Ректорът на СУ: Държавата да дава за пастърма, не за кренвирши

Проф. Иван Илчев призова за промяна на философията на висшето образование
25 юни 2010 09:53, Красимир Ангелов
71
Ректорът на СУ: Държавата да дава за пастърма, не за кренвирши
Снимка: БГНЕС

“Докато не се промени философията на висшето образование, ние ще си останем в сегашната система. Висшето образование е грижа на държавата”, обяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев пред БНТ.

Той бе категоричен, че ако не се промени финансирането на висшето образование, следващата година то ще бъде на същото ниво.

“Предлагаме, както човек е склонен да плати повече пари за пастърма, отколкото за кренвирши, така и държавата би трябвало да дава повече средства за по-качествения продукт”, обясни проф. Илчев.

По думите му СУ и други широкопрофилни университети развиват доста специалности в интерес на българското общество, но за тях няма наплив.

“Имаме специалности, които са на европейско ниво, но в тях се учи трудно, затова няма толкова голям наплив”, аргументира се ректорът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
7
 
! Отговори
.neutralen. преди 13 години
Друго е преди завършването на гимназията,някой да дойде и да ти каже : "С тази специалност,след дипломирането от ВУЗ-а можеш да работиш еди какво си....Този университет предлага еди какви си възможности,в тази специалност се изучават следните предмети........" Жалко,че на никой не му идва на ум.......
47
0
 
7
 
! Отговори
.neutralen. преди 13 години
Знаете ли кое ми се струва на мен доста голям пропуск в системата?че няма инструмент,който да подкрепя кандидат-студентите в последните години на гимназията,какво да изберат като специалност при влизането във ВУЗ.Верно ви казвам,аз до последния ден на гимназията не знаех какво да кандидатствам.Такива програми които целят да ориентират младите съм чувал,че съществуват в цивиливозания свят,при нас няма братче :)
46
2
 
5
 
! Отговори
... преди 13 години
Това за специалностите са глупости! Кандидат-студентите не ги искат, защото в България има един стереотип какво трябва да учиш! На есен започвам 3-та си година в ИУ Варна в една от специалностите, които "запълват" бройки и повечето студенти не разбират, че аз сама исках да уча това. Имам и много колеги, които точно това са искали, но не, щом не е МИО, Туризъм или Финанси не става. По-скоро трябва да се изяснява на кандидатите какво представляват другите специалности,а не да искат пари заради тях
45
2
 
7
 
! Отговори
ггг преди 13 години
По принцип няма нищо лошо в това, че има повече висшисти (съотвентно университети, които да ги изкарват), все пак по този начин се повишава конкуренцията. Определено ако един студент знае, че за едно работно място се борят няколко човека, по време на следването си би положил доста повече усилия да научи нещо, отколкото, ако знае, че всичко му е уредено, като на него му трябва само една диплома.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Забравяш само една малка подробност НБУ е частен университет! СУ не е. Извинявай, ама колко е таксата в НБУ, в СУ аз плащам 80 лв за държавна поръчка задочно обучение. Е, кажи ми, как да си покриват разходите в СУ хората когато студентите им плащат такси от порядъка на 100-200 лв. (не говоря за хората приети магистратура платено, но те са малко.)? Извинявай, ама има много ученолюбиви млади хора, които не разполагат с възможности да плащат хиляди. Това, че ти можеш е хубаво, но не всички са така.
43
0
 
8
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Ами как няма да има толкова висшисти, като се откриха безброй университети. Нали и те трябва хляб да ядат.Даже няма да се изненадам, ако направят висшето образование задължително. Просто използват факта,че по природа българинът се стреми да даде добро образование на децата си.
42
14
 
8
 
! Отговори
TiSi преди 13 години
Ей, тия *** от СУ не разбраха, че висшето образование не е ангажимент на държавата и тя не бива да разходва средства в тази посока!!! Другарю Илчев, променете си философията вие и вашите *** колеги от СУ! Ако имате желание, мога да ви свържа с Богдан Богданов (НБУ) - той ще ви научи как се прави модерно висше образование. Само че, в онази непозната за вас философия преди всичко се ДАВА (яко капиталистическо бачкане), а не се иска от държавата (тихо пръцкайки върху изтрити бюрца).
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
надпис в асансьора на ТУ-София: "ако четеш това, значи си преебан" dammmnnn
40
1
 
