Съботинов: В БАН цепим стотинката на две

Премиерът ще разбере, че сме прави, смята шефът на академията
Обновена: 17 ное 2010 08:39 | 17 ное 2010 08:34,
178
Съботинов: В БАН  цепим стотинката на две
Снимка: БГНЕС

Предложенията за нов закон за БАН ще унищожи българската наука, заяви председателят на академията Никола Съботинов пред БНТ.

В предложението за новия  закон се казва, че Българската академия на науките  ще бъде закрита, институтите ще се разпратят към университетите и някои от тях към министерството, но нищо ясно и точно няма на масата, коментира той.

„Всички институти на БАН работят за държавата, няма нито един институт, който да няма национално значение, аз не знам как ще ги класираме едни работят за държавата, а други не”, допълни Съботинов.

Той беше категоричен, че българската наука е на световно ниво, но средствата, които , се дават за нея, са крайно ограничени.

"Ние цепим стотинката и се стремим всичко, което можем да отдаваме под наем, да го даваме по най-добрите условия. Това са ни необходими средства, с тях се поддържа например международното сътрудничество, ние имаме много международни ангажименти", уточни председателят на БАН.

Той заяви, че са дали като предложение за бюджет 2011 г. 111 млн. за нормално функциониране на БАН, а са получили 60 млн. лева.

Още по темата

"За да съществуваме що годе физически са нужни 85 млн., тоест такъв бюджет ще ни помогне да оцелеем. Иначе да се разбутват институти, да се разпазарва център, който е на европейско ниво, е крайно недопустимо. До последно ще си защитаваме институцията, ще продължават протестите. Премиерът ще разбере, че сме прави”, категоричен бе Съботинов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още по темата: БАННикола Съботинов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
9
 
! Отговори
Джуниър преди 13 години
Досега не се натуткаха с този закон, а всеки, който се занимава с наука знае какви хватчици и клопчици са заложени в сега действащия такъв - да се бави и спъва развитието на учения, ако някой интригант реши да му пречи. Имаше преди време един Христофор Събев. Беше казал, че промените най-трудно ще се осъществят в църквата, в армията и в науката - нали в тези сфери всичко зависи от волята на по-старшия? Спъвай израстването на когото си пожелаеш и си гледай кефа!
164
1
 
9
 
! Отговори
Джуниър преди 13 години
До читател. Добре, съгласих се. Идеята е добра, но за беда не сме нито таксиметрови шофьори, нито кадри на обществения градски транспорт. Започнем ли да стачкуваме, това ще впечатли само медиите. Нито академиците ще се трогнат, нито по-голямата част от гражданите. Преди около 9 години новият закон за научните степени и звания не бе гласуван, защото същия ден и таксиджиите, и голяма група разярени лелки дойдоха да искат сметка от Иван Костов и от депутатите за това, че болна жена убила детето си.
163
1
 
5
 
! Отговори
Дим преди 13 години
до анонимен 158Анонимни господине, нещо имате пространствено-времеви проблеми.Объркали сте нещо участниците във форума! По-спокойно! Освен това не бъркайте БАН със СУ! И не шепата *** от пошлост ръководители на академията са носители на духовността и научното знание! Няма клюки за БАН, това което излиза е само върха на айсберга от цялата потулена засега истина.
162
1
 
6
 
! Отговори
читател преди 13 години
Именно, Джуниър, точно това казвам и ти цъкам плюсове, че са малко парите никой не спори, но да не пренебрегваме безхаберието при разходването - сам го каза. Но се питам, защо правите походи и протести пред Министерството на образованието, а не вземете да обявите една ефективна стачка за сваляне на ръководството, което се гаври с труда ви, пак по твои думи? Това, което казвам е, че в коментирания ти пост леко изкривяваш призмата и цялата вина пада върху държавата, което не е съвсем коректно.
161
1
 
5
 
! Отговори
abb преди 13 години
Потвърждавам! Точно така е!
160
1
 
7
 
! Отговори
abb преди 13 години
които ежедневната работа в съответният институт би била затруднена. Дано новият закон изчисти тези неща. А що се касае за имотите на БАН- видя се,че средствата от тях отиват за командировки на академиците по признанието на Съботинов. Работещите учени ходят в чужбина само по договор с приемащата страна или за своя сметка.
159
1
 
6
 
! Отговори
abb преди 13 години
т парите за наука както намерят за добре. След това се отчитат пред себе си , или пред комисия, членовете на която са зависими от тях. Останалите учени от института не получават нищо. Нито задачи, нито средства. Така те биват принуждавани да напускат или да бъдат съгласни с тази политика и да кретат на заплатата която шефа им е определил. Тази заплата е обикновено около 300-350 лв. Обикновено това са хората, които обичат професията си и правят всичко възможно да останат в нея, това са хората без
158
1
 
10
 
! Отговори
abb преди 13 години
Няма спор, че академията трябва да се реформира.Няма спор, че настоящото ръководство е абсолютно некадърно да направи това. Стигна се до там, че хората отъждествяват БАН с Централно управление на БАН. Много малко хора виждат, че самото ръководство смята себе си за физическото тяло, което наричаме БАН. Така е и с дирекорите на някои институти - те се смятат за човека-институт. Някои от тях са над 70 години и продължават да са директори. Те печелят всички значими проекти в институтите си и ползва
157
2
 
