Лихвари трупат милиони в измамна схема

Заложна къща отнема десетки имоти в Стара Загора
23 яну 2010 11:06,
208
Лихвари трупат милиони в измамна схема
Снимка: БГНЕС

Заложна къща в Стара Загора е разработила перфектна схема за отнемане на имоти срещу заеми.

До момента пострадалите от схемата са над 80 души, съобщи БГНЕС.

Историята на Полина Манолова започва през 2008 година, когато на баща й предлагат да купи 4 дка земеделска земя край село Могила с уверението, че ще я продаде петорно по скъпо.

Той обаче декларира, че няма пари и веднага са му предложени 60 000 лева от заложна къща в Стара Загора срещу ипотека на наследствен магазин на бул. "Христо Ботев" в града.

Примамен от предложението, мъжът подписва документ, в който се задължава да върне сумата, а като гаранция залага имота.

Естествено възрастният мъж не може да продаде земята и магазина му се взима от заложната къща.

Каква е изненадата на семейството обаче? Въпросната сума от 60 000 лева само за два месеца е нараснала на 230 000 лв. от лихвите.

За да се издължат на заложната къща, майката на Полина Манолова разписва документ, че прехвърля апартамент.

И това обаче не е достатъчно, сумата нараства още повече и кредиторите взимат още един апартамент на семейството.

Накрая "сделката" им струва два апартамента и магазин в центъра на града под липите.

Полина обаче се оказва една от многото жертви на измамната схема на заложната къща.

Каква е схемата? Заложната къща предоставя заеми срещу запис на заповед или друго писмено задължение.

След като длъжникът започва да прави вноски, не му се издава никакъв документ.

На определена дата, човекът който е взел заема, трябва да върне цялото вземане без лихвите на така наречения кредитор.

Ако това не стане лихвите скачат на 200%. И така се стига до отнемането на имоти.

Всичките сделки на заложната къща са перфектно изпипани. Те обаче въвеждат в заблуждение клиентите като представят нещата като обикновена сделка, но истинската цел се оказва една – отнемане на имота.

Което обаче си е чиста измама според действащия Наказателен кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
0
 
! Отговори
x преди 14 години
tova e vazmojno samo v balgaria
146
0
 
0
 
! Отговори
бастуня преди 14 години
В схемата сме всички -до сега няма адекватно законодателство ,което да защитава клиентите на къщите от такива измаманици! Да ти *** демокрацията ,щом позволява да се случват такива неща!
145
0
 
0
 
! Отговори
до Educated преди 14 години
Грешиш, напълно грешиш. Държавата България те принуждава да ходиш до престъпните заложни къщи, защото ако искаш да продадеш някаква твоя стара вещ, било то, книга, телевизор видео нашата държава за разлика от английската не ти позволява и не ти осигурява такова място където може да си продадеш личната вещ, както ти осигуряват в Англия. За това ти си принуден или да не си продадеш старата вещ или да отидеш при престъпните заложни къщи. Принуден си. Нямаш избор.
144
0
 
0
 
! Отговори
ричи преди 14 години
Лихварите на бесилка!
143
0
 
0
 
! Отговори
Еducated преди 14 години
Абсолютно вярно... според действащите закони поне!
142
0
 
0
 
! Отговори
лихвар преди 14 години
Ако ми паднеш ще те накарам да подпишеш каквото се сетя. И после ще те изкарам, че си най-големя балък в България. А ти няма да си признаеш на никой защото някои неща не се признават. :)
141
0
 
0
 
! Отговори
Еducated преди 14 години
ааа извиняваи но не съм съгласен-аз лично не си спомням някой да ме е ПРИНУЖДАВАЛ да ходя по заложни къщи...но си прав пак опираме до държавата(въпреки че ДЪРЖАВА в случая е твърде пресилена дума) :)
140
0
 
0
 
! Отговори
Еducated преди 14 години
аз вече написах ,че 95% от населението (световното) са ***, Англия не прави изключение има си естествено и там едни 5% но благодаря все пак...
139
0
 
0
 
! Отговори
до Educated преди 14 години
Когато си на битак и предлагаш някакви твои стари вещи с цел да им вземеш някой лев или стотинка, всичко се вижда на тепсия. Нищо не можеш да скриеш. Така са го измислили англичаните.Освен това само един ден в седмицата не ти позволява да правиш бизнес от това.Това е направено с цел да се отървеш от стари вещи.Всеки има ненужни неща у дома и иска да се отърве за пари от тях. В България те принуждават да ходиш до тези престъпни заложни къщи вместо сам да си ги продадеш на такова място.
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако сделката е редовна и сключена доброволно, за каква измама говорим изобщо? Лакомото дупе ака кръв.
137
0
 
0
 
! Отговори
Еducated преди 14 години
ДА смятам се да доста по-умен от англичаните,на които явно се кланяш ,провери как е възникнало лихварството и кои са едни от първите лихвари...а и още нещо аз не пазаря от битаци а от Хародс най-често когато съм в Лондон,всъщност като се замисля май веднъж ме замъкнаха на Уличния пазар в Портобело
136
0
 
0
 
! Отговори
gfgs преди 14 години
Te Англичаните хич не са умни, аз да те светна.... ;)
135
0
 
