
0
 
! Отговори
US Citizen преди 14 години
И какъв е този измислен празник? Никаде го нема това на Запад! И каква е целта- да отидеш в планината в някоя мизерна хижа, да трепериш до някоя издънена печка с кюнци, да жулиш цяла нощ менте ракия и на сутринта да те цепи главата! Егати тъпнята,и това ми било т.нар. студенти...
38
0
 
0
 
! Отговори
Баткото преди 14 години
На днешния ден стотици хиляди студентки ще бъдат сексуално удовлетворени! Честито на всички млади пТички 18-25 годишни!
37
0
 
0
 
! Отговори
!?!?! преди 14 години
Аз лично поставям написаното от теб вместо кръчмарската снимка към статията! Още веднъж - честит празник, студенти! Като гледам децата си - ваши колеги, както и техните колеги - силно се надявам, че ВИЕ сте хората, които ще променят България към по-добро!
36
0
 
0
 
! Отговори
мангуста преди 14 години
А нещо за Джон Ленън ще напишете ли? Или само за рушвети и за месоядни домати....
35
0
 
0
 
! Отговори
Честит празник преди 14 години
Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumusPost jucundam juventutem,Post molestam senectutemNos habebit humus!Vivat academia, Vivant professores,Vivat membrum quodlibet,Vivant membra quaelibet,Semper sint in flore!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Честити празник, колеги! И не забравяйте какво е казал Джон, да почива в мир: Make love, not war!