Кихаме на катаджии годишно по 100 000 пъти

Престъпността у нас е в симбиоза с бизнес групи, сочи анализ
Обновена: 16 ное 2010 14:01 | 16 ное 2010 14:01,
72
Кихаме на катаджии годишно по 100 000 пъти
Снимка: Булфото

Поне 100 000 подкупа на равнище "Пътна полиция" се дават годишно в страната според различни проучвания.

Това съобщи Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията при представянето на резултатите от първото системно изследване на връзките и взаимодействието между организираната престъпност и корупцията като инструмент за действие в Европейския съюз.

"Корупцията в полицията е един от рисковете, който трябва да бъде на постоянното внимание на ръководството на МВР", посочи Безлов.

Според него трябва да се работи по разследвания, които да намалят този брой на първо време на поне 80 000.

Тихомир Безлов даде пример със случай миналата година, когато е имало период, в който масово полицаите отказвали да вземат подкупи, заради изтекла информация за вътрешна проверка.

Една от добрите практики в Евросъюза показва, че подкупите, давани на катаджии, са намалели в пъти, когато е прекратена практиката пътни полицаи да спират коли по магистралите.

Изследването разделя страните членки на ЕС в седем групи в зависимост от степента на уязвимостта им от корупционен натиск на организираната престъпност и способността на институциите да се справят с него.

В първата група – на страните, които се справят успешно, попадат Дания, Финландия и Швеция.

България дели място в последната група с Полша и Румъния. В тези страни организираната престъпност най-активно използва корупцията, а противодействието от страна на институциите е най-слабо.

У нас границата между легалната и сивата икономика е далеч по-размита от тази в повечето държави в ЕС, посочи в анализа си Тихомир Безлов.

Организираната престъпност, натрупала богатства от наркотици, контрабанда и проституция, е в симбиоза с корпорации и групи, които притежават приватизираните държавни активи.

"Подобно съдружие е в състояние да трансформира натрупаното богатство в политическа и административна власт", отбеляза той.

Най-мощният инструмент за въздействие от страна на организираната престъпност в ЕС е политическата корупция, а криминалните групировки упражняват най-силен натиск върху полицията и местната власт, подчерта Тихомир Безлов.

По думите му основната цел на полицейската корупция е снабдяването с информация за започнали разследвания, за възпрепятстване на досъдебни производства или компрометиране на бизнесконкуренти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
ulian преди 13 години
грабвайте видео камерата и записвайте та да се спаси българия от тях
70
0
 
1
 
! Отговори
ШОПОВ преди 13 години
Я виж ти! Как скочиха уж тъи наречените професионални шофьори. Що ли?!?! Спор няма те са още по големи *** от катаджиите. Професия им било! Що за професия пътни хулигани и убиици! Деиствително само камери ще решат проблема.Няма да има на кого да дадат едни сто лема и да ги пуснат да си карат/разбираи газят / на воляV
69
0
 
2
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 13 години
Е, като е всеизвестно ,че КАТАДЖИИТЕ освен да работят за себе си друго не вършат .ЗАЩО НЕ СЕ ПРЕМАХНЕ ТАЗИ РЕКЕТЬОРСКА СЛУЖБА?!?!? Катаджиите да се заменят от камери и въпросът ще се реши.
68
1
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
Абе малък *** и от 100 години да имаш книжка, когато си караш таратайката ей така за единия кеф е едно - а като ти е професия е друго. И като ти отнеме един куп точки защото всичко в тая скапана държава се прави за улеснение на контролните органи, а не заради милите ти очи, и книжката ти отива на трупчета, ще даваш не ами...Защото тя ти е сухия хляб който премяташ в още по-сухата ти уста! А такива като теб не дават, защото им излиза по-евтино да си купят нова! Ай....
67
1
 
1
 
! Отговори
TIR преди 13 години
Защо никой не споменава за дай , там корупцията е в пъти над тази на полицията.Спрат ли те с камиона винаги си "виновен" а проблема се оправя с минимум 50лв.Годишно събират милиарди от подкупи....
66
3
 
3
 
! Отговори
вергил преди 13 години
Имам книжка от 17 години.Като на година средно правя поне 20 хиляди километра.И за толкова години не съм дал и 1 лев подкуп на катаджия.Писали са ми актове и фишове и съм си ги плащал.Та моето мнение е че всичките даващи подкуп са същите *** като тези ,които вземат.Как е възможно да се възмущаваш като ти самия нарушаваш закона.Затова до всички четящи,които са дали и взели подкуп-ВИЕ СТЕ ЕДНИ И СЪЩИ ***!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А защо не погледнеш в статистиката колко катастрофи са предизвикани от трошки и колко от БМВ-та мерцедеси и аудита и пак да си поговорим ако искаш. Трошката кара максимум с 90, а гъзариите се движат с 250 и то само защото са електронно ограничени. Кел файда че имат застраховка и преглед, при условие че трепят по пет човека едновременно. Да не говорим че при сблъсък умира човекът в трошката, а не тоя с гъзарията. Какво предпочиташ да те блъсне, трошка със 70 или гъзария със 160? :))))))
64
0
 
