Законът "Кушлев" може да удари 1 млн. българи

Имало висок риск от произвол, предупреди икономистът Георги Ганев
24 ное 2010 21:14,
103
Законът "Кушлев" може да удари 1 млн. българи
Снимка: БГНЕС

Проектозаконът за комисията "Кушлев" може да засегне потенциално между 80 000 и 400 000 домакинства, които са натрупали  значително количество нерегистрирани доходи през последните 15 г.

Това заяви икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии по време на дискусия около новия Закон за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин.

Според него сред тези семейства има такива, които не са част от организираната престъпност и съответно не са изрична цел на закона.

В законопроекта се допуска, че всяко имущество над 60 000 лева, чийто произход не може да бъде доказан документално, е придобито по престъпен или незаконен начин и следователно срещу тях може да започне процедура за конфискация.

„Това създава висок риск от произвол“, смята икономистът Георги Ганев.

По данните на националната статистика и БНБ за последните 15 години нерегистрираната икономика (доходи от законна, но необявена дейност) е генерирала между 50 и 200 млрд. лева.

По данни на НСИ този сектор е между 10 и 15% от БВП всяка година.

Това са предимно хора, които получават скрито част от заплатите си, работещите без трудов договор и самонаети лица, които не се обявяват пред държавата.

Отделно за този период в икономиката са постъпили над 30 млрд. лева от чужбина, чийто произход също остава неясен на ниво документи, обясни Ганев.

Върху тази база той заяви, че странично засегнати от законопроекта, който има за цел да се бори с престъпността, ще са между 80 000 и 400 000 домакинства, което означава между 240 000 и 1 200 000 души.

„В мотивите към законопроекта се казва, че законът ще засегне стотици семейства. Допусната е малка грешка, става дума за стотици хиляди“, заяви още Ганев.

Според правния директор на "Отворено общество" Иванка Иванова митът в мотивите на проектозакона, че той ще напълни обществените каси, не само че няма да се случи, но законът ще доведе до твърде много разходи за държавата.

На първо място, това са разходи за управление на запорираното имущество, на второ - ще се увеличат съдебните процедури заради множеството претенции на трети добросъвестни лица, на финала ще се случат и лавина от дела за обезщетения за вреди по Закона за отговорност на държавата за вреди, причинени на гражданите.

"Комисията "Кушлев" ще конфискува имоти, чието управление струва пари, а след това ще трябва да ги продаде, но това далече не е толкова лесно", заяви тя и даде пример с Италия, където от години ферми на мафиоти в Сицилия стоят непродадени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: незаконно имущество
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
37
 
! Отговори
koko преди 13 години
Добре си го написал :) А и какви са тези 60 000 лева. Че то скапаните панелки толкова струват. Значи имаш панел, кола и телевизор и щом заплатата ти е 300 лв си за затвора. Егати смеха. Щото шефа ти е давал пари под масата примерно... Тия изтрещаха съвсем. На отявлените мошеници нищо не правят, щото не могат да посегнат на себе си. А хазната трябва да се пълни, та да могат още да скубят. Наглеци.
54
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Законът е мутренски - това само пълните неграмотници не могат да го разберат.Афиширана добра цел - социална справедливост и отнемане на незаконно имущество. И дотук.Комисия, която се назначава ПОЛИТИЧЕСКИ и няма никаква гаранция за независимостще отнема имущество без да е доказано престъплениеи още по-зле - без ДА Е ДОКАЗАНО ,че е ПРИДОБИТО чрез престъпление - това е презюмирано.Произволно засяга и правата на трети лица.Едни мутри просто си намират предлог в добрите цели и незнанието на тълпите, за да могат- да репресират икономически и политически избрани хора, без адекватен съдебен контрол.Последиците разбира се освен ,че няма да доведат до социална справедливост , а до поредни произволия - мутренски закон НЯМА КАК ДА ДОВЕДЕ ДО СПРАВЕДЛИВОСТ, ще доведат доКУПИЩА процедури за обезщетение за неправомерно отнето имущество от комисията в полза на потърпевши.Или най-простичко - няколко чичковци ще решат да отстраниет някой икономически- това ще се влачи 2,3 години - ще го отстранят - а след 2,3 г. държавата ще плати за неправомерното отстраняване. Просто-по мутренски -пито-платено.
53
1
 
