97% от българите не искат ГМО

Готвят протести в осем града в страната
16 мар 2010 23:23,
48
97% от българите не искат ГМО
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

97% от българите смятат, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред ЕС, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия.

Това показва национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

То беше представено на пресконференция на инициативен комитет „България – свободна от ГМО“ във вторник, ден преди окончателното гласуване на второ четене на промените в Закона за ГМО.

Изследването е проведено между 5 и 12 март в 86 населени места в страната сред 1214 души.

Общо 80% от респондентите са информирани за обсъжданите промени в Закона за ГМО, като 14% следят темата в подробности.

Инициативният комитет на кампания „България – свободна от ГМО“ организира поредни национални протести в осем града в страната. Времето и мястото им:

- София – от 8.30 до 14.00 часа в градинката между Народното събрание и СУ;
- Пловдив – от 12.00 до 13.30 часа пред общината;
- Велико Търново – от 12.00 до 13.30 часа пред общината;
- Варна – (непотвърден) 16:30 ч. – 18:00 ч. На площад „Независимост“ (до шадраваните);
- Русе – от 17.00 часа се организира шествие от „Вазата“;
- Плевен – от 11.00 до 12.00 часа пред театър „Иван Радоев“;
- Рудозем – от 17.00 до 18.00 часа пред читалище „Христо Ботев“;
- Кюстендил – от 12.00 до 13.00 часа пред „Арката“.

От кампания „България – свободна от ГМО“ представиха декларация, която ще бъде връчена в сряда на председателя и народните представители на 41-вото Народно събрание.

„На път е да бъде приет закон с много пробойни“, пише в декларацията.

Организаторите на протеста повтарят исканията си, които, въпреки многобройните обещания за рестриктивен закон, до момента не са залегнали в законопроекта.

Сред исканията на природозащитните са законът да формулира ясна и конкретна забрана за освобождаване в околната среда и пускане на пазара на всякакви генетично модифицирани хибриди, получени от традиционните български култури.

Според природозащитниците в чл. 80 да бъде категорично и ясно разписана забрана за освобождаване на ГМО в околната среда и отглеждане на ГМО в защитени територии от Натура 2000 и на отстоявания от границата им на 30 км, без допълнителни неясни препратки към други разпоредби от закона.

Екоактивистите настояват адекватно да бъде преформулиран чл. 134 и свързаният с него чл. 143 съобразно последните корекции на чл. 80. Санкциите трябва да обхващат всяко лице, което отглежда или освобождава ГМО в околната среда в нарушение на забраната по чл. 80.

Декларацията се подкрепя от Инициативен граждански комитет, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Българска асоциация на фермерите, Българска Асоциация Биопродукти, Сдружение „Редки местни породи“, Асоциация „Български пипер“, Фермер.БГ, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Варна, Информационен портал Farmer.bg, Гилдия на главните готвачи – България, Българска асоциация на пенсионерите, Коалиция „За да остане природа в България“.

************

Войната срещу ГМО в цифри:

От датата на гласуване в парламента на първо четене на закона за ГМО (13 януари 2010 г.) до днес, 16 март 2010:

Още по темата

За 2 месеца в София са проведени 5 протестни митинга. За същия период митинги са проведени във всички по-големи градове в старната – Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Бургас и др.

Изпратени са до премиера ни 2 000 картички, повечето рисувани от деца.

Изпратени са до председателя на Европейския парламент 3 000 картички, повечето рисувани от деца.

Във Фейсбук до момента има регистрирани 27 групи против ГМО. Общо регистрирани в тях са 53 720 души, като някои участват в по няколко групи.

Петицията срещу промените в Закона за ГМО в интернет е подписана от 17 426 души.

На хартия са събрани отделно около 5 000 подписа от Варна, над 1 000 подписа от Благоевград, 200 подписа от Плевен и др.

В момента интернет търсачката Google при търсене на думата „ГМО“ генерира около 1 000 000 отговора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Евгени преди 14 години
Ей, празнодумци, колко от вас излязоха и подкрепиха анти-ГМО проявите? Докато си гледахте удобството малцина протестираха в студа за да имате и вие шанс да оцелеете в месомелачката наречена ГМО.
41
0
 
2
 
! Отговори
Владимир преди 14 години
Защо една грешка (или престъпление) трябва да се приеме като основание за неговото повторение? Какво значение има какво е прието през 70-те , 80-те или през 5 в. пр.Хр.? По света има лаборатории, които получават финансиране за да си провеждат експериментите. Защо трябва да продължават да тестват тези *** върху нас и близките ни и ние да го одобряваме за да не изглеждаме "назадничави", за да не си помисли някой, че сме против хората, които уж знаят "за К'ВО става въпрос"
40
2
 
2
 
! Отговори
Сиганин преди 14 години
Псевдо еколозите знаят от края на 80-тте години,че МОНСАНТО предлага за разспространение хормона за повишаване млеконадоя на кравите.Протестите са били вяли,и в края на краищата,хормона е приет за употреба.Що не реваха тогава,а?Да ревеш срещу ГМО е модно,даже и хабер да си нямаш за к'во става въпрос
39
1
 
