Кабинетът отсече: Пенсионните фондове се национализират

Това е кражба, възмутиха се работодателите
Обновена: 25 окт 2010 15:11 | 25 окт 2010 15:10,
326
Кабинетът отсече: Пенсионните фондове се национализират
Снимка: БГНЕС

Правителството не се отказа от идеята професионалните пенсионни фондове да спрат да съществуват от 1 януари догодина, а активите им да се прехвърлят в общ новосъздаден фонд "Ранна пенсия", независимо от острата реакция на бизнеса.

Социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева представиха окончателните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване на съвместна пресконференция.

От 2015 г. започва с шест месеца на година да нараства необходимата възраст за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд.
Възрастта ще нараства до достигане на 55 години за жените и 58 години за мъжете при първа категория и 60 години за жените и 62 години за мъжете, работещи във втора категория.

От първи януари 2011 г. осигурителните вноски на работещите при тези категории ще се привеждат по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране" – 12 процента за първа категория и 7 процента за втора категория труд.

Работодателите обаче се обявиха категорично против "национализацията" на професионалните фондове и ранното пенсиониране у нас.

Председателят на БСК Божидар Данев посочи, че намерението за прехвърляне на средствата противоречи на конституцията заради посегателство върху частна собственост.

„Нарушава се и правото на наследяване, тъй като наследниците на работниците, които са имали лични партиди, няма да могат да получат събраните вноски“, смята бизнесменът.

Работодателите попитаха дали прехвърлянето на средства от девет фонда в един социален фонд не представлява отчуждаване за държавни нужди и засегнатите не трябва ли да бъдат обезщетени.

Около 230 хил. работещи са сключили договори с професионални фондове и има опасност те да потърсят нарушените си права.

„Това дори не е национализация, а е кражба, защото няма обезщетение за засегнатите“, коментираха работодателските организации.

Според тях вече имало срив на капиталовите пазари, след като беше обявена идеята за закриване не професионалните пенсионни фондове. 

Другите предложения на правителството предвиждат от 2015 г. да започне да нараства необходимият осигурителен стаж за пенсиониране в общата категория труд – с по четири месеца на година, като целта е до 2024 г. да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Още по темата

 
Заради злоупотребите се увеличава от 12 на 18 месеца периодът, от който се изчислява обезщетението за майчинство и безработица.

Окончателните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат разгледани утре на Надзорен съвет на НОИ, в сряда – на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това в Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
0
 
0
 
! Отговори
абе ейййййй!!!! преди 13 години
Айде стигта сте ревали - ще ви оберат парите от фондовете! - Голяма работа! Нали все пак ще имате магистрали и октопода ще го разфасоват и навсякъде ще осигурят паркоместа за платено ползване!... Кво сте се заоплаквали?!?!?!
314
1
 
8
 
! Отговори
Предвидител преди 13 години
Мдаа........както е тръгнало скоро ще има нов 9-ти.....тоз път обаче ще национализираме вилите и фабриките на ***......офшорните им сметки няма да можем
313
2
 
5
 
! Отговори
316 до 319 преди 13 години
Не мелодия, не е виновно палавото дете, виновен е тоя дето не го напляскава по дупето! Най елеметрана логика - всички 20 години искахме да се оттървем от БКП, Милицията, Агентите на ДС - и как избрахме да го направим на последните избори? Гласувахме за партията с вожд милиционер, със зам-вожд милиционер и милиционерски син... с министри агенти на ДС.Та в ГЕРБ има повече бивши членове на БКП от колкото в БСП.Кога за 45 години видяхме добро от милицията? Та сега ли...Най-некадърните министри са Цветанов и Дянков - а Боко се изцепи че са несменяеми... отново комун-милиционерски похват - направи некадърниците несменяеми, а другите все някак ще се оправят... Дано да ни е за урок... защото всеки път когато се доверяваме сляпо на месия се озоваваме с Х до шия...
312
0
 
4
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
до 316 - Със сигурност имате право в твърденията си ------Четейки Вашия коментар, за пореден път стигам до въпроса - не са ли политиците ТЕЗИ, които убиват благоразумието у българина -----Точно те са,колкото и парадоксално да звучи това
311
0
 
5
 
! Отговори
Диана преди 13 години
Спирам с коментарите...не зная дали няма моето IP да попадне при някой *** професионалист.:).Всичко това което се случва не е редно.Всички ние го знаем...лошото е,че сме се превърнали в безполезни хейтъри и ни боли само когато ни сритат лично и съвсем искренно.
310
1
 
