Жестоко: Мъчат зайчета пред студенти

От МУ в Пловдив изпратиха сигнал за нехуманно отношение
Обновена: 19 ное 2010 13:17 | 18 ное 2010 21:27,
406
Жестоко: Мъчат зайчета пред студенти
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жестоки изтезания се правят редовно в Медицинския университет в Пловдив. За това алармираха студенти от висшето учебно заведение. Те са изпратили сигнал до Министерството на земеделието и храните, Националната ветеринарномедицинска служба и различни неправителствени организации заради нехуманното отношение към животните.

В сигнала студентите описват как четирите лапи на зайчетата се връзват в средата на стаята, а за врата им се закачат датчици, които отчитат пулса и други жизнени показатели. После задните лапи на зайчето се удрят с чук за пържоли, за да се измери нивото на болка и шок у животното. По преценка на преподавателя може да се направи и дисекция на заека, твърдят студентите.

Опитите се правели в катедрите „Патофизиология” и „Физиология”, където се обучават бъдещите медици.

От ръководството на Медицинския университет не отрекоха пред Dnes.bg за опитите, но уточниха, че те се правят със специално отглеждани за целта животни. Оттам поясниха, че се правят и опити с лабораторни мишки.

„Ако студентите не искат да гледат подобни опити, не е трябвало да записват при нас”, заявяват от ръководството на университета.

Студенти, пожелали анонимност, разкриха пред Dnes.bq, че преди години са правени опити дори с кучета и котки, но това било забранено, защото подобни експерименти с такива животни вече се считат за нехуманни.

„Сега в часовете се правят опити със зайци, жаби и мишки, ако ги няма, трудно ще можем да изучим учебния материал”, смятат възпитаници на Медицинския университет, които не са подкрепили сигнала на колегите си до различните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
10
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Какво значи мъчат зайчета пред студенти по медицина? След 5-6 годни младият доктор като вземе скалпела, ако не се е подготвил добре какво става с пациента?Знаете ли как се пускат нови лекарства на пазара - след дълги опити върху животни и после 3-4 нива приложения върху пациенти.Аз участвам в 4 ниво на тест на нов медикамент против сърдечна недостатъчност.Има ли риск - има.Но може да има и голям успех.
89
5
 
5
 
! Отговори
АДОЛФ преди 13 години
ТО ТРЯЯ *** НУЖНО ЛИ Е С ТАКВАЗ ЖЕСТОКОСТ ДА СЕ ПРАЯТ НЕЩАТА?
88
6
 
11
 
! Отговори
sion преди 13 години
Не мога да разбера за какво изобщо спорим..Никое развито живо същество не трябва да бъде подлагано на такива мъчения..Техниката напредна достатъчно вече..Не е нужно да пипаш включен котлон за да разбереш , че ще се изгориш.Както не е нужно да си правиш опити за прага на болка , използвайки методи на Инквизицията..
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2012...или която е там...
86
1
 
4
 
! Отговори
Адолф преди 13 години
аллооооуууу ти бил ли си свидетел как доктори упояват мишки и чак след това им правят опити????Ако не що пишеш подобни глупости!!!А когато ги заразяват с антракс,спин,ебола,рак и тогава ли упояват мишките???
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ти в кое школо научи, че "човекът е създаден"И...за повечето тревопасните е характерна не дължината на червата, а наличието на предстомашияЧетете повече, бе, хора!
84
11
 
11
 
! Отговори
Адолф преди 13 години
ахахаххахахахаххаха тръгнали да учат медицина,пък подават сигнали за абсолютно стандартни процедури!смешници!Да,жестоко е!!!никой не го отрича!но жестоката и брутална истина е,че без подобни опити медицината просто няма да може да се развива!!тия студенти да се прехвърлят екология и тва е!
83
0
 
3
 
! Отговори
Атанасов преди 13 години
Пиши на кирилица и спокойно за тези по-специални експерименти се ползват прасета те са близки до нас.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Do 64. Vav vsiaka strana se praviat opiti varhu jivotni vsiako edno lekarstvo se isprobva varhu jivotno i ako se ponasia dobre nakraia s probva varhu hora dobrovoltzi na koito se zaplashta.
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да сте чували за АЕЦ? А да знаете с какво работят? А да знаете как се добива тази суровина? А да знаете кой и при какви условия влиза в "онези" рудници? А да знаете колко дълго се работи там и какво става после?
80
4
 
0
 
! Отговори
Касапина преди 13 години
Да те първ с живи -предимно здрави хора се уат студенчетата по медицина, а после минават на зайчета и мишлета
79
3
 
2
 
! Отговори
facebook преди 13 години
Maleeeee.....v shok .......sam i ako tova e vernoo...
78
1
 
3
 
! Отговори
правило преди 13 години
...око да види, ръка да пипне...
77
5
 
6
 
! Отговори
j преди 13 години
IMA OGROMNA RAZLIKA MEZHDU ORGANIZMA NA ZAEKA I TWOYA, OSWEN AKO NE SI MALOUMEN GRIZACH S KOMPUTERNA GRAMOTNOST DA KOMENTIRASH PO WEBSITES. SUSHTO KAKTO NE SE PRIZNAWA PREPARAT, TESTWAN NA OKOTO NA ZAEK, CHE IMA SUSHTATA REAKCIYA WURHU OKOTO NA CHOWEK!!! SUSHTOTO E I S KOZHATA. IMAME PROSTO RAZLICHNA STRUKTURA, RAZLICHEN ORGNIZUM I RAZLICHNI REAKCII WURHI OTDELNI ELEMENTI OT ZHIWOTNITE I OSOBENO OT GRIZACHIE. TEZI PRIMITIWNI ZHESTOKOSTI TRYABWA DA PRIKLIUCHAT!!!
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДАЙТЕ ПАРИ НА Е-БАН.ЖИВОТНИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ!!!
75
2
 
3
 
! Отговори
До 79 преди 13 години
Оффффф кво да ти обяснявам...Влачиш като стар касетофон.Я седни,учи,влез да учиш медицина и тогава ела ми говори. ;)
74
9
 
5
 
! Отговори
също малко месояден преди 13 години
Атанасов, явно си на върха на малограмотната верига. Не си ли учил още в малките класове, че човек е създаден като растениеядно животно и доказателство за това е близо 30 метровата дължина на червата му, за разлика от месоядните. А като гордо представящ се месояден, я си направи една колоноскопия, да не стане късно после, просвети се малко, какво причинява месцето на човешките чревца - язвички, гнойчица, рачета-осмокрачета. Пък пак си се гордей, че си "месояден". Това "звучи гордо"!
73
1
 
1
 
! Отговори
бай Иван преди 13 години
Подкрепям !!!
72
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко е относително, приятелиПредставете си белите, пухкави зайчета болни от антракс, от-който ще се заразят и умрат децата и родителите ви...Ще пищят ли толкова жално заразените зайченца когато ги убиват?И ще ви е жал ли когато пищи на електрическия стол оня, убил бременната си жена и двете си деца?
71
8
 
12
 
! Отговори
ГАДИНИ ПРОСТИ!! преди 13 години
Това, което студентите могат да научат, може да се постигне и с филм! Не е нужно непрекъснато да се повтаря един и същи експеримент!!!!!!