29
 
! Отговори
Д-р Хаусов преди 13 години
До 43Много си гочен 43! Тук е пълно с тъпоъгълници, които си избраха такива като тях да ги управляват. Много е зле ситуацията! И не демографски срив, а мозъчна недостатъчност ще ни довърши нас българите...
52
10
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Направена е първата истинска крачка към борбата с престъпността. Няма друга държава , в която хора без трудов стаж да демонстрират нагло богатство, или фирмаджии които държат работниците си на 300 лева да не си знаят имотите. Сега ще завалят поръчкови статии как ще вземели имотите на емигрантите и на босия цървулите. Да ама едва ли. Един емигрант внася 800 евро на месец, 600 отиват за храна и сметки, за 10 год купува жилище с дан. оценка до 40 000 лева. Честни хора, спете спокойно.
51
4
 
34
 
! Отговори
А.А. преди 13 години
60 000 лв. е доста ниска граница, разбирам милиони да бяха ама... Леко понамирисва тази работа.
50
8
 
19
 
! Отговори
krass BG преди 13 години
Тук някои смотан червен писач си мисли,че българите са прости.Опитва да плаши,че ще пострадат обикновени хора.Това не може да стане,защото обикновените хора/тези които не са крали имам в предвид/ могат да си декларират доходите до стотинка. Абе това червените сте на ниво отпреди Апролски пленум бе,както ви каза министър Игнатов.Да е жив и здрав.Истински мъж.
49
8
 
18
 
! Отговори
krass BG преди 13 години
На червените престъпници сега ше им се разкаже играта.Ша врякат на умрело още повече.Това са им последните издихания.ГЕРБ с Бойко полека лека им свиват примката.След Нова година ще е голема врява.Тази държава ще влезе в пътя най-накрая.А *** сами ще ни отърват от себе си - в Северна Корея. Ако не им вземат паспортите де.. Че те и за Китай не стават.
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бай Пешо не го е страх защото е много *** и не знае какво го чака. А по донос (както искат гербавите) и неговата къщичка може да иде на кино. Какво стана с данък "лукс".........май се превърна в данък "колиба"
47
1
 
16
 
! Отговори
НЕЯСНИ МАНГИЗИ ПО ДО преди 13 години
И - ЩО ЩЕ СТОРИТЕ? ХОРАТА ДА НЕ ИЗПРАЩАТ ПАРИ НА СЕМЕЙСТВАТА СИ. ОТ КОЕТО ХАЗНАТА - НЯМА КАК ДА СЕ НАПЪЛНИ. ОБЩОТО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ПО МЕСТА Е - НЯКОЙ ХУБАВО ВИ НАВИВА КОНЦИТЕ - ДОКАТО СЪВСЕМ ГИ ОБЪРКА. САМО ЧЕ ЩЕ ПЛАЩА НАРОДО. НЕ ВЯРВАМ ТОВА ДА Е МИНИСТЪР ДЯНКОВ - ТОЙ Е ТЯСНО СПЕЦИАЛИЗИРАН!
46
2
 
