Лекарите: Здравната каса трябва да се ликвидира

Медиците излизат на петъчен протест пред НС
Обновена: 18 ное 2010 15:27 | 18 ное 2010 15:27,
119
Лекарите: Здравната каса трябва да се ликвидира
Снимка: БГНЕС

Лекарите не се отказаха и в петък излизат на протест в 13,00 часа на пл. "Народно събрание", заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

По думите му медицинската общност негодува не заради недостиг на средства, а заради липсата на прозрачност в разпределението на парите от НЗОК. Определени региони и болници били облагодетелствани за сметка на други.

От БЛС предлагат да се ликвидира НЗОК, защото според тях не работи, и да се разпределят 15 души в Министерството на финансите, които да вършат нейната работа, тоест "да се върнем към чисто бюджетното финансиране".

„Здравната каса е безконтролна институция, никой за нищо не я контролира, там са далаверите, оттам изтичат големите средства“, заяви Цветан Райчинов.

От БЛС заявиха, че по неофициална информация се извършва рекет при определянето на цените на лекарствата, заради корпоративни интереси. Целта е цената да бъде намалена с около 50%.

"Да не говорим, че цени на дейности и услуги, определяни от МС, съществуват само в Северна Корея и Куба. В демократична страна това не може да се случи. От декоративна демокрация в страната надали има нужда. В скоро време Дянков ще определя и цените на марулята, олиото, ориза“, каза Райчинов.

3,9% от БВП ще бъдат дадени за здравеопазване.

"Няма страна в Европа в момента с такъв процент от БВП да прави здравеопазване. В този смисъл няма по-добро здравеопазване в света от българското, с толкова пари да се осигурява здравеопазване и при това в сравнително добро качество", коментира още шефът на БЛС.

"Държава, в която системно се съсипват здравеопазването, образованието и науката, вече просто не може да се нарече държава", заключи Райчинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Така един път се плаща на личния лекар и още един път за специалист."АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО, тиражирано от глупави журналисти мнение на некомпетентен бивш министър!!! Касата не плаща НИЩО за това, че ОПЛ ти е издал направление. Касата плаща на брой записани пациенти при ОПЛ, можеш да отидеш веднъж или 20 пъти в годината, това няма никакво значение, парите, които ще получи ОПЛ, са едни и същи.
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до реалист- Абсолютно си прав. Имам хронични зоболявания и знам кога и при какъв специалист да отида. Да, ама не може без направление. Така един път се плаща на личния лекар и още един път за специалист. И така за няколко заболявания касата плаща двойно. Имала съм късмета личният ми лекар да е абсолютен професионалист. Претрупан е с пациенти, които наистина се нуждаят от първичен преглед. Не е необходимо да си губи времето с мен, за да ми издаде направление за специалист
116
2
 
0
 
! Отговори
mormotcheto ... преди 13 години
....pravia si most chichko s 4-5 zabcheta.... tai che 1000 -ka e ok za bg usloviata ...vaprosa E che nikoi ne e ZaINTeresuvan na tezi pari da ima Danak , ako imash PIPE da go razberesh Kisses!!!!!ko li se zanimavam s vas da xodia da si vadia lichna karta che sroka i iztekal dokato me niamaloooo
115
1
 
3
 
! Отговори
Do Mormotche преди 13 години
Не знам дали си мормотче, обаче много приличаш на селянче със сигурност. Мога ли да ти кажа няколко неща: 1. Не е задължително човек да дава хилядарки за зъболекарско лечение. Има зъболекари, които правят подобни услуги за по-малко, вкл. и по касата. 2. Не е задължително да си доста подпийнал, за да пишеш в тоя форум. 3. Изобщо не е задължително да пишеш на латиница. 4. Не е задължително и да пишеш да нормален български език. Айде, със здраве дива и щастлива мишка...
114
3
 
1
 
! Отговори
mormotche преди 13 години
Mersi zapochvam tochno sega da se sardia SaaaaMoooo na sebe si :):) kissesniama da se iaviavam na Mensa i ne paradiram da sam Smaart phone ...:),....samo izkazax mnenie Vie me napadnaxte opitvam da se posheguvam samooo cheee neee stavaaa shte xodia niakade druuuade da se sheguvam ...Ai cho
113
1
 
0
 
! Отговори
....mormotche преди 13 години
MoooGooo te Uvajavam VerVam Vi Vsichko kato go kaza e verno....a vii si prodaljavaite da si pufkate tsigarite da se samoubivate slowly tapcheki ednovremmeno jobchetata toia deto duXXXaaa i FARMATSIATA nai GOLIAMATA LEGALNA MAFIA V SVETA
112
0
 
3
 
! Отговори
Цитат преди 13 години
Цитат "moga samo da se obadi v danachnoto ama shto da si gubia vremeto to nikoi nama da mi obarne vnimani..." Не стига, че си мишка, ами си и неграмотна мишка! От тези, дето все чакат някой друг да им свърши работата, но без да си мръднат пръста, на готово! За мързела си и тоталната си умствена импотентност можеш да се сърдиш само на себе си.
111
0
 
