Какво всъщност става в Горна Оряховица?

Арестуваните и освободени лекари разказват за задържането си
Обновена: 2 дек 2010 18:44 | 2 дек 2010 18:44,
452
Какво всъщност става в Горна Оряховица?
Снимка: Dnes.bg

„Бутнаха ме в една стая и ми казаха: говори. Аз попитах – какво. Те казаха: не желае да съдейства, сложиха ми белезниците и ме изкараха пред цялата болница, пред родилките, пред Спешната помощ...“ Това е разказът на д-р Михаил Милатович от АГ отделението в Горна Оряховица за арестуването му.

Милатович, който е един от четиримата задържани и пуснати след 24 часа лекари, разказва, че в районното полицаите му заявили, че „ще ги навържат като свински черва – на единия 10 години, на другия – 15 години“.

„По несъстоятелни твърдения аз коментар няма да правя“, беше лаконичният отговор на директора на великотърновската полиция комисар Живко Коцев.

Освободените в четвъртък сутринта лекари обявиха, че ще търсят правата си, след като приключи разследването.

Историята започва на 28 ноември, когато 17-годишна бременна ученичка постъпва в болницата с болки.

По думите на приемащия лекар д-р Стефан Лазаров момичето започнало веднага да ражда. Телцето на новороденото било синьо, а кожата – разранена.

Дежурният педиатър д-р Божидарка Дончева казва, че половин час се опитвала да съживи детето.

„Аз аспирирах устната кухина, стомаха, след това обдишвах, не се появи никаква реакция. Нямаше сърдечна дейност, нямаше дихателна дейност. Мъртъв плод, докторът го показа на майката и тя се разплака, стана й ясно, че детето не е живо”.  

Според лекарите в болницата бебето е родено в 21-ва гестационна седмица, а това означавало, че плодът е на границата на жизнеспособността. Според стандарта в България раждане преди 22-ра гестационна седмица се води аборт. Битката за живота на плода започва, ако теглото му е над 600 грама.  

Тялото на детето е оставено в празен кувьоз. Часове по-късно някой от персонала на отделението вижда, че помръдва. Събират се всички лекари, но са категорични – новороденото няма признаци на живот.

Директорът на болницата д-р Миролюб Кожухаров има обяснение за това, но то не е живот.

Полицаите влизат в отделението два дни по-късно, на 30 ноември, следобед. Намират тялото в хладилна камера в специален контейнер.

Първо информацията беше, че полицаите са стигнали до случая с бебето, докато работели по друго, много по-голямо разследване. В него със СРС-та са подслушвани директорът на болницата и кметът на Горна Оряховица.

По-късно полицията отрече сигналът да идва от СРС-та. Бил подаден от 17-годишната родилка и нейните родители. Момичето така и не пожела да разговаря с журналисти. Стана ясно обаче, че тя е крила бременността си от всички, дори и от родителите си. Няма информация дали е искала детето. 

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пък обяви пред Дарик, че полицията има достатъчно доказателства за ареста на горнооряховските лекари. Според Цветанов, който участва в европейска министерска среща в Брюксел, най-късно до два дни МВР ще обяви всички данни, които има по случая.

"Мога да ви уверя, че имаме достатъчно доказателства, за да прибегнем до това, което направихме. Аз смятам, че в момента няма как да обявим всичко, което имаме като доказателства, но съм убеден, че в рамките на ден или два ще бъде ясно абсолютно всички и тогава смятам, че някои ще се срамуват от това, което се разигра в Горна Оряховица... от страна на тези доктори. Не ми се говори за това, което всъщност се е случило реално", заяви Цветанов.

"Не бих искал да влизам в политически отговори за нещо, което....просто, моите уважения към всички, които се занимават с всяка една професия, но начинът, по който – за този конкретен случай – е имало данни... не бих искал никой да изпада в тази ситуация.

Защото, когато имаш едно новородено бебе, когато то е живо, ние сме длъжни да положим максимални усилия – едно като държава и едно като доктори, които са положили Хипократовата клетва, че трябва да се грижат. Аз не бих искал да лиша от възможност когото и да било, ако има и минимален шанс да бъде спасен", каза още Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
426
3
 
4
 
! Отговори
Ния преди 13 години
спрете дискриминацията срещу българските лекари-не спекулирайте с Хипократовата клетва-99% от позовавщите се на нея, никога не са я чели
425
3
 
5
 
! Отговори
Ния преди 13 години
България изобщо не си заслужава лекарите-те и без това ще емигрират там, където са уважавани и добре оценени и платени, а вие се лекувайте при каса Пена-врачката
424
1
 
