Съдът на ЕС задължи касата да плати лечение в чужбина

Магистратите взеха решение по казуса "Елчинов срещу НЗОК"
5 окт 2010 14:06,
84
Съдът на ЕС задължи касата да плати лечение в чужбина
Снимка: Булфото

Три години след като бе излекуван от рак на окото, Георги Елчинов от Благоевград може да разчита, че ще си върне 25-те хиляди евро, които семейството му е платило за операцията в Германия.

Това ще стане по силата на решение на Съда на Европейските общности в Люксембург, който във вторник задължи магистратите от Софийския административен съд да осъдят Здравната каса за отказ да плати лечение в чужбина.

Делото стигна до Люксембург, след като съдия Николай Гунчев поиска мнението на най-висшите евромагистрати дали българското законодателство за здравно осигуряване е съобразено с европейското.

Поводът е случаят на Георги Елчинов. През 2007 година 57-годишният мъж получил диагнозата рак на дясното око. Българските офталмолози го посъветвали, ако иска да си спаси зрението, да потърси лечение в чужбина. У нас при подобни заболявания се прилага отстраняване на окото.

Елчинов сам открил, че лекарите от клиника в Берлин могат да го спасят, като му поставят радиоактивни пластини или чрез лечение с насочени протони. Той се поинтересувал от цената и преценил, че след като редовно си плаща здравните вноски и следователно е здравно осигурен, може да поиска направление от касата за лечение в чужбина.

Събрал си документите и подал молба до НЗОК да му издаде формуляр Е 112 за лечение в Германия.

Понеже състоянието му било тежко, той не изчакал разрешението на касата и се оперирал.

По-късно получил писмо от директора на Здравната каса, че молбата му е отхвърлена, а заедно с това и покриването на разходите. Мотивът е, че пациентът може да се лекува и в България, а операцията в Германия не се покрива от нашите здравни пакети.

Елчинов обаче не се обезсърчил и завел дело в Софийския административен съд. Магистратите отсъдили в полза на ищеца, но касата обжалвала и делото стигнало до Върховния административен съд.

Там съдиите преценили, че касата е в правото си да откаже на здравно осигурен и върнала делото на първа инстанция. Съдия Гунчев от 36-и състав на Административния съд – София-град, се решил да се допита до европейските си колеги.

И те отсъдиха: разрешение за лечение в чужбина не може да се отказва, ако в страната, в която се осигурява пациентът, не се предлага алтернативно и в същото време еднакво ефикасно лечение.

Европейските магистрати преценяват, че загубата на зрението, която би настъпила след отстраняване на болното око, не може да се приравнява с възможността за пълно излекуване.

Използваният у нас метод на лечение официално се признава за не еднакво ефикасен с медицинските практики в други европейски страни.

Тъй като мнението на европейския съд е задължително, сега софийските магистрати трябва не само да осъдят касата да плати предвидената от клиничните пътеки у нас сума, но и разликата до платената от Елчинов цена в Германия.

Благоевградчанинът може да разчита да си получи обратно всичките 25 000 евро, платени в Берлин по лечението на онкологичното му заболяване.

Запитването по делото "Елчинов срещу Здравната каса" е третото искане за становище от съда в Люксембург от влизането на България в ЕС. Преди това беше търсено тълкуване за електронните технологии и за акцизите за стари автомобили, по които българските магистрати вече се произнесоха, съобразно препоръките на европейските им колеги.

Освен че е задължително за всички български съдилища, то може да се използва и като прецедент в другите страни от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Хора, отворете сайта на вестник СЕГА и прочетете за парите за здраве - Бойко заявява, че от сега нататък парите за здраве ще отиват за здраве. А досега къде са ни парите. Да кажат как и за какво са харчени! Стига подигравка - оставка! Всички пари от данъци и осигуровки са изхарчени незаконно и против всякакви норми. Погазиха се всичките ни човешки права! Да отговарят пред закона за всичките си некадърни действия с финансите на страната ни!
63
1
 
