1000 лекари ведно: Стига експерименти със здравето!

Протестиращите поискаха оставката на Симеон Дянков
Обновена: 20 ное 2010 00:35 | 19 ное 2010 15:30,
160
1000 лекари ведно: Стига експерименти със здравето!
Снимка: Булфото

Над 1000 медици се събраха на протест пред сградата на Народното събрание под наслов "Стига експерименти със здравето на хората!".

Потестиращите носеха със себе си плакати с надписи "Мизерия в здравеопазването", "Лекуваме от собствените си заплати".

"Искаме яснота и прозрачност за това къде, защо и как отиват нашите пари. Повече пари не искаме, но предвидените три милиарда и пет милиона лева в бюджета за здравеопазване за следващата година да бъдат разпределени прозрачно, публично и в полза на хората".

Още по темата

Това заяви от трибуната пред Народното събрание председателят на БЛС Цветан Райчинов на днешния национален протестен митинг на медицинската общност от страната.

Евгени Душков от КТ "Подкрепа" съобщи, че медицинската общност настоява бюджетът за идната година да бъде предвидим и да даде възможност за нормална работа.

Той заяви, че трябва да се спре национализацията, която се извършва чрез трансфери към държавата на здравни вноски, както и да се гарантира адекватно финансиране на извършваната дейност.

В подкрепа на думите си Душков цитира управителят на НЗОК Нели Нешева, която била заявила: "Ще работите 100 процента, ще ви плащат за 60".

Протестиращите настояват още до края на месеца да се изпратят всички дължими суми на изпълнителите на медицинска дейност.

Организаторите на протеста поздравиха от трибуната министъра на финансите Симеон Дянков с песента "One way ticket" и го приканиха да си отиде.

В момента се подготвя нова методика за разпределение на средствата от здравната каса. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той допълни, че трябва да бъде решено какво се случва в първичната помощ, дали болниците са много или са малко. 

Константинов каза, че се надява до 2012 г. да отпаднат и клиничните пътеки и да се въведат т. нар. диагностично свързани групи.

По повод протестите на лекарите министърът коментира, че 27 000 са практикуващите лекари в страната, но само 200 от тях протестират в София. 

Той допълни, че основното е да има дискусия по проблемите, а не само да се настоява за финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 13 години
До атакаАми ако мислиш,че една добре направена блуза е равна на един добре опериран/излекуван човек значи трябва и шивачката да взима колкото лекаря. В трети клас се учим как да шием. Лекарите учат 10 години.Нормално е да искат някаква възвращаемост и обезпеченост.Лошото е,че като не я намират от държавата,някои от тях се принизяват да искат пари от хората. Кой крив,кой прав не знам,ама работата не е добре! И сестри и доктори бягат в чужбина,няма да има кой да лекува в България !
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не дай си боже да се наложи да тръгнеш по болници ти или с твой роднина ще те питам пак.
18
4
 
13
 
! Отговори
Васил Стефанов преди 13 години
Много подходящо е да сравняваш труда на лекаря и шивачката. Защо не поучиш малко медицина, пък тогава да даваш квалификации? А относно любовта - да, но ако не е подплатена финансово - забрави. Защо очакваш, че лекарите ще си стоят безропотно на дъното на заплащането и ще проявяват всеотдайтост? В цивилизования свят са сред най-високо платените, а у нас как е?
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как пък никой не се замисля защо лекарите стигнаха дотук, защо здравната система беше разсипана под предлог,че се реформира и в резултат лекарите бяха превърнати насила в търгаши, болниците - в търговски дюкяни, здравето - в стока, а пациентите - в стадо за стригане, че и по-лошо - за клане.
16
1
 
14
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Тази нощ в УМБАЛ "Александровска" специализирани екипи извършиха две бъбречни трансплантации, съобщиха от здравното заведение.Неморално и цинично е да обвинявате всички лекари.Има много достойни между тях. А това ,че Здр. каса пренасочва и краде пари е отделен въпрос .А това ,че има и некадърни и корумпирани лекари не означава ,че всички са такива. Лошото е ,че всички сме потърпевши от незнанието и неумението на некадърниците ,независимо кои са те.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде моля без глупости. Лекарите в Бг. са като всички други българи алчни до безобразие. За краткия си живот им се нагледах на безобразията. Един такъв *** затри въйна ми на родилната маса и 18 години вече си живее живота
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
elen4e q mi kaji kakvo to4no razbira6 ot medicina.kakvo znae6 za zdraveopazvane osven glupostite s koito vi pulnqt glavata hora,koito razbirat to4no tolkova kolkoto teb,demek ni6to.
13
6
 