3
 
! Отговори
roki преди 13 години
ban tova e badeshteto na balgaria.a zashto ne i na sveta .nali balgarin otkri kompiutara jon atanasov.balgarskite ucheni mogat mnogo da dadat na balgaria i sveta samo da im se dade vazmojnost.triabva da se pravi vsichko v imeto na ban tova e cialata istina.da ne zagarbvame nashte genii i mozaci zashtoto tova e greshna politika na pravitelstvoto.ot koiato gubi balgaria i sveta.nashte ucheni ot ban sa na svetovno nivo.
156
1
 
8
 
! Отговори
Ванко преди 13 години
О Габи, извинявай ама фактът че кадър на БАН е едва сколасъл да си намери работа като барманка, говори ясно за нивото на образование, нивото на мислене, нивото на науката което се развива в БАН - барманско, на маса по "йедини и пиини".Ето заради този "бармански" пример дето даде е ясно, че БАН требе да се реформира из корен. И този мумясал Съботинов, да си гледа ряпата.
155
1
 
13
 
! Отговори
Джуниър преди 13 години
До Читател. Като имаш лични наблюдения,защо не кажеш какво започна да се случва на онези институти, които открито поискаха оставката на ръководството на БАН? Защо не кажеш, че досега същото това ръководство ни е отнемало по 50% от всичко, което сме успели да спечелим от проекти и други дейности, а от тази година правят опити да ни изнудят да им даваме всичко, 100% от тези наши печалби, а те после да решават как да преразпределят финансовите средства - също като едно време, "Коммунизм, товарищи!"
154
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Време е в България със закон да бъдат принудени особенно сега в кризата всички хора на пенсионна възраст които са заседнали в Министерства,ведомства,в БАН в Народното събрание да се пенионират и да освободят местата си на по-млади и енергични хора.Аз съм също пенионер и смятам за престъпление младите да не могат да си намират работа и децата им да гладуват а тези пенсионери да си лежат на лаврите....Ако се смятат за много опитни никой не им пречи да помагат но всички знаем че те са с особенно ви
153
2
 
6
 
! Отговори
mfvl преди 13 години
"Президиумът" на БАН е организация от масонски тип : "Ти на мене, аз на тебе и т.н.". Пари откъде ? Заработете си ги, нали сте най-умните.
152
1
 
11
 
! Отговори
Джуниър преди 13 години
До Читател.Аз не крия, че съм от БАН.Ако наистина имаш лични наблюдения, защо премълчаваш как реагираха повечето от нас, когато разбраха от МЕДИИТЕ при какви условия са отдадени под наем някои имоти на БАН и колко "добре" се стопанисват други.Защо не кажеш как понякога даваме пари от джоба си (лични пари), за да излезе от печат някой сборник, който е ПЛАНОВА ЗАДАЧА на института, как със свои сили правим дребни ремонти на сгради, дори вършим и хамалска работа - нямаме средства да наемем работници
151
1
 
14
 
! Отговори
НИКОЛОВА преди 13 години
Мисля че в БАН има доста хора на пенсионна възраст които трябва да си идат колкото и заслужили да са те.Няма незаменими хора а те си стоят там заради високите им заплати.Младите хора изнемогват не могат да си хранят децата а тези пенсионери стоят там като че ли са светът ще се срине без тях... Затова никога не им стигат парите защото фонд работна заплата е твърде голям а постижения няма.....
150
1
 
6
 
! Отговори
777 преди 13 години
Акад. Съботинов, за БАН няма пари, но вие не си цепите вашите собствени стотинки, левове, или имущество. Защо не вземете да си ги сцепите и да ги раздадете на вашите "научни работници"?
149
1
 
3
 
! Отговори
проф Аврамов преди 13 години
Надеждата ми е в личния интерес на Софийските депутати. Който атакува БАН губи директно в София поне два мандата от гласовете на служителите в БАН и роднини първа линия. Като сметнат още колко ще загубят от атаките срещу СУ може и да се стреснат
148
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕуважаеми платен драскачо, никъде по света няма перфектно ръководство но ти подменяш темата. Опита е да се смени темата за унищожаването на науката в България, за смазването на духовността, затриване на БАН и натиск върху СУ с клюки за греховете на ръководствата им. Ами опитай да дадеш поне една конкретна данна а не да плюеш голословно. А, да и не споменавай за наема за нивата защото си е НИВА, можеш да идеш и да видиш. Тя осигурява въздуха на квартала а е нива за експериментални нови сортове
147
2
 
6
 
! Отговори
151 преди 13 години
Защо пишеш "някой" кажи го направо Игнатов. Сладко е да приватизираш на черно а и Нов Български може да стане Университет само ако приватизира лабораториите и зароби част от учените от БАН
146
2
 
9
 
! Отговори
Дим преди 13 години
"Ние цепим стотинката и се стремим всичко, което можем да отдаваме под наем, да го даваме по най-добрите условия. Това са ни необходими средства, с тях се поддържа например международното сътрудничество, ние имаме много международни ангажименти", уточни председателят на БАН. МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО - РАЗБИРАЙТЕ КОМАНДИРОВКИТЕ НА БОГОИЗБРАНИТЕ В ЧУЖБИНА. И ТО НЕ ЗА ДЕН - ДВА, И НЕ В ДОЛНО ***, А ДОСТА ПО НА ЗАПАД! И ТАМ ЦЕПЯТ ЛИ, ЦЕПЯТ...