21
 
! Отговори
др дре преди 13 години
Тая НЗОК само си крадне и строи сгради.Нямат нищо общо със здравеопазването , името е подвеждащо - може и "отключена каса" да се казва. Докога ще ги има тия айдуци *** , дето точат парите за здраве????
62
2
 
19
 
! Отговори
мошенници преди 13 години
Дори тези "европейски здр.карти за 1 г." са абсолютен ***! Наложи ми се да ме оперират в чужбина и показах тази карта.Свързаха се с нашите,нашите им отговорили,че поемат разходите само при злополука или неотложна помощ.За планово лечение не поемат разходи,т.е. само първа помощ.Наложи се сам да платя,добре че операцията не беше сложна и скъпа!Сега вече работодателя ми ме осигурява тук и съм спокоен.Никога няма да се върна в тази мошенническа държава!
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До някаде сам съгласна с мнението Ви!Но на мен лично ми търсят пари за здравно осигуряване от 2001 до 2005 г.при условие,че живея от 10 години в чужбина идвайки си в БГ за 1 месец и не съм посещавала личен лекар или друга болнична услуга.Все едно да влезеш в магазин да платиш на касата без да си пазарувал!Системата на НЗОК Е МНОГО ОБЪРКАНА!Някой да се разпита ако си диабетик в Италия ,какво плащаш? НИЩО
60
1
 
44
 
! Отговори
KU4E преди 13 години
Браво на Елчинов! Браво! разбира се че ще си вземе парите за лечение след като е здравно осигурен. Защото парите му искат такива като Дянков да ги прехвърли в НОИ и да ги ползват за пенсии! А къде са парите за пенсии? Къде раздадоха няколко милиарда за една година? Човека си е осигурен, а в България да му вадят окото! Безобразие! Браво Елчинов!
59
1
 
10
 
! Отговори
do 58 преди 13 години
takiwa tejki operacii se poemat ot zdrawnite kasi w Germaniq. Jiweq 8 godini we4e w Germaniq i znam kakwo e
58
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знам че ще ми се поставят само минуси, но според мен не е редно всеки, който се лекува в чужбина, след това да му се заплаща операцията от касата. Убеден съм, че дори в Германия където е опериран човека, едва ли тяханта здравна каса плаща на 100% всички операции. Това е положението в България, пари няма, малко кадърни лекари, никаква техника. Не може да искаме като с магическа пръчка, да имаме начина и стандарта на живот и западно европйците - те са градили това общество няколко века!
57
2
 
6
 
! Отговори
do 25 преди 13 години
Nqma da e zle predi da pi6e6 gluposti, da si u4il malko s4etowodstwo ili pone da se poinformira6 malko. W Germaniq zdrawnata wnoska ot strana na rabotnika e 8,2% ot zaplatata mu. W Bylgariq kolko misli6, 4e e? To4no tolkowa!!! T.e. prozenta e edin i sy6t. Towa 4e te imat po-wisoki zaplati ozna4awa (LOGI4NO), 4e pla6tat powe4e i nakasata. Pari ima, no se KRADAT. Stiga si goworil gluposti, 4e w drugite strani pla6tali powe4e. Towa sa IZMISLICI!!!
56
1
 
10
 
! Отговори
v преди 13 години
какво има да се коментира изобщо,след като си плащаш здравните вноски и след: в страната, в която се осигурява пациентът, не се предлага алтернативно и в същото време еднакво ефикасно лечение. касата трябва да плаща,това господа и дами е ЕС!!И недейте излиза с номера няма пари,пари има и те са за здраве което се полага всекиму!Да си намерят наще управляваюи метода по която да компенсират тези направления (това не е наша работа а тяхна) но да отказваш и разиграваш болни хора. ДА АМА НЕ!!!
55
1
 
