Кабинетът отсече: Пенсионните фондове се национализират

Това е кражба, възмутиха се работодателите
Обновена: 25 окт 2010 15:11 | 25 окт 2010 15:10,
326
Кабинетът отсече: Пенсионните фондове се национализират
Снимка: БГНЕС

Правителството не се отказа от идеята професионалните пенсионни фондове да спрат да съществуват от 1 януари догодина, а активите им да се прехвърлят в общ новосъздаден фонд "Ранна пенсия", независимо от острата реакция на бизнеса.

Социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева представиха окончателните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване на съвместна пресконференция.

От 2015 г. започва с шест месеца на година да нараства необходимата възраст за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд.
Възрастта ще нараства до достигане на 55 години за жените и 58 години за мъжете при първа категория и 60 години за жените и 62 години за мъжете, работещи във втора категория.

От първи януари 2011 г. осигурителните вноски на работещите при тези категории ще се привеждат по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране" – 12 процента за първа категория и 7 процента за втора категория труд.

Работодателите обаче се обявиха категорично против "национализацията" на професионалните фондове и ранното пенсиониране у нас.

Председателят на БСК Божидар Данев посочи, че намерението за прехвърляне на средствата противоречи на конституцията заради посегателство върху частна собственост.

„Нарушава се и правото на наследяване, тъй като наследниците на работниците, които са имали лични партиди, няма да могат да получат събраните вноски“, смята бизнесменът.

Работодателите попитаха дали прехвърлянето на средства от девет фонда в един социален фонд не представлява отчуждаване за държавни нужди и засегнатите не трябва ли да бъдат обезщетени.

Около 230 хил. работещи са сключили договори с професионални фондове и има опасност те да потърсят нарушените си права.

„Това дори не е национализация, а е кражба, защото няма обезщетение за засегнатите“, коментираха работодателските организации.

Според тях вече имало срив на капиталовите пазари, след като беше обявена идеята за закриване не професионалните пенсионни фондове. 

Другите предложения на правителството предвиждат от 2015 г. да започне да нараства необходимият осигурителен стаж за пенсиониране в общата категория труд – с по четири месеца на година, като целта е до 2024 г. да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Още по темата

 
Заради злоупотребите се увеличава от 12 на 18 месеца периодът, от който се изчислява обезщетението за майчинство и безработица.

Окончателните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат разгледани утре на Надзорен съвет на НОИ, в сряда – на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това в Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А за осигуровките на полицаи и военни, няма лишо сами ди да си ги плащат но нали се сещата, че държавата първо трябва да им ги даде та после те да си ги платят, ха, ха. Сега за 1000 лева трябва да се плати примерно 300 лв. сега ги плаща държавата. Минаваме на принципа в частния сектор. Държавата плаща по 200 лв. на калпак към заплата на полицаите и почва да им плаща по 100 лв. и да им отдържа по 200 от заплатата. Много умно нали така, танто за кукуригу, е ще трябват още чиновници за тази работа
254
0
 
0
 
! Отговори
ТЕ40 преди 13 години
Правим вноски от 10 години в частен фонд създаден със закон под контрола на държавата .Вноски от нас и от работодател .. на други частни лица. Жива здравно -осигурителна каса. Накрая доплащаш за лечение , за планови операции.......за преглед при личен лекар, за коли,сгради климатици, заплати на служители в ЗОК Ако и с фондовете е така по-добре да ги няма и да не правим вноски за секретарка с 1300 лв. Осиг. доход за "експерти",мениджъри за 2-3 бона.Едни ни *** със здраве др. с пенсии...
253
0
 
0
 
! Отговори
НЕ СТАВА преди 13 години
Не можеш,това са пари на бизнеса,и ти гарантират старини (по Германския модел)всяко лято да ходиш на Карибите,извън това да си платиш парното ,тока и водата.
252
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Кои са тези ГЕРБ,че да посягат и на това??? А този дървен и некадърен шоп "Бойко Борисов" е държавата в момента!!! Той коли и той беси само,че с такова управление никога няма да успее,а напротив ще остави народа да умира,защото на него не му пука какво говори и какво върши,той май забрави кой го избра сега да управлява......Ей Бате "Шопе" вразуми се и не върши злини за хората!
251
0
 
