Съдът на ЕС задължи касата да плати лечение в чужбина

Магистратите взеха решение по казуса "Елчинов срещу НЗОК"
5 окт 2010 14:06,
84
Съдът на ЕС задължи касата да плати лечение в чужбина
Снимка: Булфото

Три години след като бе излекуван от рак на окото, Георги Елчинов от Благоевград може да разчита, че ще си върне 25-те хиляди евро, които семейството му е платило за операцията в Германия.

Това ще стане по силата на решение на Съда на Европейските общности в Люксембург, който във вторник задължи магистратите от Софийския административен съд да осъдят Здравната каса за отказ да плати лечение в чужбина.

Делото стигна до Люксембург, след като съдия Николай Гунчев поиска мнението на най-висшите евромагистрати дали българското законодателство за здравно осигуряване е съобразено с европейското.

Поводът е случаят на Георги Елчинов. През 2007 година 57-годишният мъж получил диагнозата рак на дясното око. Българските офталмолози го посъветвали, ако иска да си спаси зрението, да потърси лечение в чужбина. У нас при подобни заболявания се прилага отстраняване на окото.

Елчинов сам открил, че лекарите от клиника в Берлин могат да го спасят, като му поставят радиоактивни пластини или чрез лечение с насочени протони. Той се поинтересувал от цената и преценил, че след като редовно си плаща здравните вноски и следователно е здравно осигурен, може да поиска направление от касата за лечение в чужбина.

Събрал си документите и подал молба до НЗОК да му издаде формуляр Е 112 за лечение в Германия.

Понеже състоянието му било тежко, той не изчакал разрешението на касата и се оперирал.

По-късно получил писмо от директора на Здравната каса, че молбата му е отхвърлена, а заедно с това и покриването на разходите. Мотивът е, че пациентът може да се лекува и в България, а операцията в Германия не се покрива от нашите здравни пакети.

Елчинов обаче не се обезсърчил и завел дело в Софийския административен съд. Магистратите отсъдили в полза на ищеца, но касата обжалвала и делото стигнало до Върховния административен съд.

Там съдиите преценили, че касата е в правото си да откаже на здравно осигурен и върнала делото на първа инстанция. Съдия Гунчев от 36-и състав на Административния съд – София-град, се решил да се допита до европейските си колеги.

И те отсъдиха: разрешение за лечение в чужбина не може да се отказва, ако в страната, в която се осигурява пациентът, не се предлага алтернативно и в същото време еднакво ефикасно лечение.

Европейските магистрати преценяват, че загубата на зрението, която би настъпила след отстраняване на болното око, не може да се приравнява с възможността за пълно излекуване.

Използваният у нас метод на лечение официално се признава за не еднакво ефикасен с медицинските практики в други европейски страни.

Тъй като мнението на европейския съд е задължително, сега софийските магистрати трябва не само да осъдят касата да плати предвидената от клиничните пътеки у нас сума, но и разликата до платената от Елчинов цена в Германия.

Благоевградчанинът може да разчита да си получи обратно всичките 25 000 евро, платени в Берлин по лечението на онкологичното му заболяване.

Запитването по делото "Елчинов срещу Здравната каса" е третото искане за становище от съда в Люксембург от влизането на България в ЕС. Преди това беше търсено тълкуване за електронните технологии и за акцизите за стари автомобили, по които българските магистрати вече се произнесоха, съобразно препоръките на европейските им колеги.

Освен че е задължително за всички български съдилища, то може да се използва и като прецедент в другите страни от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей това трябва да се случи във всички области на живота в България - ЕС да начука простите канчета на нашите феодали.
23
2
 
26
 
! Отговори
Ихтиозавър преди 13 години
Значи ти на негово място от патриотизъм и загриженост за всички други болни българи щеше да позволиш на българските офталмолози да ти извадят окото, така ли?
22
1
 
17
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
НЗОК е нещо като хидра - смуче, смуче.... И понеже е единствена на обществени начала и държавна помощ, тя и не си помисля да се пораздвижи и подобри качеството на обслужване. Ако не ти изнася - бегай при частниците.
21
3
 