1
 
! Отговори
.neutralen. преди 13 години
учиш как се правят нещата......
39
1
 
6
 
! Отговори
.neutralen. преди 13 години
вярно е ,че не можем да говорим въобще за някаква способност придобита от университета или от училище без знанието на дадена теория,но да знаеш само нещата на теория не ти помага особено.Примерно ако завършиш икономическа специалност или мениджмънт,да почнеш работа след университета а една фактура да не си виждал или да не знаеш,как се пише...това имам предвид,повече практика трябва,която да прави младите конкурентноспособни.Като излезеш от ВУЗ-а да си готов за работа,а не като те наемат,там да
38
2
 
7
 
! Отговори
.neutralen. преди 13 години
В БГ вече всеки втори има висше.Обезценява се от една страна значението да имаш диплома,но пък от друга,смятай цяла България има висше,само ти да нямаш-още по-зле.....Проблемът според мен на цялата образователна система по принцип е ,че не се набляга на практиката,а на ученето чрез зубрене.Със зубрене нищо не се научава,след 1 ден си го забравил,друго нещо е практиката,многократното повторение на едно и също нещо,тогава ти остава в главата за дълго време.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А и за печено агне да дава пак става...)
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, не го обиждайте човека, де! 6-ица ми писа, все пак. :-)) Друг е въпросът, че като администратор не става. Иначе като преподавател беше добре. Вярно, дисциплината му беше малко скучна, ама няма как. Според мен, беше грешка, че го избраха за ректор. Има къде къде по-добри администратори от него. То и това си е умение. Не е като да разправяш за Гърция по време на полковниците.
35
3
 
7
 
! Отговори
дддд преди 13 години
Това пък откъде го измислихте че преподавателите са слаби. И на малкия пръст не може им се мерите.
34
5
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Да си плащат, като в Америка. И без това половината учат безплатно тук, пък работят за САЩ или Европа. Защо ние да им плащаме образованието?
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изгодно е да назначиш на работа в условия на криза некласифицирани работници за да им плащаш по- малко пари. Какво се случва с класифицирaните в такъв случай? Но същевремено се правели програма за прекласификация на именно такива работници които са по сkлонни да бъдат назначени на работа сравнеие с класифицираните. Не знам от къде им ги вадят тези допълнителни бройки? Това са пари все пак.
32
0
 
3
 
! Отговори
:-) преди 13 години
ха- ха- ха- ха.....
31
1
 
8
 
! Отговори
? преди 13 години
Всъщност по-добре е да се намали броят на студентите, приемани в "държавна поръчка" и да се увеличи субсидята за 1 студент. Да се стимулират специалности от които държавата и икономиката ни имат нужда. Не може при завърщващи реално под 60 000 за 2010 да има прием над 65 000 (стойностите са приблизителни) и да искаме качествено обучение. Превърнахме университетите в ПУЦ и всеки иска да учи за "студен(т)", а държавата иска да скрие проценти от безработицата. И кой печели? Май никой.
30
4
 
3
 
! Отговори
вътрешен преди 13 години
Отговора е ясен - за да приведе малко пари на позакъсалата (странно!!!) Правителствена болница (пардон Медицински факултет).Така че това което става, няма нищо общо с висшето образование (то такова, както и средно няма!). Аз отдавна чакам някоя акция на МВР в счетоводствата на СУ, но не знам ще има ли някога такава.
29
6
 
1
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
продължение:.................никаква индиция за нови технологии, вратити, стени, освен мръсотията са олепени и орисувани със всякакви знаци, символи и съобщения от характера на "ши съ върна след 10 минути" "обичам тъ цуцке". Допира до академичната среда на Софийски университет, предизвика у мен само желание да се изкъпя с коросалин.

Спонсорирани публикации