Детски пръстени от Китай предизвикват обриви

Изтеглят от родния пазар опасната стока
Обновена: 13 окт 2010 18:14 | 13 окт 2010 18:14,
2
Детски пръстени от Китай предизвикват обриви
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) разпореди да се изтеглят от пазара 14 400 пръстени за деца, внос от Китай, които предизвикват раздразнения на кожата и обриви.

Те са изработени от гумен материал, продават се в ярки цветове и са украсени с различни атрактивни за децата фигурки като глава на жаба, джапанка, палячо, черешки, гъбка и др.

Лабораторните анализи показват, че украшенията съдържат 33,8% от опасното химично вещество фталати, което е много над допустимата норма от 0,1%. Рискът е сериозен и експертите съветват родителите да не купуват на децата си от тях.

Инспектори на КЗП открили за първи път пръстените в магазин в Русе при една от регулярните проверки за безопасност на продуктите. Документите показват, че са внесени от Китай.

Председателят на КЗП Дамян Лазаров разпореди опасните бижута за деца да бъдат унищожени и да се вземат всички мерки занапред да не бъдат допускани на българския пазар.

Контролният орган изпрати уведомление по системата за бърз обмен на информация за опасни нехранителни стоки РАПЕКС, в която детайлно са описани рисковете за децата при носене на пръстените и има онагледяващ снимков материал. Целта е другите европейски държави също да вземат навременни мерки и да забранят доставката на вредните аксесоари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: алергияобриви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Def преди 13 години
Има я вече тази новина за Ст. Планина.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само *** в тая държава... Я дайте и новината, че в продукти "Стара планина" на няколко известни фирми е намерена соя!

Спонсорирани публикации