Данъчни ловят от въздуха лукс имоти

Правителственият хеликоптер дебне от небето и снима на видео
1 окт 2010 09:55,
103
Данъчни ловят от въздуха лукс имоти
Снимка: БГНЕС

Правителствен хеликоптер на Авиоотряд 28 е направил пълен видеозапис от въздуха на недвижимите имоти в южните квартали на София.

Записите са направени по искане на Националната агенция за приходите.

Луксозни имоти в Панчарево, Драгалевци, Симеоново, Бояна, Бистрица и Княжево са записани на лента, за да се изследва съответствието на имуществото и доходите на техните собственици, допълниха от приходната агенция.

Преди да поискат видеозаснемане от въздуха, инспекторите на НАП са направили оглед на скъпите имоти.

Подозренията на НАП са, че някои от къщите изобщо не са декларирани в общината и за тях не се плащат данъци върху недвижимите имоти, както и такса битови отпадъци.

Освен това фактът, че имотът не е обявен, води и до невъзможност да се установи по документи, че той съществува, за да се изследва имущественото състояние на неговия собственик.

Цялата налична информация от визуалните огледи и записите от въздуха ще бъдат предадени на Столичната община, за да проследят служителите на общинската администрация дали са спазени строителните изисквания и имотите са надлежно декларирани.

Едновременно с това започва проверка за действителните параметри на луксозните имоти, оценка на пазарната им стойност и проверка на официално обявените доходи на собствениците им.

В заснетите райони има стотици басейни, къщи със застроена площ от повече от 2000 квадратни метра, частни пътища, имоти с тенис кортове и мини голф игрища.

По данни на НАП голяма част от луксозните къщи са собственост на фирми и формално са обявени като офиси, въпреки че се използват само за жилищни нужди.

При стоежа им фирмите са ползвали данъчен кредит, който не се полага, ако имотът се използва за живеене.

На собствениците на скъпи имоти, които не могат да докажат достатъчен официален доход, ще бъдат възложени ревизии.

Необявеният доход ще бъде обложен заедно с дължимите лихви, случаите на данъчни престъпления ще бъдат незабавно предадени на прокуратурата, съобщават от НАП.

Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.

"Нека да стане ясно, че за НАП не всеки собственик на луксозен имот е престъпник. Няма нищо лошо човек да разполага със скъпа къща. Единственото, което ни интересува, е тези хора да са декларирали реалните си доходи и да са платили данъците върху тях", каза по повод проверките изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: хеликоптерНАП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
8
 
! Отговори
men преди 13 години
От голямото събиране почнаха да фалират болниците например от липса на пари....цялата държава затъва...кой ще ме убеди че тези имоти никой не знае за тях та то е очевадно и собствениците им се знаят...пак някой се опитва да се пави че много работи по въпросите ... смешно е защото само се говори и нищо....
41
1
 
5
 
! Отговори
КАВАЛЕРИЯТА преди 13 години
Яху-у-у! Дай Краси, дай! Смело напред! Пълни чувала с мангизи! Яху-у-у! Дай!
40
1
 
12
 
! Отговори
men преди 13 години
Добро утро ! Те така са изникнали като гъби без да ги види никой " за тези имоти не се пускат разрешителни за да се построят" те така са паднали от небето ...направо някои хора вече са смешни....
39
1
 
12
 
! Отговори
София преди 13 години
И аз мисля така. Прах в очите е. Нали повечето от тия с къщите работят на пл. Батенберг.
38
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Това че имаш голяма къща не значи че си престъпник. Много хора имат сериозен бизнес и могат да си позволят тези имоти. Човек е престъпник тогава когато го осъдят. Не съм видял много осъдени досега, независимо от акциите на НАП, МВР и други контролиращи органи. Ако обаче се докаже че притежателите са виновни да си понесат наказанията.В статията пише че НАП имали подозрения че имотите не са декларирани, господа тези имоти от вчера ли са? как сега ви се стори подозрително, преди зимен сън ли спахте
37
2
 
