Дядо Николай: Братя и сестри, ГМО е луциферовски бяс!

Митрополитът излезе с обръщение към миряните
10 фев 2010 07:06,
146
Дядо Николай: Братя и сестри, ГМО е луциферовски бяс!
Митрополит Николай. Снимка: БГНЕС

Пловдивският митрополит Николай се обяви срещу ГМО-тата и призова мъжествените ни политици да се противопоставят на опита България да се превърне в "опитно поле за тези нечистиви експерименти".

В декларация Владиката напомня, че православната църква не е противник на научните търсения, когато са подчинени на добруването на човека и се провеждат с респект към Твореца, " но това вече не е наука, а луциферовски бяс.

"Бяс, който иска да бъде равен на Бога в творческата Му сила. И понеже не може да сътвори - променя, изопачава и извращава", пише дядо Николай.

Публикуваме с известни съкращения текстът на обръщението му към клира и миряните:

Обични в Господа братя и сестри,

Още по темата

С известно недоумение следим дискусията от последните дни, дали и доколко следва да се допуска върху българската земеделска земя да бъдат засаждани така наречените генно-модифицирани организми.

Недоумението ни идва от факта, че въпреки всички сведения за съмнителния характер на тези лабораторни упражнения и сериозните предупреждения за възможните вреди, които те могат да нанесат върху народа, все пак се намират хора, които с удивително упорство настояват, че страната ни едва ли не на всяка цена трябва да се превърне в опитно поле за тези нечестиви експерименти.

Пловдивската епархийска църква, отдавна е дала своя отговор, доста преди той да бъде поставен в политическия дневен ред и този отговор е категорично "НЕ!" Неотменно условие в Пловдивска митрополия, което църковните настоятелства, разполагащи със земеделски земи, са длъжни да поставят на лицата, заинтересовани да ги обработват е, че се забранява абсолютно засаждането на култури, представляващи генно-модифицирани организми.

Нека бъде съвършено ясно, че Православната църква не е противник на научните търсения, когато те са подчинени на добруването на човека и се провеждат с респект към Твореца и Неговото Творение. Нашата Църква никога не си е въобразявала, че й е работа да се занимава с научни изследвания.

Никой в православния свят, никога не е твърдял, че земята е плоска, както и никой в православния свят, никога не се е занимавал с производство на хомункулуси или други нечестиви деяния, скрити под наметалото на "науката". Впрочем, точно от историята на науката е знайно, че няма велик учен, който в края на житейския си и творчески път да не е бил твърдо убеден, че отвъд всяко обективно знание остава една непознаваема истина, чието име е Бог.

Казва се, че генното инженерство проправяло пътя на медицината и е средство за откриване едва ли не на вечната младост, ако не направо и на вечния живот. Църквата винаги е приветствала развитието на медицината, като проява на човешката любов, състрадателност и грижа за ближния. Всеки открит нов лек, намаляващ земните болки и страдания и даващ на човека нови сили и бодрост, за да продължи да се радва на света Божи, е Божие дело и Негов промисъл.

Ако се замислим, ще видим, че всички лекарства представляват комбинации от съществуващи в природата елементи. Тоест, отново Бог във великата си милост и премъдрост е създал и разпръснал в природата всички вещества, необходими за здравето и благоразположението на човека, а е оставил на по-любознателните да ги открият. За да се потвърждава всеки път, че чудесата Божии са безгранични.

Църквата обаче не може да не бъде категорично против, когато така наречената "модерна наука" напуска пътеките на Божието творение и сама започва да "твори" кръстосвайки растение с птица, или птица с риба. Когато с непонятни технически методи се променя самият строеж на клетките на живите организми и дори на човешкото тяло, всяка от които съдържа в себе си Божият план за природата и за човека. Това вече не е наука, а луциферовски бяс. Бяс, който иска да бъде равен на Бога в творческата Му сила. И понеже не може да сътвори - променя, изопачава и извращава.

