Кихаме на катаджии годишно по 100 000 пъти

Престъпността у нас е в симбиоза с бизнес групи, сочи анализ
Обновена: 16 ное 2010 14:01 | 16 ное 2010 14:01,
72
Кихаме на катаджии годишно по 100 000 пъти
Снимка: Булфото

Поне 100 000 подкупа на равнище "Пътна полиция" се дават годишно в страната според различни проучвания.

Това съобщи Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията при представянето на резултатите от първото системно изследване на връзките и взаимодействието между организираната престъпност и корупцията като инструмент за действие в Европейския съюз.

"Корупцията в полицията е един от рисковете, който трябва да бъде на постоянното внимание на ръководството на МВР", посочи Безлов.

Според него трябва да се работи по разследвания, които да намалят този брой на първо време на поне 80 000.

Тихомир Безлов даде пример със случай миналата година, когато е имало период, в който масово полицаите отказвали да вземат подкупи, заради изтекла информация за вътрешна проверка.

Една от добрите практики в Евросъюза показва, че подкупите, давани на катаджии, са намалели в пъти, когато е прекратена практиката пътни полицаи да спират коли по магистралите.

Изследването разделя страните членки на ЕС в седем групи в зависимост от степента на уязвимостта им от корупционен натиск на организираната престъпност и способността на институциите да се справят с него.

В първата група – на страните, които се справят успешно, попадат Дания, Финландия и Швеция.

България дели място в последната група с Полша и Румъния. В тези страни организираната престъпност най-активно използва корупцията, а противодействието от страна на институциите е най-слабо.

У нас границата между легалната и сивата икономика е далеч по-размита от тази в повечето държави в ЕС, посочи в анализа си Тихомир Безлов.

Организираната престъпност, натрупала богатства от наркотици, контрабанда и проституция, е в симбиоза с корпорации и групи, които притежават приватизираните държавни активи.

"Подобно съдружие е в състояние да трансформира натрупаното богатство в политическа и административна власт", отбеляза той.

Най-мощният инструмент за въздействие от страна на организираната престъпност в ЕС е политическата корупция, а криминалните групировки упражняват най-силен натиск върху полицията и местната власт, подчерта Тихомир Безлов.

По думите му основната цел на полицейската корупция е снабдяването с информация за започнали разследвания, за възпрепятстване на досъдебни производства или компрометиране на бизнесконкуренти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
до 49 преди 13 години
Ми мен не ми е приятно да ме блъскат неизправни трошки, без преглед и застраховка! Тебе ако ти е кеф- сполай ти!
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мишоци, дали рушветя и реват, що им го взели! Ми не давайте бе, носете си последствията като мъже, а не като хленчещи женски полови ограни! Другият път да ви щракнат "лястовичките" за 24 часа за опит за корупция, да видим дали ще ревете тук.
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Принципът на катаджията - спри тоя с трошката, лепни му акт, той щом кара трошка нито връзки има, нито познати, да не ти усложнява живота.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Редовна гледка - катаджия спрял несретник с Ладичка и го мъчи със застраховки, винетки, апарат за дишане, пожарогасител, сигнална жилетка(в повечето случаи човекът просто няма пари за всичко), а край него весело хвърчат БМВ-та и Мерцедеси с над 100км/ч.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
катаджия=***
46
0
 
2
 
! Отговори
Спокоен преди 13 години
Превишена скорост, установена с ТР-4, но без лепенка за метрологичен контрол, а при втория акт, пак превишена скорост, но засечена при два успоредно движещи се автомобила /ако нямах свидетел, почти сигурно е че акта щеше да остане в сила/.
45
0
 
0
 
! Отговори
хах преди 13 години
много повече са над 10 мил пъти
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди години катаджия ми е правил акт, задето съм спрял в Капана, в Пловдив, на под 5 метра от "кръстовище", както си е по закон. Друг е въпросът че в Капана места няма, а на същото това "кръстовище" имаше паркирани още 8 автомобила на под 5 метра, но по-скъпи от моя, той изобщо не ги забеляза, а когато му обърнах внимание на този факт се развика "ти ли ще ме учиш бе" и ме прибра в районното за "разпознаване".
43
1
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
Всички катаджии да пазят входовете на Дирекциите си и ще видите колко ще напуснат . Не може 30 години да работи н КАТ и като го изпратят някъд да пази някакво мероприятеие глава ще си откине защото няма кой да му киха .
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Катаджията е *** като лихваря например - това са хората, които се хранят с човешко нещастие.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Катаджиите са едни безполезни, некадърни, злобни, заядливи, ***, дебели бюрократи.
40
2
 
5
 
! Отговори
ДОНЕВА преди 13 години
Като сте *** и пумияри и си плащате нема да скимтите като ***. Всички се правят на тарикати и не искат да понесат отговорност за постъпките си, а в същото време искат да няма корупция. Тия, които дават рушветитее са също толкова виновни , колкото и полицая. Много е лесно това да се спре веднъж за винаги. Просто няма политическа воля защото катаджиите са само връзкари и там не попадат случайни служители. Обществото е настръхнало срещу униформените полицаи точно заради катаджиите...
39
0
 
1
 
! Отговори
така е преди 13 години
е ,че взимат взимат ,ама само ако им дават ,така че изводите моля моля си ги правете вия а и те не са най голямия проблем ,само днес в сайта вижте за какви пари и подкупи става въпрос
38
1
 
0
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
Просто от любопитство - на какво основание им събори актовете?
37
1
 
4
 
! Отговори
БОЙКО преди 13 години
Сега е по-удобно да насочат вниманието към дребните мишки. Тия в съда не искат нито да съдят нарушителите, нито да чуят за нещо различно от"Пробация". Съдиите са виновни, че не съдят тези които трябва , а когото си поискат за пиар. Дай им да мачкат врачки и баячки, гинеколози и такива смешници дето са бедни и не могат да си платят. Катаджиите много лесно няма да взимат и няма да са черните овци на обществото. НЕ ИМ ДАВАЙТЕ И НЯМА ДА ВЗИМАТ. ТОЛКОВА Е ПРОСТО.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Катаджиите, като всички ***, обичат да глобяват кокошките(тия с евтините коли), а другарите от голямото добрутро си хвърчат и катастрофират.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не може хем да си катаджия, хем да си свестен човек, просто самата професия е такава че с времето се превръщаш в ***.
34
2
 
6
 
! Отговори
Фанети Мазакура преди 13 години
То тия в съда щото, които отменят всички актове пък много стават за нещо различно от *** на зелева каца! Карал *** без книжна, 20 пъти му пишат актове-ПРОБАЦИЯ! Пиян *** убил човек на пътя - УСЛОВНА! Пияната руска *** Максим Ставийски размаза 2-*** - УСЛОВНА!!!! Хората на Красьо Черния пазят бандитите, никой ли не го вижда!Бъди спокоен, докато някой джигит, за който съдът си е затворил чоите и отворил джоба не те блъсне пиян, ще те видим тогаз, колко ще се хвалис с БГ "правосъдието".
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шшшшш алоуууууу, утре ще измъкваш такива рушветчии от панделата и ще ти плащат, не така с лошо бре!
32
0
 
6
 
! Отговори
Фанети Мазакура преди 13 години
Не на КУРупцията в МВР!!!!