0
 
! Отговори
do преди 13 години
mishmoroka....ot 108 ----110 beshe do teb :)
110
2
 
1
 
! Отговори
... преди 13 години
toi niama kasov aparat pak i shte si nameri opravdanie....off che si tapichko ne va znam ne sa znaimi....moje i da sam mishka ama sam Diva triabva da mi dava bez iskane to e mnogo prosto .moga samo da se obadi v danachnoto ama shto da si gubia vremeto to nikoi nama da mi obarne vnimani......sajaliavam ne sam ot tuk i ne vi poznavam i Milichko shtoto sam mishka pak po evtino mi izliza ot vas ai sas zdrave ot mishmirotsite i mormotite :):)
109
0
 
4
 
! Отговори
Няма как преди 13 години
Вие искате да се премахне НЗОК и на нейно място да дойде Тодор Живков, с безплатното здравеопазване, достъпно (И ЗАДЪЛЖИТНЕЛНО) за всички :))))) А какво друго сте си поискали от Дядо Коледа, вълшебно еленче ? Да ви светна: държавата 5 пари не дава за здравето ви. Държавата НЕ ГУБИ от болничните ви, защото се осигурявате точно върху 5 лв. Държавата ПЕЧЕЛИ от болестта ви: повече болни-по-малко хора, по-малко пенсии, повече пари за фармацевтичните компании, чиито акционери са половината депутати.
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ти защо не му поиска касова бележка на зъболекаря, а? Щото си мишка! Освен това зъболекарите отдавна НЕ работят със здравната каса. Ама като сте прости, ще ви се налага да плащате и още и още....
107
0
 
6
 
! Отговори
Лекар до ПРАВИ СА преди 13 години
Да те открехна само - лекарите и сега са наемни работници. Масово колегите получават 30 до 40 % от парите, които здравната каса отпуска по дадена диагноза, за даден преглед. (т.е. парите от кирливото ви направление). Излезнат ли изцяло на частна практика, което е крайно време да се случи най-накрая, ще печелят повече от труда си, а не само някакви кирливи 30-40 %. А ти си мечтай за болници с достъпно здравеопазване. ГЕРБ такова нещо НЕ са обещавали на никого!
106
1
 
1
 
! Отговори
.... преди 13 години
mdaa Xodia na zabolekar i do sega sam dala 1000 lv i edna kasova belejka niama.......shto e tova Who cares?Aide sega zatova niama v kasata shtoto nikoi ne znae az kolko davam za zabolekaria i kolko xubavo toi shte mi opravi zaba....edna spirala i kade e nachaloto kade e kraiat .....samo Toi znae....na pechelivshite chestito :):)
105
4
 
0
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 13 години
Много са прави лекарите да се закрие Здравната Каса и ДРУГАТА СТЪПКА е Лекарите да станат НАЕМНИ РАБОТНИЦИ.Няма каса няма Бизнес,няма измами.Който Лекар се има за Бог - Частна клиника и ГАРАНЦИЯ ЗА ЖИВОТ.За обикновените хора със и без здравна осигуровка - Болници с достъпно Здравеопазване.Сега какво е Средновековие - Лекарите свободна професия.Не се знае дали имаш диплома,ако имаш с колко си завършил,и си като шаман.Логиката на тези Лекари е като Руска рулетка ,само че насочена в болния.
104
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Успешно психопатите като теб ще довършат делото по тези земи да останат само трактористи и шофьори с асценденция към троянската сливова и новините по Първа програма, в които ще слушаме за новите постижения на съвременната комунистическа партия ГЕРБ! Да ви е честито, другарки и другари!
103
5
 
1
 
! Отговори
Тодор Живков преди 13 години
Не ,не се шегувам , а може би съм невежа !На теб със сигурнос не ти харесва , но тумора се премахва във всички случаи !Колко по рано, толкова по добре ,но никога не е късно !Е,добре е със заплата от 2,3 до 60 хиляди на месец , но пари няма!На който не му харесва, в арабския свят дават повече ,там има и рушвети и съдилища !
102
1
 
6
 
! Отговори
До Тодор Живков 2 преди 13 години
Лекарите ще приемат в частни кабинети, то е ясно. Те и сега го правят. Само че в тия кабинети не могат да те лекуват с баене. Трябва да ти предпишат лекарства, нали? Голямата игра е с т.нар. позитивни списъци - т.е. кои лекарства, на кои фирми ще се изплащат от държаватга (гарантирана печалба за фирмите и полубезплатна далавера за гражданите) и кои лекарства пак изписвани от лекарите ще се заплащат на 100 %. Това е цялата работа...Отново никой никой никой не го е грижа за цената на лекарския тру
101
2
 
3
 
! Отговори
До Тодор Живков преди 13 години
Или се шегуваш, или си абсолютно невеж! Не е задължително да разбираш от медицина, но преди да изказваш подобни мнения, е добре да се осведомиш поне малко. Хора, дори с по-малко от твоите разбирания за медицината, в момента я организират на държавно ниво. Затова сме в такова състояние. Това, което предлагаш, не става по следните причини. Винаги ще има точене на пари, защото то не зависи от докторите! Зависи от фармацевтичните и застрахователните компании. Поне така е по света. Лекарите ще приема
100
1
 
4
 
! Отговори
ликвидация преди 13 години
Туморът нзок бе създадно *** лостоф,това достатъчна причина да се ликвидира,парите да отиват в болниците,а не в дебелогъзи чиновници!
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да прав е доктора...тия каси са като лукс хотели,и вътре се разкарват мадами манекенки...:))наложи ми се да влезна там и си казвам дали не съм объркал рейса...тия чупят народна пара,трябва да се закрият или да се отворят частни каси като в белите страни.

Спонсорирани публикации