16
 
! Отговори
БайКолю преди 13 години
В България сиромашията е издигната в култ!Кой, ако не лекарите да получават заплати?! Кой ако не те, да са милионери?! Въпреки че, аз не познавам нито един лекар милионер, но това е друг въпрос! Безумното мислене, насадено в главите ни от комунизма, че едиствено работата с мотика е истинска работа, все още е прекалено силно! Виж ги, някакъв сравнява труда на лекаря с шивачка и мрънка, че тя получавала 400 лева?! Е колко да получава?! Шивачка може да стане всяка, хваната от улицата, докато за доктор се учи...цял живот! Как въобще може да се правят такива сравнения и как може да не проумяваме, че мизерията на лекарите рефлектира върху нас-пациентите!
12
19
 
11
 
! Отговори
! преди 13 години
Тия са много алчни!
11
13
 
24
 
! Отговори
Симпатизант преди 13 години
Със същите долнопробни лъжи, които се сипят за БАН и Университета, се засипват и лекарите.Българските лекари са достойни хора и добри професионалисти. Няма защо да изтъквате изключения. Ако имаше правила и достойно заплащане, нямаше да ги има.Да не мислите че е лека професия? Да дойде пациент твърде късно и да си отиде пред очите ви или в ръцете ви.Не следвах медицина именно затова - но те да не са от друга материя, лекарите?Повечето хирурзи рядко доживяват дълбока старост.Как не ви е срам!
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДОКТОРИТЕ В БОЛНИЦИТЕ ХЕМ ИСКАТ НАПРАВЛЕНИЕ ОТ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР ХЕМ ПАРИ НА РЪКА ОТ БОЛНИЯ, ЕТОВА КЪДЕ ГОДАВАТ
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
glupaviqt bulgarin ne razbira,4e ne e li dobre lekarq i pacienta nqma da e dobre.zdraveto e produkt,za nego trqbva da se pla6ta.nikoi ne zaslujava pari pove4e ot lekarite.
8
2
 
11
 
! Отговори
ВСИЧКИ ДОКТОРИ... преди 13 години
..ЧАСТНО ПРАКТИКУВАЩИ---ТОВА Е ИСТИНАТА!10-БОЛНИЦИ В СТРАНАТА, САМО ЗА СОЦИАЛНО СЛАБИ!ИМА РАБОТА ,ЗА ВСИЧКИ И ЗА ВСИЧКО!
7
5
 
17
 
! Отговори
Елена преди 13 години
"Лекари ведно: Стига експерименти със здравето!"....Та то и ние ви казваме същото!
6
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докторите са на върха на корупционната пирамида, заедно с политиците и митничарите.
5
15
 
25
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Докторите трябва да са на служба на обществото, а не да са милионери! Човешкото здраве не трябва да е бизнес, а любов!Не може да се иска една шивачка да работи 10 часа за 400 лв. а един лекар за 10 000. Някак не изглежда морално, особенно като тази шивачка плаща на университета от своите данаци за обучението на този лекар!А на някой тук мога да кажа, че и сега като нямаш пари не ти обръщат достатъчно внимание! А не искам да коментирам за културата и отношението на лекарите към пациентите!
4
8
 
25
 
! Отговори
БОЛЕН преди 13 години
НЗОК И ЛЕКАРИТЕ СЕ НАДПРЕВАРВАТ КОЙ ПЪРВИ ДА ВЗЕМЕ ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ ПАЦИЕНТ !!!! ВСИЧКО В БГ. Е С КРАКАТА НА ГОРЕ!!!
3
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гези изобщо знаят ли какво искат ?
2
14
 
27
 
! Отговори
kapo преди 13 години
Ама като ви стегне сърцето, тичате: "Докторе, помагай!"
1
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не на корумпираните доктори