4
 
! Отговори
Next преди 13 години
Фондовете пищят, че парите са мои, лични... Е, като съм работил едва 8 години 2-ра категория и това няма да се случи никога повече, мога ли да изтегля вноските си СЕГА???
250
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И сега като махнеш, регистрацията на коли, паспортните служби, пожарната и ГЗ които трябва да са към общините и ще видиш, че полицаите в БГ не са повече а даже по малко на глава от населението от колкото в ЕС. Но дори и горните служби да се махнат от МВР пак ще съществуват и пак ще им се плащат заплати и такива охлюви като теб пак ще ревът по форумите.
249
0
 
4
 
! Отговори
млад преди 13 години
Ако доживеете, ще вземете пенсия, ама друг път.
248
0
 
0
 
! Отговори
а2 преди 13 години
КСО 115. Внесените осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване през 2002 г. за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 4 остават в приход на бюджета на държавното обществено осигуряване. 116. Лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 69, с изключение на лицата по чл. 127, ал. 5, придобиват право на допълнителна пожизнена пенсия от универсален пенсионен фонд при навършване на възрастта за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 - 3.
247
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не са те глобили скоро за превишена скорост или за колан. Колко си мислиш, че взима един полицай. Полицай с 15 г служба взима чисто на месец не повече от 800 лв. а с 3 години около 700 лв. Офицерите масово са около 1 100 до 1 200. Ако си ченге в 30 000 град ще си добре но в големите градове с такъв доход си за никъде. А полицията са 60000 и кусур заради ГЗ и пожарната а също изаради раздутата администрация. Службите за регистрация на коли и паспортните служби.
246
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Частните пенсионни фондове? Абе, тия май забравят, че сме 2010, а не 1946! Луди за връзване! Кой нае още колко глупости ще натворят до края на мандата си!
245
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кога и къде бе ГЕРБче...
244
0
 
1
 
! Отговори
a2 преди 13 години
Айде прочети КСО и други книжки и тогава коментирай.До тогава замълчи.
243
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахахахахах Полицаи и Военни с мизерните си заплати - получават еднин много хубав подарък при пенсия - 20 брутни заплати така че хич не ги оплаквам че нямали спестявания... Айде да вземат всеки месец по 15% от заплатата си да отделят - това едяла които нормалните дължат за здраве и пенсия и да внасят... А ти айде работи първа категория труд в мина или хим производство и *** след работа да побачкаш.... А точно Ушевци и шапкари бачкат нелегално таксиджии и охрана нощем - няма кои да ги хване!
242
5
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
Много искам това "смотльо" да ми го кажеш не зад компа а на четери очи приятел
241
4
 
9
 
! Отговори
до 244 преди 13 години
Не смотльо не съм фен на БКП ( прекръстена на БСП) - вашия духовен маркуч ББ е бил храненик и фен на тази партия и на репресивния и апарат съответно.... А аз определно го поставям в топ 3 на злините сполетяли България последните 65 години наред с тройната коалиция и БКП...
240
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ги премахват за полицаи и военни, защото те нямат право на друга работа извън службата *** такъв. Аз мога да си позволя да побачкам и нещо друго след работа и никой не може да ми каже нищо. Полицаите и военните при такава ситуация ако ги хванат следва дисциплинарно уволнение а ако имат договор даже и съд. А с мизерните си заплати при пенсиониране ще са спестили точно нула.
239
0
 
4
 
! Отговори
САШЕ МНОГО СИ ТЪП преди 13 години
Саше,няма такова нещо да знаеш каква пенсия пенсия ще вземеш и колко пари си внесъл.Всичко е пожелателно.Вземи един калкулатор на ЧПФ и си избери какъв лихвен процент БИ искал да имаш.След това виж Какъв ЛИХВЕН процент ти гарантира Държавата в лицето на КФН,а той е формулиран с НЕВЕРОЯТНОТО понятие - ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ(хем доходност,хем отрицателна -демек загуба)Това в България нормалните хора го наричаме - Сметка без Кръчмар
238
9
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 13 години
до 241 и феновете на БСП: Разбирам ви,гадно ви е ,но ще се пробвате пак на следващите избори:))))))
237
1
 
9
 
! Отговори
до 237 преди 13 години
Няма страшно, сега Бойко ще ги събере всичките парички на топло, при банка "Цветелинка", и познайте кои ще папка на готово - айде бе хора кои са първа категория труд, а не внасят нищо? А държавата уж трябва да го прави, но не го прави....
236
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 13 години
Е тук не е юридически форум...или греша?