Сините камъни прилапани за ски курорт

Еколози: кмет и общинари вече са задвижили процедурата
25 фев 2010 14:57,
105
Сините камъни прилапани за ски курорт
Парк "Сините камъни". Снимка: Булфото

Незаконна процедура за приватизацията на Природен парк „Сините камъни" е задвижена от кмета на Сливен Йордан Лечков, твърдят от коалиция „За да остане природа в България".

Според тях целта на прехвърлянето на собствеността е застрояване на защитената територия и изграждане на ски курорти.

Безвъзмездното прехвърляне на близо 80% от парк „Сините камъни" (общата му площ 11 380 хектара) е одобрено от общинския съвет на Сливен на 18 февруари.

Общинарите вече са възложили на кмета да отправи искане до Министерския съвет (МС) чрез областния управител на Сливен за безвъзмездното прехвърляне на "имота".

Сред целите на кмета са изграждане на селище "Карандила", както и на ски център за Източна България – "Даулите", обяви Йорданка Динева от Българска фондация "Биоразнообразие".

По думите й това е необмислено, тъй като най-високата точка в Сливенския балкан е връх "Българка" с надморска височина 1181 метра.

Това противоречи на закона, защото като държавна публична собственост природният парк не подлежи на разпоредителни сделки.

"Собствеността на държавата в защитените територии е публична и като такава не може да бъде обект на никакви разпоредителни сделки", каза Тома Белев от Асоциацията на природните паркове.

Преди три дни природозащитниците са изпратили сигнали до областния управител на Сливен и до директора на РИОСВ – Стара Загора, с искане за отмяна на общинското решение.

Днес е последният срок, в който областният управител може да отмени решението.

Природен парк „Сините камъни” е част от европейската мрежа от защитени зони Натура 2000, както по Директивата за опазване на местообитанията, така и по Директивата за опазване на птиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
13
 
! Отговори
скиор преди 14 години
аллоууууу, какъв ски курорт замисляте там, то сняг няма, само ветрове... по-скоро вилички за богаташчетата ще се излюпят върху Сините камъни, отколкото да се развие ски туризмът!
80
6
 
8
 
! Отговори
дон преди 14 години
ейй, *** ***, къде кво стане и веднага ревете бойко да управя положението!!той да не е пъдар на всеки.който сгреши нека сам да носи последствията!
79
0
 
35
 
! Отговори
Сливналия преди 14 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЛЕЧКОВ ДА СИ ХОДИ,И ТО НЕ У ДОМА А В ЗАТВОРА.ЗА НИКОЙ В СЛИВЕН НЕ Е ТАЙНА КАКВИ ПРЕСТЪПНИ СТРУКТУРИ СТОЯТ ЗАД ГЪРБА МУ,КАК МЕСТНИ НАРКОБАРОНИ И ПЕРАЧИ НА ПАРИ И ТОЧЕЩИ ДДС СТАНАХА ПОЧТЕНИ БИЗНЕСМЕНИ НЕ И БЕЗ НЕГОВА ПОМОЩ.СЛИВНАЛИИ,СЪБУДЕТЕ СЕ,ВРЕМЕ Е ДА ИЗМЕТЕМ ***.
78
0
 
8
 
! Отговори
komentator преди 14 години
драги voodoo усещаш ли колко си ***?искаш да кажеш че Бойко отиде в сливен на изборите и той избра лечков за кмет а не вие сливенчани.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Браво на номер 76
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Първо искам да кажа,че съм голям песимист относно проекта за ски-курорт,просто няма как да стане.Иначе съм радостен,че община Сливен най-накрая се сети за Карандила.Това е пътя само,че проекта не струва.А тези,които плюят исам да попитам мислите ли,че природата над Смолян,Самоков или Банско не е красива,но тези градчета се развиват благодарение на курортите около тях.За съжаление проекта е ***.Ски-курорт на карандила или даулите - смях
75
1
 
24
 
! Отговори
събуден преди 14 години
НЯМА ЛИ НОРМАЛНА ИНСТИТУЦИЯ В БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ДА ТЪРСИ СМЕТКА НА САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ ЛЮДЕ КАТО ЙОРДАН ЛЕЧКОВ. ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ НА КАКВО ПРИЛИЧА ХУБАВИЯ НИ ГРАД - РАЗОРАН И РАЗКОПАН. ПО ВЪРХОВЕТЕ СЕ ВИХРЯТ ГОЛЕМИ СКАНДАЛИ ЗА МНОГО ПАРИ. НА ЛЕЧКОВ НЕ МУ СТИГНА ЦЕЛИЯ ГРАД И ОКОЛНОСТИТЕ, СЕГА ПОСЯГА И НА СИНИТЕ КАМЪНИ. ГОСПОДИН БОРИСОВ КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ОБЪРНЕТЕ СЕРИОЗНО ВНИМАНИЕ НА НЕЩАТА, КОИТО СЕ ВЪРШАТ В ОБЩИНА СЛИВЕН ОТ КМЕТА И ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ПАРТИЯ ГЕРБ.
74
2
 
