Хванаха месни продукти със соя

Тежки санкции за „Сами –М”, „Лалов и Вачев”, „Унимес” и „Кен”
Обновена: 13 окт 2010 21:43 | 13 окт 2010 19:27,
474
Хванаха месни продукти със соя
Снимка: Булфото

Ветеринари са хванали месни продукти със съдържание на соя в стандарта „Стара планина”, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Продуктите са карначе на фирма „Сами –М”, колбас „Майстор Цвятко” на фирма „Лалов и Вачев” ЕООД, кебапче на „Унимес” АД – Монтана и кренвирши на „Кен”.

Незабавно ще бъде отнет лицензът на четири месопреработвателни предприятия, които са произвели продукти „Стара планина” с наличието на соя. Тя е напълно забранена по стандарта.

Това обясни на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той посочи, че три от фирмите, произвели продуктите със соя, са доста големи. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите в България, като управителят на една от фирмите дори е в управителния съвет на асоциацията.

Найденов уточни, че освен отнемането на лицензите по стандарта "Стара планина", на фирмите ще им бъде наложена много тежка комплексна проверка за години назад.

Ще бъде подадена информация и към Национална агенция по приходите (НАП) дали около тях няма и други нередности.

Четирите проби на месни продукти са изследвани два пъти и са хванати в търговската мрежа, отбеляза Найденов.

Той допълни, че винаги е знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта „Стара планина”.

„Тежко им”, коментира министърът за хванатите в нарушение фирми. Найденов заяви, че санкциите спрямо тези фирми ще бъдат пример за всички останали, произвеждащи по утвърдения стандарт.

Органите на ДВСК в Стара Загора, Враца, Монтана и Перник ще понесат дори по-голяма отговорност, защото са допуснали тези продукти да достигнат до търговската мрежа. Министър Найденов каза, че са възможни и уволнения.

Проверките не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места, посочи министърът. „Недопустимо е тези фирми да злоупотребяват с доверието на потребителя и да печелят на гърба му”, категоричен беше той.

От Асоциацията на месопреработвателите посочиха, че установената соя в продукти „Стара планина”, може да е част от смеси за подправка.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев каза, че е шокиран, тъй като фирмите производители на продуктите са много сериозни.

„Тъй като методът за изследване е качествен, а не количествен, моята надежда е, че има подправъчни смеси, в които присъства соя за балансиране на вкуса. Ако се окаже така, че това е такава соя, аз апелирам към министъра фирмите да не бъдат санкционирани”, каза Кирил Вътев.

Според него установените проби са удар по целия месопреработвателен бранш.

Земеделският министър Мирослав Найденов обаче бе категоричен, че използването на соя дори и в количество от 0,01% пак е забранено.

„Ние не търсим да доказваме колко е процентното съотношение на соя. Именно затова си има други продукти, в които соята се допуска и те не се произвеждат с логото „Стара планина”. За мен няма никакво значение дали е 1% соята или 0,1%. Фирмите са злоупотребили и ще си понесат отговорността”, заяви министър Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още по темата: Стара планина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
444
0
 
1
 
! Отговори
Димо преди 13 години
Така ще останат само най големите.Тва е целта
443
0
 
1
 
! Отговори
Пепо преди 13 години
Хаааааааа,хаааа,хааааа, комедиантиииии.-къде е соята бе???? 441 комедианта са писали тук глупости- чак се радвам като чета глупостите ви! Дали народа ни е ***?!О,дааааа, само четете по-долу:)))))
442
0
 
1
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
И какво стана май .. пак едно НИЩО!
441
3
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Всичката соя се внася от САЩ, а там всичката соя е генномодифицирана...
440
1
 
4
 
! Отговори
--++-- преди 13 години
nima boni oborot tandem bella sa 4isti i t.n.? ili tova e prosto signal ot tiah za premahvane na konkurenciata?
439
6
 
0
 
! Отговори
мале мале преди 13 години
що бе аз нямам нищо против соята ,тя е много полезна стига да няма други неща вътре и да е чисто направено.това че ще разнообразят с някой соев кренвирш това не вреди ,не може всичко дае месо /пък и не е толкова полезно /
438
4
 