12
 
! Отговори
резервиран преди 13 години
никой не може да ме накара да вярвам , че парите , с които са построени замъците са почтени - това за ябълката го разправяйте на баба Пена от Долно Нанагорнище
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не някои от тях дават заплати, а тези които работят за "богатите" им печелят богатствата заедно със заплатите си.
35
2
 
15
 
! Отговори
1111111 преди 13 години
А кажете нещо за ***, те притежават сигурно 80% от държавата! Да ти е...ба и демокрацията, а аз нямам собствено жилище.
34
5
 
15
 
! Отговори
МОЖЕЛО, А? преди 13 години
Ха, сега да видим какви данъци са платили, на какви екскурзии и почивки са ходили, какви имоти и коли имат в БГ и чужбина тоже. И накрая конфискация братче, а може и да "полежат" малко. Браво БОЙКО, само така!
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На оръжейният пазар в Москва рязко са се увеличили поръчките за зенитни установки.
32
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на ГЕРБтова никога нямаше да направят Станишев или Доган
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми защото са назначени с връзки и ползват компа само за игрички .А и ако си на чичо детето как ли ще ти пука колко пари харчиш на държавата за глупости.
30
11
 
21
 
! Отговори
Доживяхме преди 13 години
Доживяхме държавата да си търси данъците от богатитебраво!затова гласувах за ГЕРБ и пак ще гласувам20 години досега само крадяха и никой не правеше проверки
29
7
 
2
 
! Отговори
svetlio преди 13 години
Красимире...ще гризнеш дръвцето ми се струва!
28
20
 
3
 
! Отговори
HF преди 13 години
Могли са - Построили са... стига сте хленчили богатите това, богатите онова...но някои от тях ви дават заплати нали?
27
7
 
12
 
! Отговори
Ще видим преди 13 години
Иска ми се да не съм прав, но засега си мисля, че това е поредната ПР акция без никакъв резултат. Ще видим.
26
1
 
14
 
! Отговори
Ани-Варна преди 13 години
а защо не се оповести в пресата какво стана с проверките на данъчните лятото по морските курорти- скъпите возила броиха тогава , и какво от това???
25
6
 
5
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Пълненето на хазната и спасението на държавата е само в данъчната амнистия -еднократно и сега и един път завинаги да спрем да говорим в минало време- кой , какво и защо . Колко страни го направих и никоя не каза че е загубила от това свое действие.
24
3
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
то така е при комунизма .. като си отиде комунизмо, ще плюеш капитализма :) що то това не е капитализъм.. при него се знае кои стои зад капитала, сега е комунизъм!
23
4
 
23
 
! Отговори
ZINA преди 13 години
ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА ОЧИТЕ СИ !!!!!!!!!!!ТОВА В БЕДНА БЪЛГАРИЯ ЛИ Е , ТА ТО И В АМЕРИКА ТРЯБВА ДА СИ ДОНЪЛ ТРЪМП ЗА ДА ИМАШ ТАКАВА КЪЩА - ПРОЩАВАЙТЕ ЗАМЪК !!! ГУЛДЕНБУРГОВИБЛЕДНЕЯТ ПРЕД ТЯХ .......БОЖЕ КОЛКОЛИ СТРУВА ТОВА НЕЩО , КАК ЛИ СА ИЗКАРАНИ ТЕЗИ ПАРИ , 1 това ще да се велики държавни крадци......ОТКЪДЕ ВСЕ ПАК ПАРИ , А НИЕ СМЕ ТОЛКОВА БЕДНИ И ЖАЛКИ....БОЖЕ МИЛОСТ , НАКАЖИ КРАДЦИТЕ ...ЗАЩОТО НИЕ СМЕ БЕЗКРАЙННО БЕДНИ , А ТЕ БЕЗКРАЙННО БОГАТИ...

Спонсорирани публикации