Лекарите: Здравната каса трябва да се ликвидира

Медиците излизат на петъчен протест пред НС
Обновена: 18 ное 2010 15:27 | 18 ное 2010 15:27,
119
Лекарите: Здравната каса трябва да се ликвидира
Снимка: БГНЕС

Лекарите не се отказаха и в петък излизат на протест в 13,00 часа на пл. "Народно събрание", заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

По думите му медицинската общност негодува не заради недостиг на средства, а заради липсата на прозрачност в разпределението на парите от НЗОК. Определени региони и болници били облагодетелствани за сметка на други.

От БЛС предлагат да се ликвидира НЗОК, защото според тях не работи, и да се разпределят 15 души в Министерството на финансите, които да вършат нейната работа, тоест "да се върнем към чисто бюджетното финансиране".

„Здравната каса е безконтролна институция, никой за нищо не я контролира, там са далаверите, оттам изтичат големите средства“, заяви Цветан Райчинов.

От БЛС заявиха, че по неофициална информация се извършва рекет при определянето на цените на лекарствата, заради корпоративни интереси. Целта е цената да бъде намалена с около 50%.

"Да не говорим, че цени на дейности и услуги, определяни от МС, съществуват само в Северна Корея и Куба. В демократична страна това не може да се случи. От декоративна демокрация в страната надали има нужда. В скоро време Дянков ще определя и цените на марулята, олиото, ориза“, каза Райчинов.

3,9% от БВП ще бъдат дадени за здравеопазване.

"Няма страна в Европа в момента с такъв процент от БВП да прави здравеопазване. В този смисъл няма по-добро здравеопазване в света от българското, с толкова пари да се осигурява здравеопазване и при това в сравнително добро качество", коментира още шефът на БЛС.

"Държава, в която системно се съсипват здравеопазването, образованието и науката, вече просто не може да се нарече държава", заключи Райчинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички сме ЗА. Да махат това гнило чудо, че народа вече откачи. Държавата да си поеме всичко е най добре. Хората си плащат и трябва да получават адекватна помощ. Който има пари да ходи при прехвалените и скъпо платени частници, но с 240 лв. минимална заплата за страната е ясно, че доста голям процент от хората няма с какво да плащат. Стига са крали от българите, а и докторите ги сравниха със земята.
97
3
 
5
 
! Отговори
тодор живков преди 13 години
Да се закрие НЗОК и всички лекари да се назначат ,като държавни служители ,със заплата на държавен служител !Тези които не искат -частна практика без държавно доплащане, или таксиметрови шофьори !Тези които имат пари ще ходят да се лекуват в часни кабинети или чужбина !Стига кражби и точене на пари !
96
0
 
0
 
! Отговори
До UK преди 13 години
Тук има хора, които просто си "окат", като няма къде другаде. Те не са критерий за всички :)))
95
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
че то вие докторята както сте тръгнали от самото начало на здравната реформа и с това източване като за последно я водите към фалит и затриване...то не беше надписване на сметки за НЕ ИЗВЪРШЕНИ манипулации ..то какво ли не беше...ами след като ви се виждат малко парите бегом в чужбината бе...там плащат много добре...НО само на КАДЪРНИТЕ...та така
94
0
 
6
 
! Отговори
UK преди 13 години
А вместо да се занимаваме с вас, просто си хванахме самолетчето и сега работим за повече пари и по-малко ядове. Като говорехме за работа - защо не вземеш да изнесеш *** на София на гръб? Че Бойко нещо я закъса, скоро май ще го прати на Луната, за по-евтино.
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си бил изключително просто и тъпо парче бе!Я прочети по-подробно какво точно искат лекарите.Ако имаш поне малко мозък,щеше да проумееш,че техните искания съвпадат и с твоя собствен интерес!
92
0
 
1
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Абсолютно си прав! Туй което е печелившо се дава на някой "бизнесмен"! Преди 20 г. поне умишлено се правеше така,че претприятието да фалира,за да го вземе еди кой си.А сега очевадно печеливши държавни фирми се дават на частници.Ужас! Това при вас в Бг. е криво разбран капитализъм!
91
6
 
7
 
! Отговори
КАТО НЕ ИСКАТЕ.... преди 13 години
...ДА РАБОТИТЕ СЪС ЗДРАВНАТА КАСА---ОТВОРЕТЕ СИ ЧАСТНИ КАБИНЕТИ!НАЛИ ,СТЕ УЧЕНИ И КАДЪРНИ ДОКТОРИ,БЕ....???!ИМА ЦЕЛИ ГРАДОВЕ И ПАЛАНКИ ,БЕЗ ДОКТОРИ ....РАБОТА ,БОЛ!АМА ,ВИКАШ:.."..НАЙ-СИ Е ДОБРЕ НА ДЪРЖАВНА "ЦУЦКА" И.... У ЦЕНТЪРА НА СОФИЙЯТА."....!!!!!!.
90
2
 