7
 
! Отговори
д преди 13 години
ТРЯБВА НЯКОЙ ДАГИ ВКАРА В ПЪТЯ ТЕЗИ МЕСАРИ , ХАЙДУТИ НЕ ИМ ОМРЪЗНА ДА ТРОВЯТ ХОРАТ ,НЕ ЛИЦЕНЗ А ЗАТВОР
437
1
 
2
 
! Отговори
Цецко преди 13 години
ми производителите по навик правят колбасите по рецептата от ония виц за Киркор и Гарабет с кебапчииниците - 50 на 50. Прочита на стандарта Стара планина ги е довел до извода, че трябва да слагат и помалко месо и ще имат по-висока цена. Навик, кво да прайш! Естествено продукти от изброените фирми, повече няма да купя! хахахаааааа
436
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Любомир, всичко което казвах е, че ако наистина бяхте производител и се бяхте отказал да произвеждате по "Стара Планина", щяхте директно САМ да се пратите в трета глуха, без да се налага да Ви се отнема лиценза. Положението в момента е такова: или произвеждаш по "Стара Планина" и плащаш на когото трябва, за да не открият "соя" в продукта ти или ти се отнема лиценза за "Стара Планина" и биваш разобличен като кулак, който трови народа.
435
0
 
0
 
! Отговори
Любомир преди 13 години
До Анонимен: За какво предефиниране става въпрос? За какво първо качество си говорим? Ами нека направят проби на Немски малотрайни колбаси и ги сравнят с наши СТАРА ПЛАНИНА! Не мисля ,че ще се очертае ясно, кое е точното първо качество за което ти мислиш и едвали ще се самоопределиш като производител на продукти първо качество...
434
1
 
3
 
! Отговори
SAMO TAKA.. преди 13 години
Taka se procedira,nqma da im palnim GUSHITE,na tezi IZMEKQRI..da ni lajat za inache i beztova KOSMICHESKITE ceni na xranitelnite produkti vav BG..Vseki e vijdal,kolko LUX JIPOVE i S klasi se reqt po rodnite patishta,..,.Poznaite koi e edin ot nachinite...SPESTQVAT OT SOQ:)))
433
1
 
4
 
! Отговори
жена преди 13 години
не вярвам че печеливши ще са само потребителите, а лоши и губещи само производителите. като се замисля, като притискат производителите с нови данъци и етикети .. все ще изклинчат нанякъде ...що да не заместят соята с царевица или с трици или де да знам какво друго нишесте ... А дори да нямат примеси , достатъчно е че имат консерванти, които са противопоказни за здравето. Който иска месо - месомелачка, както писа някой по-долу и това е .
432
4
 
4
 
! Отговори
рекламката, а? :) преди 13 години
ГМО соя с кен - всеки ден! :)
431
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Любомир: Найденов се опитва да предефинира коя фирма в кой сегмент е. В случая просто по най-елементарния начин предефинира понятието "първо качество" като създаде ново "първо качество" и по този начин сложи във втора категория всички продукти, произвеждани до момента. Целта е прозрачна - или не произвеждаш по "Стара планина" и сам се маргинализираш като производител или ти бива отнет лиценза. Опрятен план и явно работи...
430
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 13 години
Спектакъл на високо ниво се разигра......така както разиграха спекткъла и с шефката на ДФЗ Калина Илиева , нищо не знаел...пълни глупости Как си представяте че се е случило това с незнанието? Ама иначе добре си играе ролите, щом му се връзват хората..значи е добър играч
429
13
 
7
 
! Отговори
Любомир преди 13 години
Сагласен съм с "те тоя" това е разчистване на конкуренция!!! Министър Найденов , защо върнахте СТАРА ПЛАНИНА? За да обезличите производители на малотрайни колбаси нали? Вие ще казвате по каква рецепта ще се произвежда. Аз ако бях на мястото на тези фирми, които са се доказали,като КЕН и САМИ-М нямаше въобще да започна производство на колбаси стара планина.
428
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Той допълни, че винаги е знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта Стара планина."*** елементарния спектакъл за разчистване на пазара за наши хора. Още ли има слепци?
427
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жалко,харесвах Кен,вече са аут!До тук!
426
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
явно това е начина в БГ
425
9
 
6
 
! Отговори
те тоя преди 13 години
така се разчиства конкуренцията