Не можем да спрем да се учудваме и на трудността, която нашите политици срещат, когато трябва да кажат "не!" Не можем да спрем да се учудваме, как във всяка обществена дискусия, включително и по толкова важни въпроси, се търсят и привличат аргументи все от сферата на материалната полза или безполезност, аргументи за "модерност" или "изостаналост" (сякаш европейските страни, забранили ГМО са изостанали), но само не и твърдите като скала аргументи на нашата християнска ценностна принадлежност.

Политика, в която само аргументите на материалното имат значение, обрича обществото си на погибел. Когато всичко е въпрос на полза, когато всичко е въпрос на сделка, когато всичко е предмет на покупко-продажба, можете да сте сигурни, че винаги ще се намери някой, който да плати повече, за да си достави удоволствието да ни навреди. Името му е сатана.

Тук е ролята на мъжествените политици, които трябва да се изправят, да стъпят на скалата на християнските ни ценности и да се противопоставят. Толкова е лесно, всъщност. Достатъчно е само да погледнат зад себе си и видят Богобоязливия и Христолюбив народ и неговите деца, грижата за които им е поверена. И да погледнат нагоре, за да видят Всеподателя , Който им е възложил тази грижа и който ще съди всички ни. Включително и генно-модифицираните.

Колкото до позицията на поверената ни Епархия, то нашето решение за така наречените ГМО е взето отдавна и е безкомпромисно ясно. На църковна земя - НЕ!

Дано не дойде ден, в който това ще е единствената останала земя, която ще изхранва народа ни, завършва обръщението си Пловдивският митрополит Николай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
Бат'Киро преди 14 години
Четох го в сайта на Светия синод. Митрополит Николай е представил това, за което повечето български учени имат едно и също мнение - ГМО са вредни и трябва да останат в природата.Прав е - наистина стремежът на някои да изкарат трансгенни култури на полето е породен от единствено от желанието за бързо и престъпно забогатяване.Радвам се, че църквата застава толкова твърдо на позицията в защита на природата и човешкото здраве. Така и трябва да бъде, защото в това е силата на християнството!
124
1
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Четенето на обръщението на Николай е като разходка в света на невежеството. Сякаш гледам светът през изкривената призма, родена в главата на един доброволно заточил се далеч от познанието човек.
123
1
 
3
 
! Отговори
Браво! преди 14 години
Браво на Митрополит Николай!!!
122
5
 
3
 
! Отговори
Пол Пот преди 14 години
Тоя тип е луд... Единственото с което ме е кефил е, че не допусна анатемосаният от Вселенския патриарх папа да влезе в православен храм - щото папата е наш изконен враг, тези *** /каториците/ сме ги били още при Адрианопол /цар Калоян/
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами нали предшествениците на "генните" учени..."торовите" учени пак с ЦЕЛ борба с вредителите и по-добри добиви - направиха "Изкуствени торове" - от които всички носим последствия и до сега......УЧЕН = означава човек, който все още се учи ....
120
2
 
11
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Много си е прав владиката!А *** нека си беснеят, това е присъщо на главанаците.
119
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 14 години
"И понеже не може да сътвори - променя, изопачава и извращава." Тези думи не могат да се насочат само срещу ГМО, те са срещу световното жидовство за което ЕС, ГМО, етнически проблеми, унищожаване на България са само крачки на люциферовия марш към пропаста. Излиза че единствено Православието защитава човека и също така че само вярващи могат да видят това. Останалите, болшинството - яжте, тази отрова е допусната за вас.
118
0
 
1
 
! Отговори
Алф преди 14 години
До: номер 117Виж само к'о ми е писал номер 115!!!Аз чак се изчервих от срам!!!
117
3
 
6
 
! Отговори
Анелия преди 14 години
Човека е написал много хубава статия,дори и непросветените да разберат за какво става дума.И пак ще се намерят някои ,които да се пресмиват и недоволстват.Неблагодарници!
116
4
 
10
 
! Отговори
jhgfdssdfghj преди 14 години
Говорите глупости и нямате никакво уважение към църквата.А да не говорим че много хора се изразяват без дори да се влезли в църква и без да са прочели какво е направила православната вяра за българския народ.Но плюйте по владиката, че е написал толкова хубаво писмо, в което има много смисъл.Нали това умеете най-добре.
115
7
 
