Само семки може да се рекламират с тъпани

КЗК глоби фирма за заблуждаваща реклама
1 фев 2010 16:32,
62
Само семки може да се рекламират с тъпани
Снимка: Булфото

Комисията за защита на конкуренцията глобява „Интерснак България” ЕООД и „Публисис” АД съответно с 246 180 лева и 172 225 лева за заблуждаваща реклама, съобщиха от комисията.

Производството на КЗК е образувано във връзка с масираната рекламна кампания на ядките „Чипи”. Мотото на рекламата „От нашето по-хубаво няма” е представено на фона на ритъма на тъпан, като ядките се подреждат и изобразяват типични български картини.

Разследването на комисията обаче установило, че с изключение на слънчогледовите семки, всички останали ядки на марката – фъстъци, кашу, лешник, бадем и шам фъстък, се произвеждат от  „Флипер Комимпекс” – Румъния, въз основа на разработени от "Интерснак България" спецификации.

Суровините пък се доставят от различни страни производители – Аржентина, Китай, Иран, Турция, Мозамбик, САЩ.

Комисията смята, че рекламната стратегия цели да наблегне именно върху произхода на продуктите като произведени в България и в този смисъл има заблуждаващ характер.

От КЗК припомнят, че заблуждаваща е всяка реклама, която по някакъв начин, включително чрез представянето, подвежда или може да подведе потенциалните потребители. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Grajdanin преди 14 години
Да има. На WWF - за горите на България! ;)
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В по-големите вериги може да се намерят сурови фъстъци, за които пише, че са български. Имат едни безлични прозрачни опаковки и са по-дребни от турските и африканските, но са доста приятни за ядене и си ги опичате с колкото сол искате(най-добре с по-малко).
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
по мой наблюдения нещата които се рекламират най-много са най-големите *** и избягвам да ги купувам а най бягам от неща с името ''народни''
28
0
 
0
 
! Отговори
nie si traem преди 14 години
Golemite problemi po tezi vuprosi shte doidat sus zakona za GMO - Genno Modificirani Organizmi - i ako tvurdqt, che nqma lobi po tozi vupros v parlamenta e pulna luja, imenno zashtoto cql svqt zapochna da se otdrupva ot tozi vid hrani, golemite kompanii nabili milqrdi v razrabotvaneto i proizvejdaneto im si tursqt zemi, kato nashite, koito ne sa i chuvali podobno neshto, a i momentut e podhodqsht zaradi lizaneto na evropeiski zadnici....
27
0
 
0
 
! Отговори
Дядо ви преди 14 години
А какво да кажем за ония кисели млека, дето според рекламата са уж като бабиното на село? А? А то не знаеш има ли въобще мляко в тоя продукт, дето като го забравиш в хладилника и можеш да го изядеш и след месец? Дето лъжицата стои права, няма цвик, не става кисело с времето...?
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От КЗК припомнят, че заблуждаваща е всяка реклама, която по някакъв начин, включително чрез представянето, подвежда или може да подведе потенциалните потребители. Тези току-що обявиха АБСОЛЮТНО всички реклами за заблуждаващи, т.е. незаконни.
25
0
 
1
 
! Отговори
Аланкоолу преди 14 години
Принципно си прав и съм съгласен, но проблема е много глобален и далеч над пределите на нашата държавица. Такива мерки, за да се прокарат, трябва да има условия хората да си купуват чиста храна. Това как да стане, като концерните са стиснали за гусхите всички правителства и си пълнят джобовете от масова продукция на...дори незнайно колко вредни неща, с цел печалба.
24
0
 
0
 
! Отговори
ba6gad преди 14 години
Тези от чипи са наистина гадни ***,аз си мислих ,че това са БГ ядки *** и само това ,че бяха гадни ме спираше да си купувам само тях.Представяте ли си колко са долни тези ***,да преебават българите подкукуросвайки ги с патриотични рекламки,а ги тъпчат с мозамбишки,турски,и не знам си какви ***.НЯМА ДА ИМ КУПУВАМ СМРАДЛИВИТЕ ***,НИКОГА!!!!ЧИПИ,ДОЛУ.
23
0
 
