Стажът за пенсия се качва плавно, възрастта остава същата. Засега

Ситуацията в НОИ е драматична, каза Тотю Младенов
29 юли 2010 16:57,
111
Стажът за пенсия се качва плавно, възрастта остава същата. Засега
Снимка: БГНЕС

БСП е против увеличаването на възрастта и стажа за пенсия, както предлага правителството. Това каза в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков след среща с ръководствата на КНСБ и КТ “Подкрепа”.

По-късно Парламентарната група на Коалиция за България проведе среща и със социалния министър Тотю Младенов.
След срещата стана ясно, че е постигнато някакво решение, поне засега.

От 1 януари догодина осигурителният стаж ще се вдигне с една година и с по още една ще расте до 2013 г. Засега възрастта за пенсия остава непроменена, съобщи социалният министър след разговорите с левицата.
Червените настояват за вдигане на осигурителната вноска или поне връщане на двата процента, с които тя беше намалена в началото на годината.

Младенов отговори, че тези проценти отгоре не означават непременно в осигурителния институт да влязат 400 млн. лв., каквито са аргументите и сметките на левицата.

„В момента НАП изпитва трудности да събере осигурителните вноски, а  какво остава, ако ги вдигнем още“, попита министърът. Според него резултатът ще бъде натоварване на изрядните данъкоплатци.
 
По думите на министъра ситуацията в осигурителния институт е драматична. Дефицитът от близо 2 млрд. лв., който ГЕРБ е наследил миналата година с идването си на власт, само за първите  6 месеца се е увеличил още с 200 млн. лв. поради ниските приходи.

Още по темата

 
Спешните мерки, които да доведат до по-голяма събираемост на входа на системата, ще бъдат предложени още следващата седмица.

Той посочи, че повишаването на осигурителния стаж е много важно действие в тази посока.

„Когато човек знае, че е решаващ за пенсионирането му, няма да бъде съгласен да работи и ден без трудов договор“, смята Младенов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
точно това казвам.. парите се губят по конретно източват се, а който укрива доходи да си носи подследствията.. що нормалните хора да плащат!
49
0
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
говорим за осигурителен стаж .. не за възраст, тук са фиксирали 40 години осигурителен стаж.. за простосмъртните... правото на пенсиониране се придобива при определени условия в европейските страни!никъде не те задължават да бачкаш и то при нашите условия!като *** .. за да направиш 40 години осигурителен стаж!правят ни на маймуни!
48
4
 
3
 
! Отговори
до 46! преди 13 години
Браво! Ето това е изстрел в 10ката! Искаме да сме като в Германия но не сме като германците... хем искаме да получаваме като тях - хем не искаме да работим като тях, хем искаме пенсии като тяхните, хем не искаме да се осигуряваме.... Е тая игра я играхме 45 години и накрая останахме "наиграни"....
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Калине, това че някои се е насрал ( яко намазал от НОИ), не ти дава правото да пърдиш ( да криеш дохода си)! В момента трите яки дупки през които изтичат парите за пенсии са: Криенето на действителен доход Неплащането на осигуровки от страна на шапкари и Ушевци Източването чрез фалшиви решения на ТЕЛК и фалшиви болнични... Може би половината от парите се губят от първата дупка.....
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не стига , че задниците ни са голи , ами все искаме да се мерим Германия ,Франция , Испания и др. държави ,които трудно можем да стигнем! Не ви ли е ясно , че ако тези ,с които искамда се мерим са в това си състояние защото не се държат като нас!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Калине, мога и с Гърция да ти дам пример.. ама в момента Гърците не са цвете за мирисане ! Германия е държавата която беше най-малко засегната от кризата, дори и в момента Германия търси над 10 000 инженери ( за разлика от посочените от тебе Франция и Испания) факт говорещ че там производството и и проектирането отново нарастват! В Испания не знам как е, Франция не напразно е сочена като една от най-социалните държави в ЕС, но и там преди няколко години имаше стачки и протести защото вдигаха годините за пенсия и орязаха привилегиите на държваните служители
44
0
 
6
 
! Отговори
Калин преди 13 години
митрева взе 30 бона обещение.. колко е внесла през целият си живот на началник за осигуровки?дда и плащам заплата.. да и плащам пенсията.. да бъда солидарен, а аз какво получавам.. сметки... че и престъпник ще ме изкарат, неблагодарниците.
43
0
 