0
 
! Отговори
ii преди 14 години
114 ще хапнеш гмо и ще ти порасне още една ***!
114
5
 
1
 
! Отговори
Алф преди 14 години
До: АЗДобре де, дай ми я тая генно модифицирана храна да я изкльопам аз че съм гладен бе!!! Дай ми ако имаш безплатно ще ти я изям - няма нито лев да ти взема!
113
3
 
2
 
! Отговори
някой преди 14 години
Добре де - не ми слагайте минусчета преди да се аргументирате - дайте поне един аргумент срещу това което съм написал?До: Номер 111 (Иван)Добре, цитирай ми ги тия забрани? Откъде са? Номер на документа и т.н.Много е лесно да напишеш - има такава и такава забрана, попа е казал "анатема" - значи е забранено. Хайде стига средновековно мислене. Аз специално си направих труда да слушам проф. Иво Кременски по този въпрос.А пък и попрочетох някои факти в интернет преди да коментирам.
112
1
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
АЗ СЪМ АБСОЛЮТНО ПРОТИВ ГМО- ДА СИ ГО ЯДАТ ТЕЗИ ОТ ПАРЛАМЕНТА
111
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Напротив, съществуват пълни забрани в Германия, Италия, Гърция, Полша, Австрия и др.извинявай, след като въведем ГМО тук, там никога няма да ни купят продукцията, даже и да био, . Защото лесно се заразяват растенията с ГМО и никой няма да сика да рискува
110
2
 
2
 
! Отговори
някой преди 14 години
Напротив, прочетох всичко много внимателно.Значи - пълно е с неточности, грешна информация и емоционални изблици в стил 13 век.Първо - никъде в Европейския Съюз не съществува забрана за ГМО. Това е пълна глупост. Напротив - има разпоредби за регулиране на ГМО и за информираност на хората какви храни ядат - кои от тези храни са генно модифицирани. А пък епитета "луциферовски бяс" направо кърти мивки!!!За това не би се сетил и цар Борил на църковния събор срещу богомилите!!!
109
4
 
2
 
! Отговори
Антипоп преди 14 години
Попе, я се виж: "Ако се замислим, ще видим, че всички лекарства представляват комбинации от съществуващи в природата елементи.Тоест, отново Бог във великата си милост и премъдрост е създал и разпръснал в природата всички вещества, необходими за здравето и благоразположението на човека, а е оставил на по-любознателните да ги открият.". Такива *** като теб, изкопаеми от дълбоката древност, отблъскват хората от нашата Църква и ги тикат към секти, разни измислени евангелистчета -печалбари!
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ние с Папата нищо общо нямаме. Там църквата си е жива фирма с обръчи от фирми. И то от време оно.... Интереса клати "митрата"...А да кометнтираш без да си чел....чукча си ти.
107
1
 
3
 
! Отговори
:( преди 14 години
Църкво, Църкво...Къде е сега Исус да изгони търговците/Луцифери от вашите храмове?!Стига с това ГМО, не искам да виждам поп с мерцедес, поп подминаващ просяк, поп с жена и 5 любовници, поп с 6 цифрени банкови сметки, поп убиващ поп!!!Засрамете се и престанете с тая Сатана, тук въпросът е чисто икономически и нямащ нищо общо с дяволкото ГМО, то впрочем е по безобидно от твоите служители Църкво!!!
106
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 14 години
На протест срещу ГМО!Спрете пропагандата на ГМО в българските медии!Дата: 11 февруари 2010 г.Час: 14:00 - 16:00Място: пл. НезависимостПредложението на ГЕРБ за мораториум над ГМО е прах в очите, политически пиар и манипулация!Единствената гаранция за недопускане на безконтролно разпространение на ГМО воколната среда е законът.Гласуването на мораториум върху новоприет закон е поредната измама, хитър ход и опит за приемането на закона без да се съобразят с исканията на гражданското...