Стажът за пенсия се качва плавно, възрастта остава същата. Засега

Ситуацията в НОИ е драматична, каза Тотю Младенов
29 юли 2010 16:57,
111
Стажът за пенсия се качва плавно, възрастта остава същата. Засега
Снимка: БГНЕС

БСП е против увеличаването на възрастта и стажа за пенсия, както предлага правителството. Това каза в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков след среща с ръководствата на КНСБ и КТ “Подкрепа”.

По-късно Парламентарната група на Коалиция за България проведе среща и със социалния министър Тотю Младенов.
След срещата стана ясно, че е постигнато някакво решение, поне засега.

От 1 януари догодина осигурителният стаж ще се вдигне с една година и с по още една ще расте до 2013 г. Засега възрастта за пенсия остава непроменена, съобщи социалният министър след разговорите с левицата.
Червените настояват за вдигане на осигурителната вноска или поне връщане на двата процента, с които тя беше намалена в началото на годината.

Младенов отговори, че тези проценти отгоре не означават непременно в осигурителния институт да влязат 400 млн. лв., каквито са аргументите и сметките на левицата.

„В момента НАП изпитва трудности да събере осигурителните вноски, а  какво остава, ако ги вдигнем още“, попита министърът. Според него резултатът ще бъде натоварване на изрядните данъкоплатци.
 
По думите на министъра ситуацията в осигурителния институт е драматична. Дефицитът от близо 2 млрд. лв., който ГЕРБ е наследил миналата година с идването си на власт, само за първите  6 месеца се е увеличил още с 200 млн. лв. поради ниските приходи.

Още по темата

 
Спешните мерки, които да доведат до по-голяма събираемост на входа на системата, ще бъдат предложени още следващата седмица.

Той посочи, че повишаването на осигурителния стаж е много важно действие в тази посока.

„Когато човек знае, че е решаващ за пенсионирането му, няма да бъде съгласен да работи и ден без трудов договор“, смята Младенов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много сме прости... за коментара по -долу. Ако поне малко си учил икономика в което се съмнявам ще знаеш ,че всички предприятия от тежката и добивната промишленост са ГУБЕЩИ! Те са с поне 50% държавно участие и получават пари от държавата за да функционират! Имате заплати и осигуровки ,защото на практика целия народ ви ги плаща!Окрадоха и преватизираха всички печеливши предприятия."Зад всяко голямо богатство се крие престъпление" - казал го е Балзак и е вярно!
109
0
 
5
 
! Отговори
Няма да стане преди 13 години
Следя внимателно преговорите.Дори при една много лека промяна в стажа и възрастта ще направи така, че родените след 1960 г. изобщо да не вземат пенсия. Единици ще са тези от тях които при навършени 63/60 г. ще имат стаж 40/37 г. Всички те още от днес трябва да спрат да се осигуряват. Да внасят само здравните си осигуровки. Това което следва ще бъде най голямата гавра с българите през последните 20-30 години. Или без това правителство, или сами да спестяваме за старини.
108
0
 
11
 
! Отговори
lambo преди 13 години
Къде е проблема ? Не е в пенсионерите ...От 2,3 милиона, колкото официално но фалшиво ги водят, пенсионерите по трудов стаж са 1,6 милиона.***, които цял живот получават пенсии (помощи) без да имат и 1 ден стаж, са 1,5 милиона - колкото пенсионеритеПрибавете още 860 000 "сакати"Още над 100 000 социални пенсионериОще 500 000 ненужни чиновници ...И к'во става ? Един работещ издържа 4 души :- един ***- един сакат или чиновник- едно дете - и накрая един пенсионерЗапомнете го
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След като теглим дежурната майна на управляващите, нека да се спрем на един факт: пенсионерите (особеннотези които са на 50-60 години) масово работят... Е хубаво ама щом доказвате че сте годни за работа - защо се сърдите че ви третират като такива...... На работа имахме технически ръководител които беше на 75, пенсионирал се е на 57..... Април месец най после реши човека да се откаже.... Имаме и други които са пенсионери от преди 5-6 години - пенсионирани на 57-58, но работят...
106
0
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 13 години
А тезиии тремата ще закопат всички работещи.
105
0
 
5
 
! Отговори
Пилигрим преди 13 години
Сега вече я омотахме.Всичко се изпопенсианира и какво остана.Тези които грябва да осигуряват -не работят.Усещам че ще се правят трудови лагепи.
104
0
 
