Станишев се уреди с обвинение за 7 загубени доклада

Разследващите изпълняват политическа поръчка, каза той
14 юли 2010 13:00,
209
Станишев се уреди с обвинение за 7 загубени доклада
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Сергей Станишев отива на съд, след като днес прокуратурата му повдигна обвинение за загубени от него 7 секретни документа.

Три от тях са изготвени от ДАНС, два – от МВР, един – от министъра на отбраната, и един от НАТО.

Документите, според разследващите, са съдържали информация, представляваща държавна тайна, и са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис.

За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до 2 г. или пробация.

От прокуратурата посочиха, че Станишев е неосъждан и има възможност той да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи административно наказание.

След като излезе от Националната следствена служба, където му бе предявено обвинението, Станишев обвини разследващите, че изпълняват политически поръчки.

„Няма съмнение, че и следствието, и прокуратурата действат под огромен натиск от изпълнителната власт и изпълняват нейна политическа поръчка. За мен в това няма никакво съмнение“, каза той.

Още по темата

Според него има двоен стандарт и като пример за това той даде действията на БСП от миналата година, когато в прокуратурата са внесли сигнал срещу финансист №1 Симеон Дянков.

Тогава, според Станишев, министърът разгласил класифицирана информация за секретно споразумение между правителството и БНБ за стабилността на банковата ни система, а по сигнала и до днес не се работело.

Червеният лидер обясни, че през четирите години, в които е бил министър-председател, никога не е бил уведомяван, че от секретното деловодство на МС липсват документи, а това е било направено последните 10 дни преди края на мандата на тройната коалиция.

„Мисля, че е много нелепо един министър-председател да бъде съден като деловодител, макар и секретно деловодство“, обяви той.

„Не съм губил доклади и не съм ги предавал на никого, който не е оторизиран да борави с класифицирана информация“, заяви още бившият премиер.

Станишев коментира и информацията, че според експертизите половината от въпросните документи не съдържат никаква класифицирана информация.

„Много бих искал да бъде открито делото (то да не се засекретява заради класифицираната информация – бел. ред.), за да разберат българските граждани за каква секретна информация става дума“, каза той.

Сергей Станишев беше категоричен, че ще продължи да критикува сегашната власт, въпреки повдигнатите му обвинения.

„Никой няма да ми запуши устата да говоря това, което мисля, срещу това правителство, защото то води страната към финансов срив. И когато има по-малко хляб за хората, се опитват да осигурят повече зрелища, за да ги отвличат и приспиват като наркотик“.

Бившият премиер напусна сградата на следствието като свободен гражданин, тъй катоне му бе наложена мярка за неотклонение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
6
 
! Отговори
Смях преди 13 години
ето го крадец номер едно ----заради тоя престъпник сме на тоя хал
104
0
 
5
 
! Отговори
13 преди 13 години
ТОЙ СЮРГЮНА ГО ХВАНА ОЩЕ КОГАТО БОЙКО МУ БИ ГОЛЕМИЯ ШУТ НА ИЗБОРИТЕ И ГО ПРАТИ В *** НА ПОЛИТИКАТА.ТРЯА ДА СИ СМЕНИ ИМЕТО НА *** СТАНИШЕВ
103
1
 
1
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Виж какво стана имало и други *** около нас.
102
0
 
8
 
! Отговори
bg. преди 13 години
В ЗАТВОРААААААААААААААААА И БОЙ,БОЙ,БОЙ
101
1
 
3
 
! Отговори
ined преди 13 години
Другаря Станишев не ги е загубил докладите, ами е имал много спешна нужда от хартия когато го е хванал сюргюнът на една партийна конференция.
100
0
 
1
 
! Отговори
идиот преди 13 години
и аз ти върнах жеста
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Народа ти затвори устата,но очаква от съдебната система да ти отвори вратата на затвора.
98
1
 
7
 
! Отговори
norm преди 13 години
Момчето не е загубило докладите,нито е помислило да ги копира,просто ги е скрило,защото вероятно са съдържали информация за далаверите на съпартийците му.А като не е нито служило,нито работило,като не си спомня толкова неща,от къде ще знае какво е квалифицирана информация.А след присъдата може и да забрави,че е бил премиер.
97
0
 
2
 
! Отговори
doomchant преди 13 години
"Апропо, интересно, НАТО-вският документ какво ли е съдържали и къде ли е сега? Някъде в сграда около Парк-хотел Москва? :) "Много хитро си се сетил. Всеизвестно е, че КГБ работят само с оригинални документи. Те информация от копия не признават.
96
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изгубени седем класифицирани доклада!? Доста е разсеян тоя Гейчо, ще вземе някой ден главата да си загуби.
95
7
 
3
 
! Отговори
селянин преди 13 години
А бе тези от ГЕРБ да не са ги откраднали тези доклади и сега мълчат като комунисти на разпит?
94
0
 
7
 
! Отговори
идиот преди 13 години
Абе до стената и ..... червей след това!!!!!!!!!!!1
93
1
 
8
 
! Отговори
factotum преди 13 години
Искам да има показна акция -по очи,на земята ,престъпник :)))
92
1
 
4
 
! Отговори
уелския принц преди 13 години
Според обвинението в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. в София бившият премиер е загубил 7 документа. Три от тях са изготвени от ДАНС, два - от МВР, един - от министъра на отбраната и един - от НАТО.Ами той не беше ли премиер до края на юли/20-25/.
91
4
 
5
 
! Отговори
БАМ преди 13 години
"И когато има по-малко хляб за хората, се опитват да осигурят повече зрелища, за да ги отвличат и приспиват като наркотик....кво да добавим повече, няма нужда......7 доклада........а на всичкото отгоре ще бъде и оправдан.....но сеир да има за тълпата
90
0
 
18
 
! Отговори
77 преди 13 години
За държавна измяна трявба да му се отнеме българското гражданство и затвор
89
0
 
4
 
! Отговори
бг преди 13 години
Логично питаш и не мога да разбера кой може да слага минуси на фактите? Докъто нас обикновените граждани ни тормозят с какво ли не-глоби,санкции колкото щеш тези за какво отговарят-цяла една държава!
88
1
 
2
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 13 години
Ясно е, че като началник СерГея ще трябва да си понесе отговорността.Но къде са другите обвиняеми покрай него? Би трябвало в кюпа да са и шефа на секретното деловодство, и чиновника/чиновничката отговаряща персонално за водене на дневника за секретните материали. Като минимум. А ги няма ....Затова естествено той с пълно право пищи за "политическа разправа".Апропо, интересно, НАТО-вският документ какво ли е съдържали и къде ли е сега? Някъде в сграда около Парк-хотел Москва? :)
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тук просто е бананова република. Знае ли поне един политик тук, какво е да имаш МОРАЛ и ДОСТОЙНСТВО? Това е най-важното нещо за един политик. При всяко омърсяване на името му и замесването му в такива неща би трябвало моментално да се оттегли завинаги от политиката и да се извини на народа си! Поне така правят в старите демокрации... За червените простоя нямам думи, онзи Овчаров, Петков.. това са родени маймуни.
86
1
 
6
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Цецо Вътрешния защо още не провел акция"Докладите" и не ги е намерил?Какво се ослушва.Искамме операция веднага с Роман Василев двамата да нодупят този абсолютен престъпник.