8
 
! Отговори
Калин преди 13 години
източват нои с порочни схеми и престъпни практики!докато социални мърливци като тотю и митрева .. началник в нои от миналото хилядолетие се разпореждат със живота на хората така ще е !имали случаи от последните 60 години .. година в която НОИ да не е източаван? къде отиват парите .. ни работни места, ни социален рекет, като увеличен осигорителен налог оправят!докато порочните схеми и практики провеждани от тези мерзавци не престанат!
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Представете си че 20 годишен човек работи и внася по 200 лева за пенсия в продължение на 40 години на място където всяка година получава примерно по 5% лихва по натрупаната сума. Ако живее до 85 може лесно да се пресметне колко пенсия ще получава. А ако не живее до толкова може лесно да се изчисли колко лева ще получат наследниците му. Партидите трябва да са индивидуални! Аз не искам моите вноски да отиват за социални помощи на 14-тото дете на Айше! А хора работили цял живот да умират от глад!
41
0
 
7
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Целта е просто да не се изплащат пенсии! Тези, на които до няколко години им предастои пенсия, може и да съберат стажа, но сле толкова стрес, кризи и реформи - колко години ще я получават!? По-младите плащат осигуровки и пълнят и чЕстни фондове, но при нашата ситуация - трудно ще "вържат" стажа. Ще ги пенсионират с минимални пенсии за старост. Събират ни парите за нечий кеф и за циганиска издръжка! Да тъсят пари за бюджета от бандитите! Бягайте, деца от тук :(((((
40
1
 
6
 
! Отговори
Беж преди 13 години
Самата България е една от най-светлите държави, защото е създадена от идеалисти, а не от терористи или смахнати барони. Но в момента нещата, които изброих, тези "антиценности" са превзели обществото ни и се просмукват дори в нормалните хора. Ако тук останат само мошениците и крадците, рано или късно паразитът ще умре, защото той се храни от здравото. Важното е хората, които бягат, да не забравят кои са. Да помнят българското. Някой ден ще се върнат и всичко ще се оправи. Поне така се надявам.
39
5
 
2
 
! Отговори
До пост 34 (се) преди 13 години
Начинът по който пишеш ме кара да мисля, че си учил в СПТУ. Това е обидно за всеки който е посещавал такова училище. Хората завършили СПТУ могат да се реализират само като войници, сержанти, офицери или пожарникари. "се" защо искаш тези които те четат да те съжаляват ? Освободи компютъра на съседа си. *** да играеш на чилик, или най добре отивай да пасеш заедно с овцете.
38
1
 
7
 
! Отговори
цеко преди 13 години
а дигнаха, а спрех да плащам. Я да не съм мандра, кога истискаш се да има????? Тиа па червените изкуфелняци що не върят на мама си у п*тката?
37
1
 
9
 
! Отговори
Горанов преди 13 години
От няколко месеца правителството заиграва с възрастта и стажа за пенсиониране. Предстои поредната гавра с голяма част от българите. Този път на ГЕРБ не трябва да му се размине. Те трябва да се махнат, с наша помощ. Разбира се.
36
1
 
4
 
! Отговори
начална учителка преди 13 години
Ей момче, я бързо на поправителен в първи клас, да видим кой не е научил буквите.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей това ГЪРБавите сте изключителни интЕлигенти. Трудно ли ви е да схванете, че няма ли работни места, вдигането на осигурителния стаж нищо няма да промени? Приходи в НОИ няма от къде да дойдат, като няма работещи. Ако ще и 100 години да е пенсионната възраст.
34
1
 
4
 
! Отговори
се преди 13 години
Коментирай темата по същество ако няма какво да напишеш моляте не ме коментиай.
33
0
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
и като ми даваш примери .. дай ми за пример франция или испания как е там, щом ще я караме с примери.. като по тотювщината .. да караме както си требе!то така и сталин знае .. работете като *** .. и не питайте много, що то аз ви казвам как е и аз ви определям!
32
0
 
6
 
! Отговори
Калин преди 13 години
а ми хайде за разнообразие и тук да е така.. аз какво говоря.. трябва ли да имам 40 години .. осигурителен стаж за да придобия право на пенсия?
31
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Много верни неща пишеш. Но все пак какво ще стане с България, когато я напуснат мнозинството от българите и то младите, интелегенти, можещи, знаещи.Нима ще оствим България да изчезне след повече от 1300 г.?А в историята е имало доста такива случаи, от древността та до днес.Може би, наистина българинът като индивидуалист, без грам усет за обществените проблеми наистина да не заслужава да има собствена държава.Работите натам вървят, дано да има някаво спасение...