23
 
! Отговори
Pesismist преди 13 години
Пич, ти не си реалист, ти си заслепен. Пари има, но те отиват в нечий джоб. Като говорят по телевизията за някакви си милиони приходи.. ами колко милиона сме в тази страна и колко са терминално болните.. нямало пари.. ще му остранят окото на човека.. баси държавата гнусна.. и хората подли.. срам ме е че съм българка.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
abe kvi elementarni proceduri, ti lud li si ???? zdravnata kasa e okradena ot na6te tupi upravnici!!!!!1 6te ima pari za vsi4ko , ako ne kradat , i nqma da se nalaga da se lekuvame v 4ujbina... razbra li
19
4
 
32
 
! Отговори
някой преди 13 години
А така!!! Само така!!! Да я осъдят Здравната Каса! И не само този случай - нека всички ощетени да я съдят до дупка! Вече сме европейци, не сме овце алоооо!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
es trqbva da vzeme vsi4ki pari i vlas na dogan i xora ta my
17
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много евтино си продадохте свободата ти и такива като теб. Всъщтност, вие продадохте България..
16
1
 
15
 
! Отговори
Иван преди 13 години
абе ми тия слабоумници от Върховния административен съд що така са отсъдили а? Аре сега да видим няколко оставки поради некомпетентност! Та ние за тва ли им плащаме заплатите? Та те не познават законите...
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАто сте много умни ще плащате. То е както в бизнеса, убий конкуренцията и ела после при мен да ти сваля кожата. Щом неможете да си опазите съграденото от родителите ви, сега без мрънкане.
14
4
 
9
 
! Отговори
лекар преди 13 години
За това се мисли, когато се кандидатства за влизане в ЕС, а не когато сме се набутали зорлем в него. Ако не можем да изпълняваме техните стандарти, да небяхме влизали. Но ние се напъвахме да влезем, за да ни "оправят". Там беше и голямата грешка.
13
2
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
do 11-ne e taka 4ovek ti kato si pla6ta6 zdr.osugorovki te lekuvat ,taka e po Evropa navsqkade,neznam kak e v Afrika
12
3
 
40
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Това е един от изключително редките случаи, в които умирам от кеф, че Европа има право и може безпрекословно да изкомандва тея недоклати от съда и нзок.
11
35
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Не му завиждам на човека, но нека не забравяме, че парите в здравната каса са платени от всички нас и ако масово българите трягнат да се лекуват в чужбина касата ще се изпразни за отрицателно време и няма да има пари дори за елементарни процедури!Правата са едно нещо, но не трябва да забравяме, че българите и българската държава са бедни! Милиарди хора от Африка и Азия също нямат достъп до модерно лечение поради липса на пари!
10
3
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
trqbva vsi4ki da osadim Balgariq ,za naru6avane 4ove6kite ni prava,sa6to kato tozi 4ovek ,si pla6tame zdravnite osigurovki i kvo polu4avame ,nikoi ne mu puka za teb ,kvo ni interisuva nas 4e zdr.kasa ne pla6tala na bolnicite nie si pla6tame i ni otkazvat pregledi dori le4enie ,sadene do dupka
9
2
 
37
 
! Отговори
poliiiiii преди 13 години
БРАВО НА ЕЛЧИНОВ МАЛКО СА ТАКИВА КАТО ТЕБ ДА СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА
8
2
 
54
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Браво! Това е начинът! Да им се покаже на НЗОК, че границите вече са отворени и не могат да си държат крепостни селянчета тук да им плащат за нищо.
7
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези 25 хиляди евро излизат от нашият джоб, но се радвам, че е за добро! Да е жив и здрав човека! Явно вече така трябва - да се лекуваме на собственби разноски, после да съдим НЗОК.
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на човека
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ave, oburkal se e 4oveka! maloumen li si ??? da ne govorim za tvoq pravopis - avtorYT trqbva da e s pulen 4len, STE trqbva da e s glavna bukva,,, tova vidqha negramotnite mi o4i, a nqkoi gramoten ako ti pro4ete izre4enieto, moje da nameri o6te greshki ......... (PS ne pretendiram, che sym gramotna)