65 млн. души по света с откраднати лични данни

Компютрите се превръщали в оръжие, твърдят от ГДБОП
Обновена: 29 ное 2010 15:55 | 29 ное 2010 14:43,
1
65 млн. души по света с откраднати лични данни
Снимка: БГНЕС

65 милиона потребители по света са с откраднати лични данни, а за предотвратяване на кибер престъпленията в световен мащаб са похарчени 25 милиарда долара. 

Това се посочва в изявление на министъра на информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, което днес беше прочетено пред присъстващите на конференцията "Информационната сигурност – пресечната точка на държава, бизнес и неправителствени  организации".

Началникът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев  посочи, че организираната престъпност в момента се преориентира, а интернет и компютрите вече се превръщат в оръжие.

Сред сериозните проблеми днес освен кражбите на лични данни и банкова информация е и промишленият шпионаж, при който са замесени вътрешни хора в компании или министерства, изтъкна Колев.

По думите му кибер хпрестъпността се увеличава двойно почти всяка година, като се очаква ново увеличение и през следващата. Явор Колев припомни, че всеки може да подаде сигнал за кибер престъпление на сайта cybercrime.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: откраднати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Не бива да се учудваме на всичко това, след като в историята на човечеството винаги престъпността е вървяла на крачка, пред полицията? И двете имат еднакви технологии, но престъпниците имат едно единственно преимущество, защото действуват само на принципа: "Моето си е мое, а чуждото - мое!" Това го прилагат и към жените, към вещите, информацията, а даже и към работното си място. Извод: Не си оставяйте телефоните до РС, с Блуетот!