0
 
! Отговори
до Educated преди 14 години
Mалоумник.Ти по умен от англичаните ли се извъди.За това са ги направили тези битаци там един ден в седмицата.Ако целта беше да се продават крадени вещи, англичаните щяха да направят като нас- къщи под път и над път които работят всеки ден от седмицата.Когато продаваш на битак един ден в седмицата не смееш да продаваш крадена вещ, защото собственика й веднага ще те открие .Я тръгни по заложните къщи да си намериш крадения телевизор?Аз от Англия от такъв битак съм купувал много неща, книги, видео
134
0
 
0
 
! Отговори
наглия преди 14 години
да бъдат освободени "наглите" и да продължат своето социално дело!на вниманието на наглите!тези лихвари май трябва да плащат вече !
133
0
 
0
 
! Отговори
nedohranen преди 14 години
Za sajalenie i v Jambol e sa6tata kartinka.Lo6oto e 4e i policiata znae no si traika!
132
0
 
0
 
! Отговори
Еducated преди 14 години
и какво ще попречи на тези битаци 100 % от нещата да са крадени,след като всеки може да продава каквото си иска и ще е доста трудно да се констатира произхода на стоките там...или да се създаде още някоя комисийка или министерство което усвоява пари и не върши никаква работа като всички останали??? Предложението не се приема
131
0
 
0
 
! Отговори
наглия преди 14 години
Кой не знай Чавдар войвода, кой не е слушал за него? Чорбаджия ли изедник, или турските сердари? Овчар ли по планината, или пък клети сюрмаси! Водил бе Чавдар дружина тъкмо до двайсет години и страшен беше хайдутин за чорбаджии и турци; ала за клети сюрмаси крило бе Чавдар войвода! Затуй му пее песента на Странджа баир гората, на Ирин-Пирин тревата; меден им кавал приглаша от Цариграда до Сръбско и с ясен ми глас жътварка от Бяло море до Дунав - по румелийски полета... Един бе Чавдар войвода - един на баща и майка, един на вярна дружина; мъничък майка остави, глупав от татка отдели, без сестра, Чавдар, без братец, ни нийде някой роднина - един сал вуйка изедник и деветмина дружина!... Хлапак дванайсетгодишен, овчар го даде майка му, по чужди врата да ходи, на чужд хляб да се научи; но стоя Чавдар, що стоя - стоял ми й от ден до пладня! И какво да ми спечели? Голям армаган на майка - тез тежки думи отровни: "Що ме си, майко, продала на чуждо село аргатин: овци и кози да паса, да ми се смеят хората и да ми думат в очите: да имам баща войвода над толкозмина дружина, три кази да е наплашил, да владей Стара планина, а аз при вуйча да седя - при тоз сюрмашки изедник! копилето му да бавя; час по час да ме нахоква, че съм се и аз увълчил, че човек няма да стана, а ще да гния в тъмница, и ще ми капнат месата на Кара баир на кола!... Проклет бил човек вуйка ми! Проклет е, майко - казвам ти, не ща при него да седя, копилето му да бавя и крастите да му завръщам. Яли ги свраки и ***! При татка искам да ида, при татка в Стара планина; татко ми да ме научи на к`ъвто иска занаят." Зави се майка, замая - камък и падна на сърце; гледа си в очи Чавдара, във очи черни, големи, глади му глава къдрава и ръда клета, та плаче. Чавдар я плахо изгледа, и с сълзи и той на очи, майка си бърже попита: "Кажи ми, мале, що плачеш? Да не са татка хванали, хванали или убили, та ти си, мале, остала сирота, гладна и жъдна?"... Прегърна майка Чавдара, в очи го черни целуна, въздъхна, та му продума: "За тебе плача, Чавдаре, за тебе, дете хубаво, писано още шарено: ти ми си, синко, едничък, едничък още мъничък, а лоши думи хортуваш; - как ще те майка прежали, да идеш, синко, с татка си, хайдутин като ще станеш! Татко ти й снощи доходял, за тебе, синко, да пита - много ме й съдил и хокал, що съм те, синко, пратила при вуйча ти, а не при него - да види и той, че има хубаво дете юначе; далеч ли да го проводи, на книга да се изучи, или хайдутин направи, по планината да ходи. Триста й заръци заръчал, в неделя да те проводя на хайдушкото сборище... Ще идеш, синко Чавдаре, едничко чедо на майка! Ще идеш утре при него; ала те клетва заклинам, ако ти й мила ***, да плачеш, синко, да искаш, с дружина да те не води, а да те далеч проводи, на книга да се изучиш - майци си писма да пишеш, кога на гурбет отидеш..." Рипна ми Чавдар от радост, че при татка си ще иде, страшни хайдути да види на хайдушкото сборище; а майка ядна, жалостна, дете си мило прегърна и... пак заръда, заплака!... Христо Ботев
130
0
 
0
 
! Отговори
Maff преди 14 години
Докато има балъци ще има и тарикати....!
129
0
 
0
 
! Отговори
до 118 преди 14 години
бате Бойко е най добрия от всички и ти 118 не виждаш по далеч от носа си...
128
0
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 14 години
нали за това вкараха в кауша"наглите"за да не закачат още по наглите!да направим подписка за освобождаване на "наглите" и да продължат своето социално дело с/у народните изедници!нали накараха един такъв да дари парички за нещо социално...........все едно са хванали левски......