Ректорът на СУ: Държавата да дава за пастърма, не за кренвирши

Проф. Иван Илчев призова за промяна на философията на висшето образование
25 юни 2010 09:53, Красимир Ангелов
71
Ректорът на СУ: Държавата да дава за пастърма, не за кренвирши
Снимка: БГНЕС

“Докато не се промени философията на висшето образование, ние ще си останем в сегашната система. Висшето образование е грижа на държавата”, обяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев пред БНТ.

Той бе категоричен, че ако не се промени финансирането на висшето образование, следващата година то ще бъде на същото ниво.

“Предлагаме, както човек е склонен да плати повече пари за пастърма, отколкото за кренвирши, така и държавата би трябвало да дава повече средства за по-качествения продукт”, обясни проф. Илчев.

По думите му СУ и други широкопрофилни университети развиват доста специалности в интерес на българското общество, но за тях няма наплив.

“Имаме специалности, които са на европейско ниво, но в тях се учи трудно, затова няма толкова голям наплив”, аргументира се ректорът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
22
 
! Отговори
nana преди 13 години
Вече повече от4 год. съм свидетел на качеството на образование в СУ!!!Да не ви казвам колко пропуснати лекции има за неявяване на преподаватели,или какво е отношението на административния персонал към студентите - пълна скръб!Какво да е образованието в една държава която кара вече 20 год. на автопилот - пълна трагедия!!!Ипосле реват за студенти....
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
казаха ти ,бе, човек,има пари само за постна пица ! каква пастърма сънуваш ? ти към нея и червено вино ще искаш. ама пастърмата и виното се заделят за фонд "соц.слаби магистрати"...примерно.
6
0
 
14
 
! Отговори
Знаещ преди 13 години
а какъв наплав очаквате, явно сте забравили каква раждаемост имаше преди 19 г., сега няма кандидат-студенти, а и Б-я се превърна в страната на университетите, защо не разчистиха толкова нелигитимни , измислени ВУЗ-ове си функционират и бълват специалисти, куцо, кьораво и сакото с диплома да висше образование,
5
3
 
11
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Този е слаботоков. Вчера го гледах в някакъв репортаж, за пеене на някакви Тибетски мантри обясняваше.........Дано поне на него му е било ясно, какво всъшност е искал да каже.
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тя държавата дори да дава за пастърма, вие пак ще си купувате кренвирши !!! Разликата в цената ще прибирате вие от ректората !!!!
3
1
 
15
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Ако не беше мръсен *** бих ти повярвал...Но уви ..... За какво финансиране говориш бе *** като 2500 човека от физическия факултет например обучават 30 студенти?Е да,разбирам те-при комунизма нямаше мениджмънт,само петилетки!
2
6
 
14
 
! Отговори
ФФ преди 13 години
Илчев вече си има нов прякор - Ваньо Пастърмата
1
2
 
14
 
! Отговори
гладен студент преди 13 години
Дайте малко пастърма и на бедните студенти.

Спонсорирани публикации