4
 
! Отговори
отвратен преди 13 години
Е как няма да са корумпирани като размера на глобите за най-елементарно нарушение граничат с размера на минималните заплати! Превишиш малко скоростта и БУММ! - 100 лв! Ама какво да му мисля, нали получаваме големи заплати от 2-3 000 евро! Защо пък нашите мили законодатели да не препишат законите на Германия! И уж сме правова държава, където човека е най-висша ценност! Глупости, нашата държава мрази своите граждани! И през турско робство сигурно са живяли хората по-добре!!!
63
0
 
3
 
! Отговори
an преди 13 години
VAV VSQKA GOLQMA DALAVERA IMA PONE EDIN POLICAI. MAFIQTA PROIZLIZA TO4NO OT TEZI KRAGOVE. NI6TO 4UDNO 4E NIKOGA PRESTAPLENIQTA NE SE RASKRIVAT.
62
1
 
1
 
! Отговори
БАТМАН преди 13 години
НЕ ДАВАЙТЕ РУШВЕТИ И НЯМА ДА ВЗЕМАТ.СПРЕТЕ ДА ОБВИНЯВАТЕ САМО ПОЛИЦАИТЕ ЗА ВАШИТЕ ГРЕШКИ. ПРЕСТЪПЛБЕНИЕ Е ДА ВЗЕМЕШ РУШВЕТ, НО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ДА ДАДЕШ...АКО ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ В ПО-ДОБРА ДЪРЖАВА НЕ НАРУШАВАЙТЕ ЗАКОНИТЕ. АКО ИСКАТЕ ДА Е ЧИСТО СИ ХВЪРЛЯЙТЕ ОТПАДЪЦИТЕ В КОШЧЕТО, А НЕ ДО НЕГО...
61
1
 
1
 
! Отговори
OFKELD преди 13 години
Като си плащате нема да скимтите като ***. Всички се правят на тарикати и не искат да понесат отговорност за постъпките си, а в същото време искат да няма корупция. Тия, които дават рушветитее са също толкова виновни , колкото и полицая. Много е лесно това да се спре веднъж за винаги. Просто няма политическа воля защото катаджиите са само връзкари и там не попадат случайни служители. Обществото е настръхнало срещу униформените полицаи точно заради катаджиите...
60
0
 
0
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
Искаш да кажеш в акта, в полето за възражения? И аз точно това се чудех... само че не трябва ли да посочиш конкретно основание, а не просто "протокола не отговаря на фактите"? И в случая ти исковата молба в съда на какво основание я подаде, след като предполагам не си бил наясно за недостатъците на радара?
59
0
 
1
 
! Отговори
Спокоен преди 13 години
ВАЖНО !!! Непременно в констативния протокол пиши :"Описаното в протокола не отговаря на фактите. Ще подам възражение в законно установения срок".- това е важно защото пред съда се вижда, че още тогава си възразил, а не си се сетил по късно.
58
0
 
0
 
! Отговори
Спокоен преди 13 години
Бъди убеден, че като ти покажат радара, ще го направят така, че да видиш само скоростта. Обичайно там е седнал единия полицай и УМИШЛЕНО те държи настрани. Настоявай да ти осигури достъп за да разгледаш внимателно всички лепенки. Записвай си. Непременно часа /много е важно/.А във втория случай, непременно е необходим свидетел. Кой знае защо, думата на полицая пред съда има по висока тежест от твоята /184 член някакъв/. Тогава ти трябва свидетелски глас за да падне акта.
57
0
 
13
 
! Отговори
KAT преди 13 години
Благодарим на всички водачи на МПС за оказаната финансова подкрепа! Желаем ви весело посрещане на идващите празници. Ще вдигнем тост за ваше здраве!
56
1
 
11
 
! Отговори
време за пости преди 13 години
Катаджийте в цяла България са корумпирани,но край морето и у Софето са прияли като попско прасе на Задушница.Тез дебели търбуси нямат насищане.
55
1
 
0
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
А всъщност в първия случай ти беше ли запознат какви стикери трябва да има радара и как точно подходи?
54
1
 
1
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
Това и аз съм се чудил винаги, ако имам 1 свидетел каква е вероятността да падне акта... Както и ако нямам свидетел. Благодаря за отговора :)
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Vie moje i da kihate, dnes.bg, no normalnite hora ne go pravqt. Inache - *** tupoto zaglavie.P.S. Sorry za shliokavicata, nqmam kirilica na shtaigata.
52
1
 
4
 
! Отговори
Митко преди 13 години
*** е, че вероятно 99% от тия даващи подкупите се оплакват колко е скапано положението, каква корупция има и как все някой им е виновен за нещо...за всичко.