Само семки може да се рекламират с тъпани

КЗК глоби фирма за заблуждаваща реклама
1 фев 2010 16:32,
62
Само семки може да се рекламират с тъпани
Снимка: Булфото

Комисията за защита на конкуренцията глобява „Интерснак България” ЕООД и „Публисис” АД съответно с 246 180 лева и 172 225 лева за заблуждаваща реклама, съобщиха от комисията.

Производството на КЗК е образувано във връзка с масираната рекламна кампания на ядките „Чипи”. Мотото на рекламата „От нашето по-хубаво няма” е представено на фона на ритъма на тъпан, като ядките се подреждат и изобразяват типични български картини.

Разследването на комисията обаче установило, че с изключение на слънчогледовите семки, всички останали ядки на марката – фъстъци, кашу, лешник, бадем и шам фъстък, се произвеждат от  „Флипер Комимпекс” – Румъния, въз основа на разработени от "Интерснак България" спецификации.

Суровините пък се доставят от различни страни производители – Аржентина, Китай, Иран, Турция, Мозамбик, САЩ.

Комисията смята, че рекламната стратегия цели да наблегне именно върху произхода на продуктите като произведени в България и в този смисъл има заблуждаващ характер.

От КЗК припомнят, че заблуждаваща е всяка реклама, която по някакъв начин, включително чрез представянето, подвежда или може да подведе потенциалните потребители. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Лично аз престанах да купувам маргарин Калиакра, в момента в който рабрах, че производството е изнесено в Румъния и оставиха на улицата и без работа българските си работници! Също така с изненада установих, че Шуменско пиво, в алуминевите кутийки се произвежда и бутилира в Сърбия :) От тогава вече не купувам, ал. кутийки от тази бира! Да защитим българското!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз ги купувах именно заради това - мислех си, че стимулирам българската икономика така... а съм стимулирал румънската.. Иначе имат много хубав дизайн на опаковките(с типични български мотиви)! Измамлив, за съжаление...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
КЗК ако вземе да работи сериозно, няма да има къде да прибира глобите които ще събере от нелоялните търговци в България! Като почнеш от Енергоразпределителните дружества, през ВиК и топлофикация, операторите ( които имат картелни споразумения) до продавачите на зеленчуци по пазарите, които подвеждат потребителите за произхода на стоката ! Просто ше оправим външния дълг на държавата с глобите от КЗК, ако те работха като хората :)
8
0
 
0
 
! Отговори
Фъстъчко преди 14 години
Някой от вас да е виждал скоро насаждения от фъстъци или други ядки, освен слънчоглед, който отива за олио или бионафта?От къде да се вземат български
7
0
 
0
 
! Отговори
Слънчовка преди 14 години
Аз пък не съм възмутен,че са румънски... даже, след като видях, че са правени в Румъния ,почнах само тях да купувам от "Метро", точно щото не са от тук, много са си хубави, и евтини ПРИ ТОВА! Омръзна ми да ям развалени фъстъци от сливен и севлиево и т.н.!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"От нашето по-хубаво няма - големи мошеници излязоха тия! Мислех, че са български повечето неща :( Така ако КЗК голоби и Глобул и Мтел - за подвеждащи реклами-"прима/биконект" - само 1 стотинка на минута" а то след втората или ако си заредил за поне 10 лв или подобни врътки няма да е лошо! А КЗК знае ли, че при Глобул в общите условия на договора ти са упоменати, че ти щеш нещеш, ще получваш изнервящи рекламни съобщения и не може да ги спреш ? А КЗК знае ли, че всички оператори са с 0.29лв/м ?
5
0
 
0
 
! Отговори
belle преди 14 години
Щом продуктите са от Китай, Мозамбик, Турция, няма да ги купувам. Нищо, което съм купила с произход оттам, не става. А преди години една фирма внасяше фъстъци от една африканска държава и бяха отровни, а мизерната фирма ги продаваше навсякъде. Писна от некадърни опити на фирми да си пробутват *** с лъжи и скапани реклами. Съвсем ни подценяват.
4
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 14 години
Мръсни *** ! Значи предпочитат да им дават на румънците поръчките, а не да ги правят тук ? Е няма вече да хапна нищо от тази фрима. Мамицата им *** ...
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво
2
0
 
0
 
! Отговори
да да преди 14 години
А така,аз си ги купувах защото мислех,че са бългърски.Край до тук бях.Чипса им също не е от BG
1
0
 
0
 
! Отговори
Caleb преди 14 години
Евала, откога си мечтая да ги осъдят тия, че и много други...