Здравната министърка тръгна с голямата ножица

Борисова обяснява из страната необходимостта от свиване на разходите
11 юли 2010 19:58,
127
Здравната министърка тръгна с голямата ножица
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Анна-Мария Борисова тръгна из страната, за да обяснява необходимостта от съкращения и свиване на разходите в здравеопазването.

Първата й спирка беше в Пловдив, където пред шефове на лечебни заведения обяви, че ще закрие 400 легла в най-голямата болница в Южна България – Университетската "Свети Георги".  Това прави 30% от легловата база на лечебницата.

"Решили сме да поемем пътя към Европа и това е начинът", обяви министър Борисова. Тя каза още, че ще има съкращения във всяка клиника, а разходите ще трябва да се свият с 15-20%.

"Мерките на здравния министър ще доведат до съкращаване на медицинския персонал и на лекари", прогнозира пред Dnes.bg шефът на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Сакакушев.

80 легла ще бъдат закрити и в Окръжна болница – Пловдив, съобщи след срещата с министър Борисова директорът на лечебното заведение д-р Аргир Аргиров.

Обезпокоителна е информацията, че се закрива и Кожно-венерическия диспансер под тепетата, който обслужва цяла Южна България. Идеята е той да бъде преструктуриран в Кожна клиника към УМБАЛ "Св. Георги". 

"Само миналата година сме обслужили 43 хиляди пациенти и не ми е ясно как една клиника ще поеме този поток на болни", обясни пред Dnes.bg директорът на диспансера Елена Дякова.

С 20% се свива бюджетът и на Спешна помощ – Пловдив. Dnes.bg припомня, че и сега парите в „Бърза помощ” не са големи.

Още по темата

Около 400 лева взима медицинска сестра, а около 500 лева – лекар. По 2 лева медиците получават за нощно дежурство, а 8 линейки обслужват целия град. След новината за свиване на разходите не е ясна съдбата на медиците с линейките. 

Единствената добра новина от срещата на Анна-Мария Борисова с шефовете на лечебни заведения е, че идеята за сливането на две общински болници в Пловдив засега няма да се осъществи.

През новата седмица министър Борисова ще продължи да обикаля страната с "голямата ножица", коментират болничните шефове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: политика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
11
 
! Отговори
za6to преди 13 години
Това значи ли, че има 1 200 легла? В БОЛНИЦИТЕ само леглото е 3000евро, за 10 болни се грижи най-малко 1 сестра и 1 болногледач. Отделно лекари, лаборанти и всевъзможен /необходим/ обслужващ персонал. Поне 30% от леглата са оборудвани като в РЕАНИМАЦИЯ. И хората получават адекватно лечение, а персонала добри заплати. а, колко болници има в Пловдив? А в цялата страна? Включете отопление, осветление, храна, данъци... И какво оства за пациентите?????
28
0
 
38
 
! Отговори
писна ми преди 13 години
Болниците са пълни с ***, които се лекуват без пари. Без пари-ток и вода също! Докога така ще ни доите нас българите??? Затова няма пари! За да издържаме ***- "електората" на политиците. Те да ви работят тогава. Ние тръгваме към терминала!!!
27
0
 
20
 
! Отговори
............... преди 13 години
Ужасява ме цифрата 43 хиляди. За една година, толкова много болни от кожно венерически болести минали само през един диспансер?! Та здравната каса само лечението на тези болести да покрие ще свърши парите!.........
26
0
 
28
 
! Отговори
Българин преди 13 години
26 - луд ли си бе - нали идват президентски избори? Кой ще гласува за оня, с глава като картоф, дето сега се води министър-председател, ако не бай ***? А как бай *** ще гласува, ако му отнеме правото да се търкаля в болницата и да го хранят там, без да плаща?Защото има болници, дето са се обърнали на *** приюти, а за хората няма места, няма направления !!! Особено детските отделения - "мода" е *** да си оставят гнусните чаавета и да "забравят" да си ги приберат после !!!
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблема се решава по 2 начина. 1. Връщат социалистическото здравеопазване когато нищо не плащахме като пациенти и лишават мафиозите лекари от милиони.2. Няма осигурителни вноски и си плащаме на место, то сега без това си плащаме 90% но под масата.
24
0
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 13 години
не,девойчетата по пътя са по-красиви.тази плаши !
23
0
 
24
 
! Отговори
333 преди 13 години
Няма да се сърдите.Така е когато се дава власт на кукомицини.Евала на ТИКВАТА,евала и на кукото от кръстопътя,евала и на пич Дянката.
22
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дано я хване GARCINOM
21
2
 
43
 
! Отговори
Един преди 13 години
А защо министърката не каже - " Ще накараме мръсните ***, пардом - Роми" да си плащат здравните и другите вноски, а не да цоцат като кукувици от българите. И да поживее в провинцията, да я полекуват провинциалните лекари. Че ако нямаш направление от личен лекар - одират ти кожичката. А да не попадаш на зъболикар - вадене на зъб - 30 до 50 лева.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
/ГОЛЯМАТА НОЖИЦА/на борисова
19
5
 
34
 
! Отговори
HHH преди 13 години
Това е Дами и Господа-герП-вие си ги избрахте,аз лично си признавам,гласувах за бсп,можеха да са всякакви и да крадат,ама за сметка на това се грижеха за народа,увеличаваха заплатите и осигуряваха работа,а сега...така е като имаме наи-голямата мутра за премиер!
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нали щяха да сливат министерства?
17
3
 
33
 
! Отговори
КУШЛЕВ преди 13 години
Някой да е виждал безработен Доктор.
16
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
министър "Усмихвам се" е ужасна
15
1
 
38
 
! Отговори
Ясен преди 13 години
Свиване само в провинцията нали?Какво винаги смешна държава!
14
1
 
27
 
! Отговори
pege преди 13 години
тази другарка да не би да е от духовата музика и да свири на кавал.............
13
6
 
30
 
! Отговори
ьяа преди 13 години
Тя жената не е виновна.Всичко се командва от голямата тиква
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да пази Господ човек да се разболее в България
11
2
 
45
 
! Отговори
Българин преди 13 години
*** - изхвърли от болниците здравно неосигурените *** и пари ще има !!! Особено пък от тая болница, дето е баш в Столипиново и бял човек вътре със свещ трябва да търсиш !!!Нека тия "правозащитници" дето все реват колко дискриминирани били хъхрещите ***, да им плащат лечението !!!
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
девоичето от кръстопътя ли е на снимката