Прокуратурата ще поиска свалянето на Жени Начева от НЗОК

Премиерът очаква тя да подаде оставка след обвиненията в престъпления по служба
19 апр 2010 18:53,
74
Прокуратурата ще поиска свалянето на Жени Начева от НЗОК
Снимка: Булфото

Прокуратурата повдигна няколко обвинения срещу директора на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева, бившия зам. здравен министър Емил Райнов и Веладин Битолски.

Тримата са разследвани от ДАНС и Софийската градска прокуратура, обясни на пресконференция Стелиана Кожухарова (говорител на главния прокурор).

Срещу Жени Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба.

Едното обвинение е за периода февруари – май 2009 г., когато Начева е била директор в Дирекция „Бюджет и финансови параметри“ на НЗОК.

Според прокуратурата тя еднолично е разпоредила да бъде коригиран бюджетът на Районната здравна каса в Сливен, без да има основания за това.

Корекцията се е налагала, за да бъде завишен годишният разполагаем лимит на сливенската болница „Хаджи Димитър“, без всъщност да е имало основания за това.

Така за Националната здравноосигурителна каса са настъпили вреди в размер на 800 хил. лева.

НЗОК все още не е излязла с позиция по казуса

Второто обвинение е за престъпление, извършено през март 2010 г., когато Жени Начева вече е директор на НЗОК.

Според прокуратурата тя неправомерно е разпоредила да бъдат изплатени средства за дейност над месечните лимити на ”Токуда Болница София” и на Военномедицинска академия.

Така болница „Токуда“ е получила неправомерно 327 248,44 лв. Средствата са за периода юли и септември 2009г., а са поискани няколко месежца по-късно – в края на декември. Въпреки че са за 2009 година парите са преведени от бюджета на НЗОК за 2010г.

На ВМА пък са изплатени 511 917 лв. Средствата не са били заявени или проверени от столичната каса.

Всъщност за да бъде увеличен лимитът на дадена болница, тя трябва да поиска това от районното подразделение на НЗОК.

Още по темата

Ако районната каса прецени, че това е необходимо, подава искане за увеличаване на бюджета си до НЗОК.  Крайното решение за корекцията не се взима еднолично, а се гласува от Управителния съвет на Здравната каса.

„Нито директорът на дирекция „Бюджет и финансови параметри“, нито изпълнителният директор на НЗОК има правомощията еднолично да увеличава разполагаемите лимити на болниците или на Районните здравноосигурителнни каси“, обясни пред журналисти Стелиана Кожухарова.

Жени Начева е с определена гаранция от 2000 лева. Предстои прокуратурата да поиска тя да бъде отстранена от шефския пост в Здравната каса.

Същевременно от пресцентъра на Министерския съвет разпространиха изявление на премиера Бойко Борисов по повод на повдигнатите обвинения.

„Очаквам Жени Бумбарова – Начева да подаде оставка от поста директор на НЗОК, за да може институцията да продължи нормалната си работа”, се казва в изявлението, като се посочва, че премиерът е бил в течение на разследването от самото му начало.

От Здравната каса пък разпратиха съобщение, че ще излязат с позиция по проблема по-късно днес. До 18 часа обаче такава не бе обявена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Йон преди 13 години
Този селски крадец от Рила го вкараите у Бобов дол да прави *** на всички там.
70
0
 
1
 
! Отговори
Абсурд преди 14 години
Това са скалъпени, неверни обвинения. Жената е невинна. Обвиняват я за неща, които не е направила, защото или просто не ги е направила или не е могла да ги направи, защото по това време не е била директор на касата. Това е абсурд.Направо съм потресен. Утре могат така да обвинят всекиго и за всичко....
69
0
 
3
 
! Отговори
никой преди 14 години
На върба в петък! Или когато Бойко падне от власт. Което се случи по-напред ;)
68
2
 
8
 
! Отговори
някой преди 14 години
И тази ли Бойко я е срещнал на разклон за гр. Велико Търново? А кога ще повдигне прокуратурата обвинение срещу Цветелина Бориславова?
67
0
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 14 години
Да и аз ще репоръчам на гусИн премиера едно Тонипиринче, ако не му мине главата от него, поне няма да го заоли нещо друго. На такъв принцип са илачите на Чайкафарма
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
сега бойко трябва да се замисли кой му дава препоръки,с които се дъни,и да се замисли какви хора го заобикалят.първо да изчисти тях,а после и съдебната с-***.лично аз му стискам палци,защото искам той да ми е прмиер! но почти всичко е прогнило в тази държава,трудно ще намери свестни хора вече.
65
0
 
8
 
! Отговори
Georgi преди 14 години
Нека да проверят по какъв начин работи Търговска лига! Защо ли никой от конкурентите и от държавните институции не иска проверка дали се извършват плащания под масата на докторите за да изписват лекарствата на Чайкафарма!
64
2
 
