Есента започва с лекарски протести в страната

От Съюза на медиците предупреждават за срив в здравеопазването
26 авг 2010 07:12,
123
Есента започва с лекарски протести в страната
Снимка: БГНЕС

Днес на обед в централата на Българския лекарски съюз (БЛС) ще бъде свикан учреденият през миналата година Обществен съвет в здравеопазването.

В него влизат БЛС, синдикати, представители на общините и пациентски организации.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов вече обяви пред медиите: "Такъв срив на здравеопазването не помня да е имало и в най-тежките години, това, което се случва в момента, е ликвидация на системата".

"Българите останаха и без това достатъчно малко, за да си позволим да ги губим с лека ръка, особено когато оправдание за това е липса на средства", заяви Райчинов след среща с лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Според Райчинов в момента драстично се орязват средства във всички сфери на здравеопазването, като намалението е "тотално и фактически обрича системата на невъзможност да функционира".

"Рисковете от това са ясни - няма как да бъде оказвано ефективно здравеопазване", допълни той.

Предстоят срещи на синдикатите и БЛС с регионалните лекарски колегии и пациентски организации, на които ще бъдат обсъдени мерки за съвместни протестни действия през есента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
4
 
! Отговори
подкрепям Прусли преди 13 години
Сенека е казал:"Че по дърво без плодове никой не хвърля камък"Така че лечно за мен бурните изказвания против политиката на Премиера е знаково за Добро качество...........
120
2
 
4
 
! Отговори
подкрепям Прусли преди 13 години
Къде е различното от предишните питаш ?ами всеки го вижда къде е, само ти неЗапочнаха масови проверки за плащане на данъци, спряха заменките на гори и земи по морето, спря източването на еврофондовете за което има положителен доклад, има осъдени по знакови дела, спряха отвличанията, по магазините се появи салам от месо, магистрали и дунав мост 2 се строят, спестяванията в банките се увеличават, износа расте вече 3-то поредно тримесечие...и т.н.
119
1
 
4
 
! Отговори
nakato преди 13 години
Доверието е като кредитната карта. Идва време да се плаща!
118
2
 
4
 
! Отговори
Кара М`Бол преди 13 години
Бъди спокоен, нищо няма да се случи. Титанът ще оправи нещата...
117
2
 
9
 
! Отговори
nakato преди 13 години
Този път няма да са само лякарите. Май тая есен и заима ще има много много стачки. Ама ще поживеем ще видим !
116
1
 
4
 
! Отговори
ехо преди 13 години
хайде дай да ти видим телк-а, щом пишеш това съм убедена, че е фалшив
115
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 13 години
наистина си много, много ***
114
1
 
4
 
! Отговори
az преди 13 години
много си ***- ама наистина
113
1
 
7
 
! Отговори
УСИН преди 13 години
Какво здравеопазване бре хора,когато един от ръководителите на комисията за изработване на правилата,има за приоритет неща като например/дъщерята да стане доцент,да се вкарат клинични пътеки с които работи собствената и клиника за да се точи бюджета/.
112
2
 
4
 
! Отговори
Добавка от Бореца преди 13 години
НО.. Плана Ран-Ът има много хубави неща, признания за нашите успехи в иконокиката,общественото здравеопазване, образованието че ситуацията тогава не е била толкова страшна както ни го представят сега някои демократи! НО там е записано че държавата ще осигурява минимално количество здраве т.е. почти нищо! и колкото да няма бунтове! А като гледам каква икономика градим тя е за не-повече 5-5,5 млн. човека така че това е целта, а ако не вярвате попитайте Костов, В. Димитров, Т.Вълчев, И. Ангелов!!!!
111
2
 
10
 
! Отговори
Руми преди 13 години
Дори и да изнася продукти ,стоки ,това не означава ,че икономиката е добре . Няма вътрешно потребление ,няма свежи пари ,просто ИМА едно ГОЛЯМО НИЩО.Защото няма стабилно правителство ,няма ясни цели ,а само празни приказки и говорене наизуст. Нестабилност е ключавата дума и несигурност. Кой луд ще си вкара парите тук или кой луд ще тръгне сега да прави бизнес . Никой!!!!!!
110
3
 
8
 
! Отговори
Бореца преди 13 години
Значи има една истина в целия този свят здравеопазването струва много пари и много доходоносен бизнес! Ние трябва да изберем един от двата варианта - обществено скъпо здравеопазване или бизнеса и в никакъв случай нещо средно защото нищо няма да се получи т.е. нашенско здравеопазване обществено за *** и бизнес т.е. за данъкоплатците платено! Така че трябва да се натиснат нашите управници да кажат какво ще правим! А колкото до плана Ран-Ът до колкото съм чел в интернет е нещо хубаво НО.......
109
2
 
11
 
! Отговори
Друг икономист преди 13 години
Колега, не искам да спорим. Моята фабрика "чиракува" на ишлеме повече от 10 години на чужда фирма. Работим изделието за 2,5 долара, а неговата цена на пазара е 35 долара. Ние изнасяме това изделие на цената която получаваме. За това става дума. Хайде, като порабош нещо от това което си учил тогава да си пишеме. Иначе оставам с впечатлението , че си завършил икомика в Хасково или Ловеч. Приказката за паяжината и магарето остава валидна.
108
4
 
9
 
! Отговори
Вера преди 13 години
Само ще кажа, че и в момента няма опазване на здравето. Има обирджилък - то не бяха такси, то не бяха направления, то не бяха чакания пред кабинети на намръщени специалисти, сякаш сме им седнали на масата в хола у дома. За личните лекари - просто чиновници. Но - богати и няма при тях съкращения!
107
5
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
"България не изнася готов продукт а само труд ( ишлеме), който е от 4 до 7 % от цената на продукта"колега не се излагай :))
106
2
 
11
 
! Отговори
Елф преди 13 години
Германското правителство и Германското министерство на здравеопазването разбира необходимоста от допълнително езиково обучение на желаещите медици от България да работят в Република Германия.За целтта се осигурява 6 месечно обучение на кандидатите във Фолкхохшуле-училища към общините,които са напълно безплатни.Осигурява се и работа на по-ниски нива/Асистент-лекар/,до завършване на езиковия курс.Признават се мед.диплома и придобитите квалификации в България.Заповядайте български лекари!
105
2
 
9
 
! Отговори
Друг икономист преди 13 години
Износът няма как да не формира БВП. Но България не изнася готов продукт а само труд ( ишлеме), който е от 4 до 7 % от цената на продукта. Вероятно си забелязъл, че въпреки ръста на износа БВП е на минус 1,5 %. Това е все едно с паяжина магарешки *** да връзваш.
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти знаеш ли какво е БВП и мислиш ли ,че с такъв си дребен износ ще излезем от кризата.От какво се формира той и какъв е растежа на икономиката. А мислиш ли ,че безработицата е 10% . Защо се заблужавате и вярвате на розовата пантера . Защо не прочете внимателно доклада от ЕС .....
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Милен Хотелчев. Добро беше!)))))
102
6
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
"Износът не повишава БВП за сведение "така ли ? виж ти как не съм знаел досега! това е ново за мен