1
 
! Отговори
Петър Любов Делчев преди 14 години
Аланкоолу, прав си. Тогава идва въпросът не е ли време и в България за данък "вредни храни" ? Омръзна ми да пълня здравната каса, а тя да не може да смогне да отпушва артериите на разни хора дето по цял ден се тъпчат с маргарин, колбаси, кока-кола и онова нещо наречено хляб (нямащ нищо общо с истинския хляб). Тези хора трябва да плащат поне 2 пъти повече за здраве, щото не им пука за него !
22
0
 
1
 
! Отговори
тоторо преди 14 години
Има ли незаблуждаващи реклами?!
21
0
 
0
 
! Отговори
Аланкоолу преди 14 години
Хаха.Разбира се, че не консумирам цигари. Алкохол в ИЗКЛЮЧИТЕЛНО малки количества, предимно уиски или бира/вино, но рядко. Сол не слагам на никакви храни, защото само в хляба, който си купуваме има предостатъчно за нужната за тялото доза. Захар също, адски рядко, с опит съвсем да я спра, но на моменти признавам се изкушавам, но много много рядко, иначе яко плодове :)
20
0
 
0
 
! Отговори
Антиглобалист преди 14 години
Няма значение вече дали е руско или американско, всичко се прави в Китай. Така е и с "нашите български" стоки
19
0
 
0
 
! Отговори
Аланкоолу преди 14 години
Това е добре, лошото е, че не може всеки като теб да си купува чисти неща, дори и да има пари. Но и българина има адски лоша хранителна култура. Аз като пазарувам в количката ми има неща като плодове, зеленчуци, сьомга, лешници, орехи, сирене без растителни мазнини, това е общо взето. А гледам около мен кошниците пълни с Коли (кока-кола), чипсове всякакви, салами, колбаси...*** все. А после що хората са болни...еми ядат се много ***.
18
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Въпросът не е колко са вредни храните а е принципен! Ти както си много "вещ" цигари и алкохо не консумираш ли а ? Или и сол и захар също, защото и те са вредни!Говорим за подвеждаща реклама тук, а не коя храна е полезна или вредна! От такива като теб -"дреми ми за маргарина и прочие" сме на тоя хал, защото на никой не му пука, че ни лъжат и ни правят на *** всички -и мен и теб и още хиляди!
17
0
 
0
 
! Отговори
Петър Любов Делчев преди 14 години
Аланкоолу 14, прав си. Аз ям прясна домашна свинска мас (за готвене), а инак наблягам на прясно краве масло от родопско късорого ***, което е жълто като банан, а ми го дават на 9 лв/кг. После нека ми приказват президенти, немски масла, маргарини и щуротии. От нашето по-хубаво няма !
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз пия само Радомирска боза! Гарантирано българско. И на баба от компотите..... макар че захарта май е внос?
15
0
 
0
 
! Отговори
Петър Любов Делчев преди 14 години
Също да кажа. Когато си купя пресен български суров фъстък от някое село от Хасковско (моя край) и го изпека - после 3 дена мирише на фъстъци навсякъде и всичко. А тия опаковки - отваряш и пак не мирише вътре на фъстъци. Да не говорим, че пресните сурови фъстъци са изключително полезен продукт. А какво да говорим, че в Хасковския край е пълно със страхотни (даже и диви има) бадеми и лешници ? Но българското тр да е по-скъпо от вносните наторени и стари *** от Африка залежали по корабите !
14
0
 
0
 
! Отговори
Аланкоолу преди 14 години
Дреме ми за маргарина. Ти си ненормален да купуваш и ядеш тая отрова.Хидрогенизирани храни...химия до дупка.По-добре, че се махнаха. Тия маргарини са едни от най-гадните храни, трябва да си или много *** и неосведомен или тотално изпаднал да ги консумираш.
13
0
 
0
 
! Отговори
Петър Любов Делчев преди 14 години
Ама вижте. Фъстъци български има бол. Идете в Поповица, Садово, Катуница - всяка втора къща продават. Дават ги 2 пъти по-евтино от тия чипита и пак няма пазар. А иначе не знам дали сте чували за "асеновградския шам фъстък", който е бил уникален, ама сега по-лесно е да ядем евтините вносни ***.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много важно, все едно има значение