1
 
! Отговори
zz преди 13 години
Аман от анонимни гербаджии.Вместо мониторинг на нета за пари да вземете да си вървите в Беларус и Венецуела и да национализирате колкото искате и да обяснявате, че парите които правителството ще прибере "са източени" от гнусните капиталисти и всъщност ги няма, ама вие все пак ще ги вземете. НОИ има милиарди дефицит ама те ще управлявали парите по-добре, щот са кадърни държавни чиновници и разбират как да управляват парите. Нещастници платени.
309
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Средства от ЕС не се пренасочват току така... онея дебнат.... Има фонодве които нямат кои знае какви пари, но има няколко доста тлъсти фонда - знам за два - на Нефтохимиците и на Енергетиците.От там облажването ще е голямо за милата ни родна страна! Най-порнографското че в тези фонодве внасят хора които се осигуряват на 100% реални заплати! Никой не обира празна банка, никой не национализира губещо предприятие,доста по ПиАр ще е държата да покрие загубите... само че целта са пълните фондове!
308
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Именно Диана, внасяме доброволно, всеки месец защото знаем че тези пари са наши, лични... А знаеш ли че има хора които не са избирали такъв фонд, а са разпределени чрез лотария и повечето от тях не знаят (защото не са се интересували) че въобще са внасяли.... те дори не знаят че ги ограбват... А най-пострадали ще сме тези които не си крием доходите... Тоест не стига че ни стрижат, ами и ще ни таковат...
307
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама като са некадърни нека да падат пука ли ти ? Нека да стане военно положение. И всичките тия партии да се изчистят и да ги затворят всичките им членове та после да питат кой крал кой не. И така докато се намерят хора който ще ни Управляват и ще крадат ама поне да е по разумно то е ясно, че по цял свят крадът ама май само наще са номер 1
306
0
 
2
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
На мен пак ми хрумна,че парите ги няма ------Просто нашите ще изчакат дапостъпятсредства от ЕС,които могат да бъдат пренасочени и да бъдат използвани от 2012 година / у нас средствата по еврофондове в някои случаи могат да бъдат и *плаващи* / ------Може би затова премиерът не сменя Дянков,дори каза,че ако Дянков падне,правителството си отива / правя си вариации потемата - интересно ми е /
305
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ама те твойте както мойте както и на много народ са по източени леко и не случайно не казват колко са и какво става. Аз изобщо не искам да им ги давам тия пари не ми трябват после като стана на 60 и кусур ако изобщо изкарам до тогава с тия нерви покрай тия проблеми.
304
0
 
5
 
! Отговори
Диана преди 13 години
Това са парите само от личната партида, любопитен...от другата никой нищо не е взел за да е ясно точно колко са.И какво значение има колко са ако са си мои.Съжалявам че не мога да покажа фиш от заплата...4 вида осигуровки+фонд безработица+фонд майчинство.Всеки месец.Всяка стотинка бонус се облага по съответния ред.Искам си моите пари...не чуждите.
303
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сините няма да ни опраявят стиа глупости. Ама герб почнаха много да се дънят. На въпроса на 308. Е аз не ги подкрепям то и не само аз . Това са супер НЕ адекватни мерки за което и да е било.. ама кой ли ме слуша ? Просто няма да си плащам данъците и да си гледат работата! Пък ако ми изгорят паричките и от фондовете ще изляза на улицата и съм сигурен, че ни то ще съм сам ни то ще сме с празни ръце! А да има и пълни фондове като ЦКБ Сила ли как бяха който е финансиран от Си Банк.
302
1
 
3
 
! Отговори
Мк преди 13 години
Гербаджиите от ден на ден все по-големи простотии започват да правят. Дано на всички вас, които сте гласували за ГЕРБ ви дойде акъла в главата и най-накрая се сетите, че трябва да гласувате за Синята коалиция, за да има България най-накрая нормално управление.
301
1
 
2
 
! Отговори
Ник преди 13 години
А има ли някой в "сайта" дето подкрепя безумията на правителството, тъй като получава нещо за това? Национализация, масово подслушване, извънредни съдилища, ленинска риторика срещу "богатите"... и хора които подкрепят и то в свободната зона. Няма как да е безвъзмездно... Те дадоха 100 млн. за подслушване, че по 5 лева на любопитните ли...
300
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не всички са празни - ти да не мислиш че Бойко ще национализира празни фондове... Има такива в които има доста пари - единия е на енергетиците, другия е на нефтохимиците.... сигурно има и още... има и фондове които са собственост на компании от държави от ЕС - как ли ще реагират от там :) Много ми е интересно въобще как ЕС ще приеме понятието национализация :)))) Уж под формата да се спасят пенсиите на хората, ще се вземат свежи пари за пенсиите на Ушев...
299
0
 
3
 
! Отговори
До Диана преди 13 години
Ами как да изплатят като неофициално фондовете са или празни или почти няма пари за нищо... Но още си мълчат. Най добре да не плащаш нищо на тая "държава" по точно на обирджии те и.
298
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дияна ти го каза - 20 -30 -40 50 лв максимум на месец.
297
0
 
4
 
! Отговори
до 303 преди 13 години
И моите и на жена ми... нашите са малко защото сме от 5-6 години там. Но няма да се примиря да ги национализират, по скоро бих ги запалил!
296
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами тези дето парите им са там да не мълчат ами да си ги искат.