19
 
! Отговори
AGENT № 09.09.1944.! преди 13 години
ВСИЧКОТО НИ ОПРАВИЛИ - ЗА СРЕДНАТА КЛАСА СЕ ЗАХВАНАЛИ! АМА ЗАДОКЕАНСКИ ПРЕСКРИПЦИИ - А - АМА-ХА! ПОДОБЕН ЗАКОНОПРОЕКТ ОТРАЗЯВА ЕДИНСТВЕНО НЕВЪЗМОЖНОСТТА НАСТОЯЩЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА СЕ СПРАВИ С НАРАСТВАЩИЯТ ДЪЛГ НА СТРАНАТА - НО НЕ ЛИХВАРСКИ МЕТОДИ СА НУЖНИ ЗА ТОВА! КАКВО Е НЕОБХОДИМО ЛИ? САМООТВЕРЖЕНОСТТА И ПАТРИОТИЗМА НА ЦАР БОРИС ТРЕТИ КОБУРГ-ГОТТА - ОБЕДИНИТЕЛ!
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
43Ужас!Колко сте ***.За какво говоря а вие какво разбрахте.Матриала е супер лошо качество.Вие сте МАТРИАЛ.
44
1
 
26
 
! Отговори
Българин преди 13 години
До 43. Ти не си разбрал. Нямам дългове, а за внуци ми е твърде рано. Познавам обаче много свестни и честни хора, които са изостанали с плащането на сметките, защото е трябвало да избират - или да нахранят децата си, или да пълнят гушката на Вальо Топлото. Предпочели са първото и аз ги подкрепям! Това не са маргинали, а образовани и работещи българи. Само че работещи на длъжности с мизерни заплати!
43
2
 
24
 
! Отговори
GLEN преди 13 години
Някой сеща ли се за един виц ,преди години?Петка е дописник и пише: 1-ви ден-Червените завзеха горичката.2-ри ден-Дойдоха белите ,изгониха червените и превзеха горичката.3-ти ден-Дойде пъдаря и изгони и червените и белите от горичката.Май е време да влезем в ролята на пъдаря!!!!!!Taка ще свърши ЦИРКА Елена!
42
3
 
23
 
! Отговори
Българин преди 13 години
43 - речникът и начинът ти на мислене са типични за отявлен и болен комунист. В друго време и на друго мяство, щеше да си един от лидерите на Червените кхмери например.Запомни от мене, че никой не е длъжен да доказва НЕВИННОСТА си. Напротив - съдът е този, който евентуално трябва да докаже неговата ВИНА, и то преди да му бъде отнемано имуществото или да бъде наказван по какъвто и да е друг начин.Но *** като тебе трудно ще проумее това.
41
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
42Нещо не си разбрал,балък.Първо от теб ще започнат!Такива мишоци като теб трябва да бъдат щавени докато мърдат.А като умреш погребалната агенция да вземе последният залък на внуците ти за да те погребе.
40
4
 
25
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Да започнат от най-тузарските квартали и да конфискуват не само заради неплатени сметки, но и за укрити данъци! Ако направят така, изпълнителите ще имат толкова много работа, че не се знае кога ще успеят да стигнат до домовете на обикновените хорица, дето се чудят как да свържат двата края. Защото всичко ще е пак в ущърб на обикновения българин - на въшливите *** какво ще им вземат?
39
1
 
31
 
! Отговори
Д-р Хаусов преди 13 години
"Прекрасен" законопроект! Изцяло на равнището на идеолозите му от Групата за Еднолично Разграбване на България. Би било чудесно пилотно да се приложи по хоризонтала и вертикала спрямо Цецо Даскала чрез възбрана на съответния брой апартаменти. Тъй като обаче подобен сценарий на този етап не е възможен, Цецко трябва да е сигурен, че ще бъде първия клиент на комисията "Кушлев", "Мушлев", или както и да се казва тя, след като Групата бъде изритана от властта с "камъни и дърве"!
38
4
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
СПОКОЙНО.докато проверят тези 400000 семейства ще се появят други нередовни 400000.никой няма да ме преследва заради това,че съм си купил телевизор с парите от заплата под масата.само пушилка да се вдига.
37
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам го този закон.Да ви скъсат дебелите *** герберски ***.Всички *** кръв да ***.Гласувахте ли мамка ви.Е сега ще видите какво сте гласували,празни глави селски.юСекс докато ви окапят ченетата!
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Овцете още не са осъзнали, че служат за стригане и доене. Пасат трева, блеят по форуми, но са кротки душици. Няколко каракачанки и един овчар им трябват и се кротват.