9
 
! Отговори
Dedo Mraz mrazi praz преди 14 години
До номер 47 или "ОТ ВАРНА" Още нещо ако ти празноглавецо смяташ че сферата на услугите и обслужването е някаква " икономика " то ти доста си се объркал . Ако за теб това да сменяш чаршафите на пияните *** (туристи) или да работиш на рецепция е работа и е в голям плюс за жителите на Сливен - пак си се объркал или поради причината че си "ОТ ВАРНА" е необходимо и достатъчно условие това да е добър източник на доходи - вероятно това е професионално изкриваване при теб - нали си"ОТ ВАРНА"
73
2
 
11
 
! Отговори
Dedo Mraz mrazi praz преди 14 години
До номер 47 или "ОТ ВАРНА" - много странно - България НЕ Е АРАБСКА страна за да я сравняваш с тях или откакто гледаш турски сериялаи и си мислиш че си там - България си има природа която оценена от ЕС- "Натура 2000" . Ако всеки започне да Я "Развива" вероятно няма да остане ено красиво място и ти умна тикво ще трябва да си заплащаш дори за да си направиш снимка на готиния курорт. Природата не е за продан не е колограм сирене което всеки може да си купи.
72
2
 
14
 
! Отговори
MayDay преди 14 години
Пич, на теб главата ти е ландшафт... природата си е РАЙ без такива *** като теб да я превръщат в нещо? Разбираш ли го това? Няма достатъчно ски-курорти в България ли? Хотели ли не ти стигат? Навсякъде където има хълм и зеленина да насерем с бетон и сергии?! Райското място Слънчев Бряг вече и за бунище не става и след някоя друга година "нахранените" бизнесмени ще си ядат г#за... да не продължавам Банско, Созопол, Несебър, 7-те Рилски езера...заради *** като теб я докарахме до тук...
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тоя Лечков докара общината до просешка тояга. Сега явно иска да има още какво да разпродаде, че да не му лъсне много бързо крадливия лаком ***.
70
1
 
10
 
! Отговори
! преди 14 години
То целта не е да правят ски курорт, целта е да се смени собствеността от публична държавна в частна държавна, да се прехвърли на общината уж за ски курорт, и после да се "сетят" че не става за ски и да направят нещо друго.Както стана със София Ленд.
69
3
 
10
 
! Отговори
Ivaka преди 14 години
К'ви ски на карандила ве?! Тия не са нормални на 1100м ски писти. То грам сняг не пада там, камо ли да се задържи и да има за ски писти. Ако вземат че го направят ски курорт, ще се карат ски на трева само.
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аман от "разбирачи".Как в Австрия и Швейцария има хиляди писти за ски без да унищожават природата?Защо в Алпите не съм видял плевели и пустееща замя?В България това е навсякъде!Въпросът е риторичен...?
67
1
 
3
 
! Отговори
do 39 преди 14 години
KAZVAL LI TI E NIAKOI -4E SI MNOOOOOOOOGO POST PAPAGAL .....
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е щом във Вълчи дол - Варненско има ски писта ,що пък на Карандила да няма:))))
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Сините камъни" не е само езерото и хотела до него нали??? А какви работни места се откриха например от големия проект за водоснабдяването и газификацията - за стотина предимно ***, които така положиха тръбите, че сега самия Лечков иска да ги вадят.
64
1
 
4
 
! Отговори
Деян преди 14 години
Какви ски на 1100м височина бе хора? Миналата седмица бях на Добринище, където долната станция на лифта е на 1600м, и всичко се топи, и то през Февруари!
63
1
 
13
 
! Отговори
Nikolaj преди 14 години
Ще му отрежа топките на лечков ако барне карандила
62
2
 
19
 
! Отговори
бивш сливенлия преди 14 години
Ще направи друг път. *** в Бансско да видиш свлачищата, оголените скали и мътната вода дето тече от чешмите. Сега се продават хотели на поразия, ама няма кой да купи. Като *** всичко там сега се прехвърлиха в София. Е като *** Лечков всичко и в Сливен той има къде да иде. А вие къде ще ходите?