8
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Вярно, че сега 1 работещ храни 5 безработни, а преди 1 хранеше по-малко от 2. Но има и друг момент, преди на 30 работника имаше 1 шеф, а сега като гледам как е - на 2 работника има 1 шеф. И аз да съм, няма да искам да работя и 1/2 от произведеното от мен да иде за шефа.Дори и да не виждате шефовете, то знайте, че вашите данаци отиват точно при такива "Шефове"!
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Историчаре, а кое ще върхът на справдливостта: Цял живот не работиш, не плащаш само *** ... това ли трябва да е ...
102
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малко бъркаш цифрите - не 90, а 30% трябваше да поемат, като постепенно се стигне до 60%, като общата пенсия държавна+ частен фонд трябва да ти замества 90% от заплатата.... Само че всичко остана на приказки, поради таркатлъците на осигуряващите се които не искат да плащат реалните осигуровки, но после искат реални пенсии... После идват и самите фондове някои от които от алчност накрая натрупаха яки загуби...
101
1
 
4
 
! Отговори
историчар преди 13 години
Точно така пич!Всичката тази олелия дето я заформят еничарите на така нареченият нов световен ред с истерията за непрекъснатото покачване на годините и осигурителният стаж при "растящото" благоденствие което не може да издържа възрастните хора показва цялата антихуманност на така нареченият свободен пазарен демократичен капитализъм.Пенсионната система е върхът нацинизма и античовечността!
100
0
 
10
 
! Отговори
ВАЖНОТО преди 13 години
От целия този медин шум,никой не спомена Задължителните частни пенсионни фондове.Това мълчание е повече от странно.По сегашните закони те трябваше да поемат 90% от изплащането на пенсиите от 2011г.НОИ трябваше да е Фонд за социални пенсии.
99
0
 
0
 
! Отговори
до 97 преди 13 години
Ами прекаран си..... Няма какво да промениш, за съжаление :((
98
0
 
13
 
! Отговори
LYUDO65 преди 13 години
имам 1-но предложение, ЕЛИ Е ВЪЗМОЖНО СЛЕД 55 год. ВЪЗРАСТ В ЗАКОНА ДА СЕ ЗАПОВЯДА НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ, РАБОТНИЦИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ БЕЗПЛАТНИ БАСТУНЧЕТА. ЩОТО МИСЛЯ ДА ОТВОРЯ ФАБИКА ЗА ТАКИВА, НА МОЙТЕ РАБОТНИЦИ И БЕЗ ТУИ ЩЕ ИМ ДАМ. ЗАРАДИ 72 часовата ПРОБА ЗА ИЗДЪРЖЛИВОСТ, КАКТО Е ПО ЗАКОН. И АКО МОЖЕ ДА СЕ ОФОРМЯТ ВЪВ ВСЯКА ФИРМА "ТРАУРНИ ПОСРЕДНИЦИ" ЩЕ ОБЛЕКЧИМ БЛИЗКИТЕ СИ ПО ТОЗИ НАЧИН!ЩОТО ОТ БАЧ - ТА В ГРОБА!!! А И ЗА КАКВО НИ Е ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ?НЕКА Е ПРЕДСМЪРТНО ОСИГУРАЯВАНЕ!
97
0
 
4
 
! Отговори
НОИr преди 13 години
Я ми отговорете"Работил съм в селското стопанство и строителството които са 2ра кат.труд и имамобщ стаж до момента около 32год. и 21от 2ра категория,а съм на 53год.
96
5
 
8
 
! Отговори
Весело преди 13 години
До тотьо Младенов. Спасението на НОЙ е едно. ВСИЧКИ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА ЕДНА ВЪЗРАСТ. Привилегии- никому. Това е решението. Там където не достигат работници и служители- по-високи заплати. А не рано пенсиониране. Не може едни да работят, за да живеят други. Стига с този комунизъм. При тази безработица, не виждам как може някъде да има недостиг на кадри. Дори и да има причината не е в годините за пенсиониране, а другаде.
95
0
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 13 години
Я обясни умнико как частни предприятия в които държавата има под 5% са на дотация от държавата бе? Че ще е интересно на много хора.... Я порвери (ако имаш малко мозък ще знеш как - кои са собствениците на изброените предприятия?
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
93 не си прав, час е много това е към настоящата минута. След минута две нещата ще са други.
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стажът за пенсия се качва плавно, възрастта остава същата. ЗасегаГрешно заглавие, трябва да е не засега а към този час
92
0
 
0
 
! Отговори
... преди 13 години
no tva e vdruga tema,a kak si mislish 4e stavat neshtata s tea golemi i uspeshni 4astni v kavi4ki firmi
91
1
 
1
 
! Отговори
... преди 13 години
ami ti si otgovori sam ....junako,a *** sa tia deto sa zaplodili takova govedo