Държавата няма да се намесва в избора на главен мюфтия

Борисов събра на среща Недим Генджев и Мустафа Алиш Хаджи
2 сеп 2010 17:48,
41
Държавата няма да се намесва в избора на главен мюфтия
След решението на съда имами излязоха на протест срещу Генджев. Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет Недим Генджев и бившия главен мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи, съобщиха от Министерския съвет.

Повод за срещата беше породилото се напрежение в мюсюлманската общност след влязлото на 12 май в сила решение на Софийския апелативен съд, потвърдено от Върховния касационен съд.

С него решенията на Националната мюсюлманска конференция от 2008 г. бяха обявени за нищожни, а вписването на Мустафа Алиш Хаджи като главен мюфтия и представител на Мюсюлманското изповедание – заличено.

Още по темата

По време на разговора двете страни представиха пред Борисов позициите си по казуса. Обсъдена е и възможността за организиране на нова и легитимна Национална мюсюлманска конференция.

„Държавата не може и няма да се намесва в работата на съдебната система, нито ще взема страна по казуса”, заяви министър-председателят.

Според него е важно да се намери по-бързо разрешаване на въпроса, за да се гарантират спокойствието и правата на българските граждани.

„Конфронтацията не е полезна за никого. Надявам се и двете страни да направят своите отстъпки в името на едно бъдещо обединение”, допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
баклава преди 13 години
малко си информиран по тоя въпрос,аз знам за поне 15 20 души които са били и в момента са на видни държавни постове в Турция,заселници от България,няма значение дали си българин сърбин или..т.н важното е да си годен за употреба,а не дупе като тебе което става само за препакитиране и продажба на други дупета
38
1
 
0
 
! Отговори
До баклава преди 13 години
Много турци в тая Бъгария беи много привилегий им дадоха, ако иде българин в Турция дали може така да си разиграва коня и да е на депутатска длъжност и да си прави що си иска
37
2
 
0
 
! Отговори
До ИСТОРИК преди 13 години
и двете са грешни
36
3
 
1
 
! Отговори
свобода или смърт преди 13 години
Всички да си вървят в Анадола да си вият и да се кланят в джамийтеАко не - да им сервираме по една свинска пържолка, ама по - тлъстичка така или направо да им нарежем осолена сланинка
35
2
 
0
 
! Отговори
историк преди 13 години
а как е правилно??????? мюсюлман (-)мюслюман (+)
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде стига, пред закона всички трябва да сме равни, а влязло в сила съдебно решение не може да се атакува чрез митинги и стачки, нпротив това е противозаконно. Ако не им харесва закона и искат да живеят по други закони - да отидат да живеят там, където е в сила тези закон, но след като са български граждани и живеят в България трябва да спазват българските закони.
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а кво ни интересува това нас БЕЛИТЕ ХОРА за тия ПРИМИТИВНИ същества(пишман-мисулманите)
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще ли ви се?Не става, тъпчо!
31
2
 
2
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
Отдавна има предложения да слагате само по една дума за заглавие - турци, американци, мюсюлмани и прочее и просто да гледате циркът, който се случва.Значи, новината е, че една държава няма да се намесва в една религия. Това е най-адекватното, което чувам от много време насам, защото държавата е светска институция.Защо просто не поздравим Бойко, че са го посъветвали правилно тоя път, а се ръсят пак расистки простотии...
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ае кви мюсолмани,България е християнска държава!тея там или да стават християни,или да хващат влака за черна Азия
29
5
 
2
 
! Отговори
лъФското сърце преди 13 години
която и *** да е требе да падне
28
1
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 13 години
Македонец след баня - чист българинА да бъркаш понятия като тЮРКски и тУРски, показва колко си неграмотен.
27
2
 
3
 
! Отговори
баклава преди 13 години
и аз съм ги гледал тези филми, и съм чел доста по въпроса,прав си,но това не може да се случи така лесно, може би след извесно време ,но на този етап мене ми допада религията като нещо лично и самоуспокояващо,а колкото до овцете пак си прав,заради такива вярващи са най големите войни и човешки нещастия на земята,Аз не съм от овтцете,моля се наум,не посещавам определени места за това,а и не претендирам да има и такива места,за мен важи принципа'всеки с бога си"
26
2
 
3
 
! Отговори
Към 17 преди 13 години
Към 17 Ти се пишеш Анонимен, но си одрискано хОМО.Марш в Скопие при албанците, там ще проумееш много неща.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тИ НЕ СИ МАКЕДОНЕЦ, защото си хОМО, озлобено шииииииииибано хОМО.Хайде марш при албанците!
24
2
 
1
 
! Отговори
erd преди 13 години
blitz.bg/news/article/86713Още 1 милион лева за Доган
23
5
 
3
 
! Отговори
Живков преди 13 години
но за какви страни става въпрос...Генчевистите се подкрепват от Бойковци и разни националистически индивиди(християни-българи)казуса на Генчев няма нищо общо с исляма камо ли с турското малцинство....
22
2
 
7
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Ами баклава, решението е всички религии да се забранят, защото те са инструмент да се водят за носа "вярващите" овце...
21
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 13 години
А точно този институт,как намериха и взеха ЧИСТ тракиjски ген или чист елински и т.н.? :)Ако не са чисти гените им,просто сравняват нещо,което и те не знаят какво е.
20
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 13 години
:) Приятел... македонец е същото като тракиец :) Това се имам предвид :) Ако не можеш да се идентифицираш.... твой проблем. Аз мога. :) И българин и тракиец :)

Спонсорирани публикации