0
 
! Отговори
Сиганин преди 14 години
до 26:От рак ще агонизираш и ти,и то не от ГМО,а от оцветители и всичките му там Е-та,от оловните пари на старите бракми,ще се задушиш в купчините пластмаса и найлонови торбички,от консервантите и прахоляка от Девня цимент и Нефтопреработвателния,от водата от чешмата и от антибиотиците...***
38
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 14 години
The World According to Monsanto (International: English title)Da se izgleda zaduljitelno.
37
0
 
0
 
! Отговори
канук преди 14 години
Комисиите по храните,извинете.
36
0
 
5
 
! Отговори
канук преди 14 години
Ще напиша и тук-България е официален производител на ГМО!!!!!От 2001 година.Нито една друга европейска страна не е в този списък,но ние СМЕ.Ако политиците ви твърдят,че страната е чиста от тези култури то това е поредната им отвратителна лъжа.А журналистите вместо да използват английски изрази в статиите си за да покажат колко много владеят езика биха могли да предоставят вярна информация на хората-нужно е само да прочетат тук-там из официалните сайтове на САЩ,Комисиите за франата и т.н.Срамота
35
0
 
0
 
! Отговори
до Scorpio преди 14 години
Някак не ми звучи осведомено мнението на човек, който иска да ме Усведомява... неграмотността се простира отвъд граматиката, така че замълчи и прочети нещичко за ефекта на ГМО върху лабораторни животни. Аман от *** с високо самомнение!
34
0
 
3
 
! Отговори
Владимир преди 14 години
Като се добави необратимостта на процеса и краткия период, през който са използвани ГМО с риска от неотхвърлените потенциални рискове в дългосрочен план (като под дългосрочен план нямам пред вид 20 г.) излиза, че евентуално допускане на ГМО на територията на страната може да стане след най-малко век, за да се нвеутрализира риска . А и за да дадем време на въпросните компании да изчезнат като монополисти от пазара (това последното ми се струва че ще отнеме по-дълго време обаче).Накратко НЕ на ГМО
33
0
 
2
 
! Отговори
Владимир преди 14 години
Прочетох коментарите до сега и ми прави вп3ечатление как спора се върти около това дали и какви вреди има от ГМО. Да погледнем обаче какви плюсове има за хората на България (а не за компаниите). Аз лично съм дълбоко убеден, че плюсове за потребителя няма и в такъв случай дори да приемем хипотетично че не е важно дали има или няма доказани вреди. Самото упражнение с въвеждането на ГМО става излишна загуба на енергия.
32
5
 
0
 
! Отговори
palni gluposti преди 14 години
as iskam gmo are kvi sa tea gluposti s 97% izmislica
31
4
 
0
 
! Отговори
Scorpio преди 14 години
Първо искам да кажа че се радвам да видя хора които подкрепят ГМОто, зашото и според мен няма нищо лошо в него, просто хората трябва да се усведомят малко и да помислят.Другото нещо което искам да кажа е че и в момента има насаждения като слънчоглед които вирее без слънце и не го нападат вредители, но това не е ГМО нали!? и съм сагласен с предходния коментар за цигарите, нека и те се забранят и се посеят зеленчуци на мястото на тютюна!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ГМО геноцит срещу нас но кои ни чува баер и монсанто дават повече комисионни
29
0
 
2
 
! Отговори
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ преди 14 години
Братя българин да ги спрем *** на Вашингтон да унищожат милата ни Родина!Всички срещу новите сценарии за световно господство на ционисткомасонските сатрапи.Чрез шантаж и информационнопсихологическа война срещу народа ни наложиха да ни управляват ГМО като Борисов и Дянков.А какво ли ще донесе на народа ако не ги пометем техните наследници-ГМО/2 Борсуков и Дрънков?
28
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 14 години
Сега се сещам, че навремето са плашели децата че мастурбирането води до ослепяване! Ми хайде да си организираме един протест срещу мастурбирането, а? Може пък да е вредно!
27
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: АсенБраво! Значи и ти си от тея 3%! Ама как моля ти се, българинът ще излезе на протест срещу тютюнопушенето??? Нали това са ни традициите, как ще накарат българина да не пуши? Абсурд! Виж - можем и с ГМО и без ГМО, но без тютюн не можем! Ако ще не рак, ако ще и чума да ни хване пак ще си пафкаме, нали така ;-)
26
2
 
1
 
! Отговори
някой преди 14 години
Обаче снимката кърти мивки!!!Друг път ако ми се ходи на цирк и няма къде - ще отида да гледам протестите срещу ГМО :-)
25
3
 
1
 
! Отговори
Асен преди 14 години
Аз съм сред 3-те %! И знаете ли защо? Не за друго,а просто защото се ввъзхищавам от непоследователността и простотията на българина! Значи той не ще ГМО, причинявал рак,нещо,което дори не е доказано. А знате ли,че е доказано,че пържените картофи причиняват рак? Знаете ли колко са полезни дюнерите, бургерите, кренвиршите, сиренето, което 90% от българите си купуват и което никой от тях не знае какво съдържа! Ами цигарите не причиняват ли рак? Защо никой не протестира срещу тях?
24
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 14 години
Тюх, пак съм от малцинството - от 3-те процента!Язък!
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
***.От рак да агонизираш.