9
 
! Отговори
линейка преди 13 години
ако не разбираш, ограбеният при сегашното положение си ти. Защото ти прибират пари за здравни вноски, които отиват за строежа на магистрали, за пенсии, за енергийни проекти, за какво ли още не. А ти врещиш срещу лекарите, които не си получават заплатите с месеци. Евала на тъпотията ти, скоро такъв *** не се беше вясвал в този форум.
89
4
 
5
 
! Отговори
БЛС преди 13 години
На тези от Българския Ловен Съюз им трябва следната система: Заплата според броя на пациентите и сложността на лечението,ако няма пациенти,няма пари! Тогава дори и потребителски такси няма да вземат,за да имат повече пациенти!Ако не им изнася,да си открият частни кабинети,без право да сучат от 2 места,т.е. да нямат право да работят в държавни болници и поликлиники.И това ако не им изнася - куфарите и в Канада!
88
5
 
13
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 13 години
Ей , туи ви е отколешна мечта.Да се ликвидира касата и всичко на ръка в кеш! Ама ,че някои не може и неразбира няма значение. Важното е докторите да продължават да не носят никаква наказателна отговорност за действията и бездействието си. И хеи живот....! Дано ви приседне мародери такива! Гледате на нас пациентите само като на едни пари!А на държавата като на нещо абстрактно ,което трябва да се краде.
87
5
 
5
 
! Отговори
Мъдро ,Райчинов.... преди 13 години
Вие,докторите да си цуцкате от "Бюджета", на воля .......а,рушветите под масата -чиста печалба за докторите!!!!НЕМА ЛИ ДА ВИ ЗАСЪРБЯТ НЕЩО ...ПЕТИЧКИТЕ , ОТ ТОЛКОВА ПАРИ???!
86
2
 
4
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА,...... преди 13 години
ЕТО КАКВО ИСКА КОМУНЯГАТА -ЦВ.РАЙЧИНОВ:ДА НЯМА ЗДРАВНА КАСА ,А ФИНАНСИРАНЕТО ДА Е ДИРЕКТНО ОТ БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА---"НА КАЛПАК" ,....ЗА ВСИЧКИ БОЛНИЦИ!!!!!ДА....АМА ,НЕ!МНОГО СА МЕРАКЛИЙТЕ ,д-р РАЙЧИНОВ ЗА ТИЯ, ДЪРЖАВНИ ПАРИЦИ..............!!!!ДА СИ САМО ТИ, ДОКТОРЕ,.........СЪС ФАФЛИ И ШОКОЛАДИ ,ША ТЕ ХРАНИМЕ.....!!!!!!!!!
85
7
 
2
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Да се ликвидира монополното недоносче на Костов! Силни думи, но са въздух под налягане. Просто трябват повече здравни каси на обществени начала, за да има конкуренция, възможност за избор и преместване от една в друга каса. Те могат да бъдат браншови или тясно свързани с определен концерн. Костов е човек с комунистически разбирания и за това натресе на българския народ този "здравен" монопол. Освен това, там командват политици, а не професионалисти и вредата е на лице.
84
3
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Ако някой тук може да посочи поне една полза за пациентите от съществуването на НЗОК, нека да сподели. За вредите от НЗОК май е излишно да изброяваме - безумно раздута администрация дебелееща за сметка на здравните вноски на всички нас, безкрайно крадлива пасмина от "братовчеди".
83
1
 
6
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Няма оправия - всичко се прави само за пари и от там е всичко! В таз държава хората са готови всичко да правят само да се вземат пари, а не да се върши реална работа!Ама то никога този който реално е работил, то той не е получавал!Да не говорим, че е пълно с лобита които искат в дадена свера да се пускат повче пари, за да може да се усвояват повече пари, или някой да вземе комисиоона!Същото както с БТК и ЕРП-тата - нещо супер печелившо се дава на някой, вместо да печели държавата!
82
0
 
6
 
! Отговори
диспансеризиран преди 13 години
За да има пари и ред е необходимо да се премахне не само здравната каса,а и джипитата.Каква е ползата от тях,след като само изписват рецепти предписани от лекари специалисти и дори не знаят тези лекарства за какво лечение се прилагат.Като указания за спазване на некакъв режим ни дават рекламни листовки дадени им от дистрибутори на лекарства.По-добре е без техно посредничество да отиваме направо при съответния специалист.Така ще се спестят много излишни разходи.
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, защо профилактиката е много по-добра в страни, които не са чували за комунизъм? Май не е в това обяснението. Лекарски и зъболекарски кабинети ще има там, където училището плаща за това. НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД!
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ме прощаваш, но по-скоро постът ти звучи като творение на психично болен човек.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сами помислете, какъв е смисъла от Здравна Каса, когато с парите, влезли в нея, се разпорежда Дянков, когато и както му хареса - кеф му за пенсии, кеф му за магистрали. Само не му се дават за това, за което са събрани - за здравеопазване. Затова Бойко не пусна втора здравна каса, защото от нея няма да могат да "преразпределят" средствата.