100 000 "не шибани туристи” са видели мощите на св. Йоан

Скандалът бил пример в рекламирането на туризма
26 сеп 2010 16:02,
110
100 000 "не шибани туристи” са видели мощите на св. Йоан
Надпис на вратата на църквата "Св. Георги" в Созопол, където са изложени мощите. Снимка: Dnes.bg

Какъв ефект върху българската икономика и развитието на туризма може да има една реплика с циничен подтекст?

„Реклама, реклама и пак реклама” – това е отговорът на министърът без портфейл Божидар Димитров.

Той посочи, че скандалът с „шибан народ” е популяризирал толкова църквата в Созопол, че тя е посрещнала над 100 000 поклоници-туристи до края на месец август. Твърдението на министър Димитров е повече от любопитно, предвид факта, че направи изцепката в началото на същия месец.

Божидар Димитров взе участие в дискусия на тема „Мощите на Свети Йоан Кръстител – уникална възможност за популяризиране на българското културно-историческо наследство”.

Според него археолозите се страхуват от произвеждането скандали и често не вдигат достатъчно шум за находките си.

На кръглата маса присъства и откривателят на мощите на Кръстителя – професор Казимир Попконстантинов. Той демонстрира точно обратното на скромност по отношение на находката си. 

По думите му, той бил дал 300% отговор на въпроса дали това са останките на светеца.

Археологът Николай Овчаров обаче не се съгласи с обвинението на Божидар Димитров за липсата на реклама.

Страната ни е сред държавите с най-много археологически паметници в света – около 43 000. „Благодарение на откритията на българските археолози през последните 10 години и на доброто рекламиране, археологията се превърна в нещо, което привлича много туристи в страната”, посочи Овчаров.

Още по темата

Според него е необходимо да се направи видео клип, който да популяризира конкретно културно-историческите забележителности у нас. 

„Влагането на пари в туристически обекти не е спонсорство, а инвестиция. Парите ще се върнат десетократно”, убеден е археологът.

На същото мнение е и финансовият министър Симеон Дянков. Той обаче представи друга сметка. След скандала с репликата „шибан народ”, вицепремиерът се поинтересувал от възвръщаемостта на инвестицията в културен туризъм.

В световен мащаб тя е около 200 пъти. При това парите се връщат за срок между 5 и 10 години. Дянков увери, че държавата е готова да вложи средства, но поиска от експертите някои отговори.

Като например – кои са най-интересните 100 културно-исторически обекта у нас? „Има ли такъв списък и кога е правен, има ли нужда от актуализация”, попита Симеон Дянков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
Говорерите за турците,че не ги обичате,били такива били онакива,е погледнете грамотният българин какво написал,СРАМОТА
50
4
 
3
 
! Отговори
FES преди 13 години
AKO IMA HOMO SIBIRAM OT TUKA PRIYATELI KURDI I IDVAME VEDNAGA V ZIMATA SME TAM (.GAY SEX )
49
5
 
9
 
! Отговори
неговите кости! преди 13 години
Професор Казимир Попконстантинов: Познавах лично светеца и гарантирам 300 000 процента, че това са неговите кости!
48
2
 
16
 
! Отговори
а преди 13 години
надписът за работното време направо кърти...мнооого туристи ще събере...да ни нидят простотията...
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Надписът от Бойко ли е?
46
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Наистина сме Ш**АН НАРОД ... по света за най малкото нещо правят огрмни промоции (бключително и "скандали") и теклама, за да изкарат пари, много пари ... това е новия ни господ ... а ние там се криеме като плъхове ...
45
4
 
5
 
! Отговори
Sozopolski преди 13 години
B.Dim itrov ot godini iska da se dokopa do ostrova(sv Ian) koyto e za6titena zona ,o6te predi godini iska6e da izgradi most do tam i da go napravi kato Nesebar -bit pazar sega izmisli tazi shema nakraq
44
3
 
10
 
! Отговори
Шибаняк преди 13 години
А сега да излезе на тв-екрана БД и да каже звечно-Тук е България и е пълно с хомо скиори,за да имаме туристи през зимата де.
43
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а кои мощи мислите след илядо и 500 години ще изровят в софийската Борисова градина?естественно на Свобода Бъчварова! защото в паркът на Свободата са се изпили бъчви с вино, ракия и бира; като капка акохол никой не лизнал в този парк.Герги Димитров- героят от ЛайпцигФилип Димитров- героят на аналист МишефБожидар Димитров- героят от Шибанария, който знае в кой баир колко войнишки кокъла за заровени и как зад гърбът на папата, в римската базелика е щипнал кокълче от кътрето на светията с което завършил пъзелът от кокъли, които Бужо збирал из паланките. никой обаче не смее да коментира фактът че при изравянето на кокълиадата се било намерила около метър тръбица издялкана от черна пиринска мура, което е знак че ако светията беше днеска жив имайки тази тръба или по-скоро дървен маркуч щеше да бъде един от най активните членове на партия Герб.
42
6
 
7
 
! Отговори
Peter преди 13 години
Когато цифрите говорят и "ш***ният народ" мълчи!
41
12
 
6
 
! Отговори
34 преди 13 години
BILGARITE SA SIGANI( VLAHI RUMINSKI SIGANI) CHIBANI I EB......NI.
40
1
 
6
 
! Отговори
.!. преди 13 години
Ясу ре малака,ти пък що щеш тук?
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
PROST NAROD,SLABA I MIZERNA D6RJAVA.T6PANARI. ZATOVA SELIA SVIAT VI SE SMEE.W--AN NAROD,.LOW MATERIAL.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Важното е, че са видели надписа на кутията.("дискретният" надпис с 5 см букви) - като се кланян на мощите, всъщност се кланятна Бойко.
37
18
 
1
 
! Отговори
АНДРЕАС ФИЛАДЕЛФИОС преди 13 години
ясуу вулгарииис , абе много лъжете и крадете бре вулгарос...да не мислите че някои ви вярва на *** номера и ще си дава евракята в турско-*** ВОУЛГАРИА!!!ОТАН - ПОТЕ!!!
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боже, ако това наистина е надписът на църквата, а не някаква *** шега, просто не знам какво да мисля. Такава простотия! Все едно надпис на обществена тоалетна или на сергия за семки. Ако не една табелка да сложат, то поне да бяха го напечатали, абе тва да си *** никак не е лесно май...
35
4
 
4
 
! Отговори
.!. преди 13 години
Вие гилдията се разберете по между си кой колко е ш**ан и тогава се изявявайте
34
2
 
11
 
! Отговори
маската преди 13 години
Надписът на снимката сам по себе си говори много повече, отколкото всяка реклама. Да се пита човек защо събориха мавзолея, след като на народа му се иска да гледа ***.
33
2
 
8
 
! Отговори
juno reactor преди 13 години
Тогавашният директорна софийския "Родопа"искрено си призна, че нямадостатъчно месо.. Затоване може да има и качествениколбаси. Явно беше му накипяло,защото разказа как го викнал Божидар Димитров, тогава министърпредседател,и му се скарал на характернияси българо-руски: "Пачемунемает шкимбе в магазин?"..Директорът събрал смелост и му отвърналв същия стил: "Защото немаетгаведо в обор!"
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички членове на БКП/БСП, без значение дали са сегашни или "бивши" като Борисов на един кораб и право в Сомалия- там да си строят комунизма.

Спонсорирани публикации