Законът "Кушлев" може да удари 1 млн. българи

Имало висок риск от произвол, предупреди икономистът Георги Ганев
24 ное 2010 21:14,
103
Законът "Кушлев" може да удари 1 млн. българи
Снимка: БГНЕС

Проектозаконът за комисията "Кушлев" може да засегне потенциално между 80 000 и 400 000 домакинства, които са натрупали  значително количество нерегистрирани доходи през последните 15 г.

Това заяви икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии по време на дискусия около новия Закон за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин.

Според него сред тези семейства има такива, които не са част от организираната престъпност и съответно не са изрична цел на закона.

В законопроекта се допуска, че всяко имущество над 60 000 лева, чийто произход не може да бъде доказан документално, е придобито по престъпен или незаконен начин и следователно срещу тях може да започне процедура за конфискация.

„Това създава висок риск от произвол“, смята икономистът Георги Ганев.

По данните на националната статистика и БНБ за последните 15 години нерегистрираната икономика (доходи от законна, но необявена дейност) е генерирала между 50 и 200 млрд. лева.

По данни на НСИ този сектор е между 10 и 15% от БВП всяка година.

Това са предимно хора, които получават скрито част от заплатите си, работещите без трудов договор и самонаети лица, които не се обявяват пред държавата.

Отделно за този период в икономиката са постъпили над 30 млрд. лева от чужбина, чийто произход също остава неясен на ниво документи, обясни Ганев.

Върху тази база той заяви, че странично засегнати от законопроекта, който има за цел да се бори с престъпността, ще са между 80 000 и 400 000 домакинства, което означава между 240 000 и 1 200 000 души.

„В мотивите към законопроекта се казва, че законът ще засегне стотици семейства. Допусната е малка грешка, става дума за стотици хиляди“, заяви още Ганев.

Според правния директор на "Отворено общество" Иванка Иванова митът в мотивите на проектозакона, че той ще напълни обществените каси, не само че няма да се случи, но законът ще доведе до твърде много разходи за държавата.

На първо място, това са разходи за управление на запорираното имущество, на второ - ще се увеличат съдебните процедури заради множеството претенции на трети добросъвестни лица, на финала ще се случат и лавина от дела за обезщетения за вреди по Закона за отговорност на държавата за вреди, причинени на гражданите.

"Комисията "Кушлев" ще конфискува имоти, чието управление струва пари, а след това ще трябва да ги продаде, но това далече не е толкова лесно", заяви тя и даде пример с Италия, където от години ферми на мафиоти в Сицилия стоят непродадени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: незаконно имущество
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
24
 
! Отговори
аватар преди 13 години
Няма как иначе,България е изтървана от преди 20 год.Държавниците имат вина основно през този период.Да се издирят всички тези 5-6000 депутати и се подведат под отговорност чрез закона Кушлув и да плащат за сметка на обикновеният народ.
74
2
 
35
 
! Отговори
Един преди 13 години
"за последните 15 години нерегистрираната икономика (доходи от ЗАКОННА, но необявена дейност) е генерирала между 50 и 200 млрд. лева." - тези пари са създадени и отишли в хората. В момента държавата като *** се опитва как може да изкопчи част от тях. Нека да създадат нормална среда за живот с работещи институции, без корупция, нормално правосъдие защитаващо хората и тогава те ще си плащат данъците. Нашата държава нищо не прави а иска да взема пари.
73
0
 
21
 
! Отговори
Ice преди 13 години
Не са няколко стотин хиляди, а няколко милиона. Например според проектозакона при разходите се вземат данни от НСИ - а те са около 500 лв месечно на човек - колко пенсионери имат по 500 лв - всички те ще бъдат според закона хора с незаконни доходи. Почти всички семейства живеещи в провинцията също ще бъдат незаконни, защото единици от тях имат например доход от 2000 лв за четиричленно семейство. Почти всички млади софиянци с жилища също ще бъдат под ударите на закона.
72
1
 
21
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Новият проектозакон е пълен с противоконституциоонни разпоредби но това е защото е писан от лица непознаващи материята и не прави синхрон с останалото законодателство което действа в момента. В закона се въвеждан термини "пазарна стойност " и др който никога няма да проработят. НЕ трябва да се забравя обаче , че закона освен ефективност ще има и превантивна роля към онези самозабравили се "бизнесмени " и те ще тръгнат да вкарват в законова рамка свойте доходи и имущество. ГЕРБ ще се опозори ако
71
0
 
36
 
! Отговори
Божо преди 13 години
За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. (13.12.1881)Константин Иречек
70
0
 
21
 
! Отговори
Krasimir преди 13 години
Abe hora kakvi danaci i kakvitaksi ne si pla6tame nie deto rabotim navunka - emi vsqko evro koeto sym izrabotil sym go pratil v Durjavata. Tova dds - na vsqko evro mi e 39 stotinki - kvi danaci iskate da pla6tam i kvi taksi - ko vi stava ?Vseki den za vsqko evro si mi udyrjat danaka. Teq ku6levski istporii da ne mi gi prilagat za vsqko domakinstwo s nad 60 hil leva 4e baq morqci 6e ima da gi sydqt navsqkade, kogato i kydeto moje.Trtqbva da ima previlegii za takiva kato nas.
69
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Законът "Кушлев" може да удари 1 млн. българи ami malko *** nqma li da udari ?
68
1
 