10
 
! Отговори
сс преди 13 години
нзок ...........национално звено за обири и кражби.......само така сега и нашите болници да ги осъдят и най-накрая да се разбере ,че парите там са за здраве не за милиционери
54
1
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Да вземеш да пийнеш една вода и да се кротнеш малко, а? А после да прочетеш бавно какво пиша? Както отбелязах - както сме взимали, така сме и давали. Извън политическите отношения сме имали и чисто икономически такива - продавали сме и сме купували. Имало е реципрочност. Както и трябва да бъде в търговски отношения. Докато днес от Европа в 99 от 100 случая пристигат рестрикции. И, като пристигне нещо позитивно, човек вземе та сбърка и се зарадва и веднага излиза, че е продал държавата.
53
1
 
4
 
! Отговори
ггг преди 13 години
Едва ли съм по *** от теб..
52
4
 
4
 
! Отговори
HRANA ZA VSI4KI преди 13 години
ЛЕЛЕ КОЛКО СИ ПРОС!
51
2
 
4
 
! Отговори
? преди 13 години
Nobody, vij, v Evropa syshto se krade, no ne bezochlivo kato u nas. Horata znaqt che vse pak iskat da bydat preizbrani.Tuk kradesh na MAX (viziram BSP), zashtoto znaqt che vseki 2ri mandat e tehen. Omazvat polojenieto za sledvashtata partiq, taka che sledvashtiq mandat pak da e tehen.Prosto da ti kajat che edinstvenata operaciq koqto shte platqt e po mahane na okoto, e prosto .... nqmam dumi. Tova i az moga da go napravq v garaja.
50
4
 
7
 
! Отговори
ггг преди 13 години
Абе, ти чуваш ли се какво говориш ? Експорт казваш, на земеделска продукция, цигари, алкохол....А не ти ли идва на мозъка, че този експорт се произвеждаше в Български заводи и в тях работеха ХОРА ! Ти какво искаш бе, всичко да ти идва ей така ? Че и недоволен че сме имали експорт....Държавите войни водят за икономическа експанзия, той ми го дава като негатив..Скрий се някъде.
49
2
 
6
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Аз също не съм нито русофил, нито еврофоб. И, както навремето СССР са ни дали много като индустрия и технологии, така и много са получили като експорт на селскостопанска продукция, цигари, алкохол и прочие. Не случайно в тези области ревят с кървави сълзи по спомена за "руските пазари". Както и да е - дали са ни, взели са ни. И, в момента, в който казвам, че беше крайно време Европа да спре да взима решения, директно рефлектиращи негативно върху хората и облагодетелстващи тая или оная банка, институция или властимащ и най-накрая да вземе решение, директно наказващо дадена институция и в полза на хората - тука веднага се навъдиха родолюбци да ми обясняват как сме били продали държавата.
48
1
 
15
 
! Отговори
ъ преди 13 години
Браво! Евала на човека. За тея *** от здравната каса само съд до дупка!!!!
47
3
 
12
 
! Отговори
Анджи преди 13 години
Знаеш ли какво Реалист, имаш много социалистически схващания, много ми е интересно колко здравно осигуряване плащаш, ако въобще плащаш. нормално е когато човек плаща здравни вноски поне да му се дава възможност да използва това, което е внесъл. Заради такива льольовци като тебе, цялата ни здравна система е антихуманна. Сега ако не знеш Дянков ще дава резерва на здравната каса на НОИ. "Важното е да има справедливост"Браво на този съдя, който е посикал мнение от ЕС!
46
1
 
19
 
! Отговори
ddd2008 преди 13 години
Браво и дано за напред магистратите не се ослушват с питания а направо да постановяват ле4ение - той е имал да даде 25 000 ами ако нямаш и 4акаш разтъкаването на институците си умураш прав.А между другото много се радвам за Г. Елчинов.На него му е помогнало и тове 4е жена му е адвокат и е ималко кой да води битките.Представете си 4овек в недоимък за операция пък и за адвокат ако трябва - дано за напред магистратите си вземат поука и да може другите хора да се възползват от постигнатото.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
xaxaxa, ako plashtash po 200lv zdravni na mesec, da ne bi da si mislish che shte imash dostyp do po kachetveno zdrave opazvane.Prosto shte napylnish koshnicata na nqkoi po -byrzo.