5
 
! Отговори
доган преди 14 години
предлагам на мястото на начева да седне....бумбарова да бомбардира квото е останало...или поне масларова..тя има опит в тез работи....
63
0
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 14 години
Търговска Лига -Хахахааха Крадеца вика дръжте крадеца!!! Колко години ви трябваха да прокарате акредитации за абсурдните ви клиники по кардиология и накрая какво клекнахте и си патихте където и на когото трябва сеге ТК и ТВ се чудят как да си върнат прахосаните милиони и се гушнаха с ББ АМАН
62
2
 
9
 
! Отговори
+++ преди 14 години
червената зараза трябва да бъде изкоренена заради благото на обикновения човек........
61
5
 
8
 
! Отговори
Priest преди 14 години
Мда. Трябва да си много предан на Партията и Вожда, гербер, за да смяташ, че е нормално всички назначени от Борисов да са се оакали, а само той да е чист и неопетнен.
60
7
 
7
 
! Отговори
Priest преди 14 години
Абе, аз ли съм единственият, който се чуди на кадровата политика на Борисов ??Нали той си ги назначава хората, а се оказва, че са все некви мошеници. Те ли го лъжат, той ли не си прави труда да ги проучи ? Нали уж най-силните му качества били милиционерските...Хахахаха...Ако това са му най-силните страни, замислете се колко зле ще бъдат слабите му :))
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бойко е от недосегаемите може би
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Голем праз
57
7
 
10
 
! Отговори
Осведомен преди 14 години
До 44Сбъркал си приятелския кръг на Маргините ...... Започва със Бойко и завършва при него !!!!!!! Като Главен секретар на МВР не смееше да ги привика на разпит а камо ли да ги задържи нали си пиеха заедно кафето всеки ден.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Емил Райнов си искал милиони рушвети от "Търговска лига"Райнов е обвинен, че в съучастие с Битолски си е поискал над 17 млн. лв. от шефа на Търговска лига за времето от юли до декември 2005 г, което е 7% от годишния оборот на компанията. Бившият зам.-министър изнудил за рушвета, за да ходатайства Търговска лига да спечели и изпълни обществените поръчки за доставки на лекарства на здравното министерство и НЗОК.Две години по-късно, през юли 2007 г., Райнов, пак с помагач Битолски, си поискал пак за същата услуга от изпълнителния директор на Търговска лига под масата близо 11 млн. лв., което пак било 7 на сто от годишния оборот на дружеството.Райнов си издействал подкупа, за да упражни влияние от зам.-министерския си пост и най-вече от шефското си място начело на УС на Здравната каса при вземане на решението за сключването на договори за оказване на медицинска помощ в болнични заведения за инванзивна кардиология на "Търговска Лига-АД".Помагачът Веладин Битолски пък е обвинен, защото е изразил готовност да бъде куриер по тъмната сделка да взема парите от Търговска лига и да ги предава на Емил Райнов.Паричната гаранция и на тримата обвиняеми е 2000 лв.Начева, Райнов и Битолски изгърмяли покрай НаневПрокуратурата се натъкнала на следите на тези нарушения покрай разследването на вече бившия здравен министър Божидар Нанев, който бе обвинен за сключване на две неизгодни сделки за доставка на препарати против свински грип. Според говорителя на Върховната касационна прокуратура Стелияна Кожухарова прокуратурата търси отговор на въпроса коя институция може да извършва проверка на НЗОК.До момента единственият орган, който има тези правомощия, е Сметната палата, която обаче извършва проверки по искане на парламента или планово. Това означава, че невинаги в НЗОК може да бъде правен одит. Прокуратурата е установила и нередности при провеждането на конкурси за управители на РЗОК.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Явно става въпрос за " Български Кардиологичен Институт" на чиято интернет страница се забелязва, че има представителства във Варна , Велико Търново, Плевен и Ямбол. Съще така прави впечатление на не безизвестния здравен фонд Dall Bogg : живот и здраве , чиито реклами излъчваха и по телевизията
54
1
 
8
 
! Отговори
Баба Гицка преди 14 години
Аз съм от тези, на които се е наложило да се лекуват във ВМА. Накратко, вместо 7 дни, както се полагаше по ЗК за тази операция, се наложи да стоя 11 дни, бяха включени и допълнителни лекарства. След като ме изписаха, проверих цените на тези лекарства - само антибиотика за 1 ден струваше около 150 лв. Лечението с тях беше 5 дни. Кой мислите, че плати тези лекарства? Със сигурност не аз. През тези 11 дни не съм купила или дала пари за каквото и да е лекарство.
53
1
 
5
 
! Отговори
Поздрав от Дарфур преди 14 години
Нещата започват да си идват на мястото. Борисов тържествено обяви на изборите, че ги е спечелил даже и в Каспичан и сега естествено трябва да напълни и тамошната болница с болни за да се отблагодари за подкрепата на тамошните Граждани за Етиопско Разрушаване на България.
52
1
 
11
 
! Отговори
до 44 преди 14 години
Чува се , че Премянов по прякор от младежките си години Красьо Водката е много близък с групировката която си купи Варна - ***