39
 
! Отговори
Недоглеждане и... преди 13 години
глупост-направо рекет си е този закон!Законът трябва да е "изграден",а не "нахвърлян".Като се има предвид народопсихологията,комшиите ще започнат безразборно да се "топят" един-друг!Ей-тъй,като "за спорт".След време,при създаването на такива закони,някои може да поискат и обесени хора по уличните стълбове.Борисов гарантира границите ни,но дали може да спре потока от бягащи навън?Вече ряазбрахме,че тук е най-лошото място за живеене.Но става вече и опасно за това!
67
5
 
27
 
! Отговори
Симо преди 13 години
В тая държава не остава време за работа.Всеки изчислява,пресмята ,коментира и кой остава да работи,та дА ПЛАЩА ДАНЪЦИ.Добре,че имат намерение да прокарат най-после един закон за "всички".
66
11
 
20
 
! Отговори
za 57 преди 13 години
***, искате да си крадете, както ви е обичай, нали ? Като си взел пари под масата , не си платил данък, това си е престъпление - много ясно че ще си платиш за това.......
65
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много ревете , крадците.......така ще е отсега нататък - първо на пода , после в панделата.........на никого няма да липсвате...амин
64
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами БеКаПето беше около 1 милион преди 20 години, главно те крадяха през така наречения "преход"......дa im вземат откраденото, ама първо с големите да започват
63
5
 
37
 
! Отговори
Окото на Бог преди 13 години
А честит да ви е Герб с мутрата Бойко Тиквата и Цецо крадецо! А да видя сега ще се радвате ли че някъде бутат къщи - иде ред на всинца ви, нещастни злобари!Ридайте сега *** прости !!!Всички до един сте крадци...иначе нямаше как да преживеете досега терора на толко правителства в/у вас...трябваше отдавна да сте измрели!Ама не ***..щото крадете !
62
3
 
39
 
! Отговори
от раята преди 13 години
Няма българин с имущество,което да отговаря на заплатата му в тия 15 години.Всички получавахме заплати по ведомост и по списък ако има такъв. Продавайте и бягайте ако можете. Питайте дядовците си какво са преживели. Тия нямат насищане.Заради 300 бандита ще пострадат и невинни хора.
61
1
 
34
 
! Отговори
ninad преди 13 години
Парите,които емигрантите изпращат са от огромно значение за платежния баланс на страната!Най-общо казано ние,които сме в България потребяваме повече,отколкото изработваме,а емигрантите изработват между 500 и 800 евро средно на месец за България,без да струват нищо на държавата.Това ни дава възможност да имаме по умерен дефицит,но ни нарежда до държави като Мексико и Филипините.Трябва да облекчим емигрантите,защото те не винаги успяват да намерят легална работа в началото,а де факто ни хранят!
60
0
 
42
 
! Отговори
ninad преди 13 години
Мафиотите карат коли с немски номера или на лизинг от близки фирми.Доходите им са от заплати от офшорки,именията им са собственост на регистрирани в екзотични държави компании,а те са техни представители-Кушлев пропусна 10 месечен срок да запорира хотела на Самоковеца.Ако искаха да се занимават само с едри престъпници,щяха да ограничат кръга от престъпления до 5-6 от най-тежките и да вдигнат прага на 500000 -1000000 лв.,а не да се дава възможност на чиновниците да рекетират за недоказани панелки
59
12
 
17
 
! Отговори
krass BG преди 13 години
Do 60Които не си плаща данъци и такси върху доходите си е престъпник.Осъдиха Ал Капоне за това.Защо на теб да простят.Защо си работил нелегално? Защо не си плащал такси?Това е престъпление в развитите държави.Ти нали в такава искаш да живееш?
58
1
 
33
 
! Отговори
ринго преди 13 години
Цецо Цветанов ни е ял ни е *** през тези 30 години дето е работил неспирно за възхода на родината .Жена му и децата му също.*** и ял е само тъста му и успял да спастри сумата му парици а после ги харизал на Цецо за това онова да си позакупят.Щом на 75 още кърти парички не ще да е миньор или металург ами е гадна номенклатурна бройка с протекции от БКП миналото.Сигурно той е уредил зетчето в родната милиция навремето .Червени *** още се клонирате !Само газ за вас и клечка кибрит.Кушлев спиш ли
57
5
 
22
 
! Отговори
ninad преди 13 години
В моя град най-много апартаменти и къщи купуват работещите в Испания,Италия и Гърция.Това става чрез техни роднини,защото те нямат време да обикалят кооперациите,да оглеждат и да се пазарят-просто дават пари чрез преводи ина ръка на брат,син,баща,но не сключват нотариално заверени договори за заем помежду си каквото е изричното изискване за доказване на сумите.Сега синовете им не могат да докажат доходи - конфискация!!!Не се признават преводи а и мого са работили нелегално години - КОНФИСКАЦИЯ!!
56
2
 
37
 
! Отговори
КИРО преди 13 години
тези от ГЕРБ КАКВОТО И ДА ПРЕДЛОЖАТ САМО ТЪПОТИИ ИЗМИСЛЯТ,НЕЩО ИМ ЛИПСВА НА ТЕЗИ ХОРА,ЯВНО МОЗЪК