6
 
! Отговори
няма страшно преди 13 години
Страх,не се плаши чак толкова-цял живот все българските лекари са те лекували ,все българските рекари са ти помагали,а ти цял живот си ги мразил.Имаш избор-следващия път като се разболееш, ела да се лекуваш тук на запад или *** до САЩ, не търси повече български лекари ком ги мразиш.Хайде кажи ни къде и какво рабогиш ти,(е да дойдем и да проверим дали ти си винаги идеален, дали си перфектния работещ.
423
6
 
3
 
! Отговори
Ния преди 13 години
За съжаление няма какво друго да очакваш от лекари, които в по-голямата си част се превърнаха в последователи на Кисинджър и Уолстрийт и най-вероятно са забравили ковко животно беше това "Хипократова клетва'. Стига с това: държавата е виновна. Държавата това сме всички ние. Тези, които мълчаливо гледахме години наред как критична маса от тези които са се клели да правят всичко възможно да спасяват живота ни се превръщат в безскрупулни бизнесмени и търгуват с това. Заслужихме си такива лекари!
422
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо никой не коментира, че това 17 годишно момиче е все пак дете и то дете в риск. Къде е Агенцията за закрила на детето? Или това сега изобщо не е важно, защото се преследват други политически цели.
421
4
 
3
 
! Отговори
до Страх преди 13 години
Дано същите лекари израждат децата ти!!!
420
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много ограничено расъждаваш пич, вероятно защото интелекта ти е нисъкспоред теб, щом трудно може да оживее, да го оставим да умре, така ли?по твоята логика трябва да оставим и раковоболните да умрат без лечение, защото трудно оцеляват.Съжалявам те човеко, ти си за психиатрията, лекувай се
419
1
 
9
 
! Отговори
СТРАХ ! преди 13 години
Преди да напиша този пост , прочетох някои от мненията на блогърите и разбрах , че хората си задават въпроси . Тъй като ме вълнуват отговорите , позволявам си да ги поискам от министъра. Господин вътрешен министре,Говоря на ти , защото заедно с другите блогъри ти плащаме заплатата от нашите данъци.Затова предлагам да ми отговаряш на Вие. Искам да те питам ,защо се раздухва тази история с арестуваните лекари , за която даже не се знае вярна ли е или не. Едно дете което е родено 600 гр. трудно може да оцелее дори при най-съвършената техника и грижи.Медицината господин министре , е по-скъпа услуга от това да се отварят краката за 100 Е. Освен това трябва учене и кураж - много повече отколкото да си президент или министър в България. Пак арестувахте показно хората , както беше с Николай Цонев . Сега трябва да му платя от моите данъци, защото съди България/т.е. мен данъкоплатеца/. Така с арестите господин министре .Едно е да говориш с колегите си , друго е да ползваш СРС-та , трето е да доказваш какво е станало в съда. Ако не от дебелите книги , които трябва да си прочел то поне от опита ти с арестите досега трябва да знаеш това . С други думи искам да ти кажа , че ти още не знаеш дали са виновни или не. Тъй като съм гласувал за теб обаче , за мен много по-важно е да отговориш на очакванията ми. Очаквам да огласиш СРС-тата за разговорите на Седефчо, Руменовците , Тракторите , Соколите и други такива. Или прокуратурата няма да разреши за тях?Гласувах за теб защото обеща да ги вкараш в затвора. Разбирам ,че параноята те тресе , защото са по-силни от теб , имат паралелни на твоите структури и няма да им мигне окото да те отстранят физически . Става дума за милиарди все пак. Разбирам , че знаеш това и затова не са в затвора , където им е мястото.Докато параноята те тресе , твоите хора ще арестуват "по убеждение". Днес доктори , утре някакви други. И аз съм убеден , че си излъгал за апартаментите , но това какво съм убеден няма тежест в съда.Стига с тези лекари , че ми се ходи до тоалетна вече . Стига сте отвличали вниманието от съществените неща.Ако са виновни да си получат наказанието.Но преди тях , чакаме Гоце ,Сергей, Доган . С кражбите си те убиват . Убиват пенсионери , убиват онкоболни , убиват ..... На тези които се възхищават на "героичната" ти милиционерщина ще кажа :ЛЪЖАТ ВИ БЕ ДРАГИ ! И ВИ КРАДАТ ! Вчера откраднаха близо 2 милиарда от здравната каса. Помислете малко, не може да сте толкова прости. . . .После пак ще са Ви виновни лекарите . А ти господин министре си кажи. . . за апартаментите.....щом *** на Калинка лъсна , трябва да се притесняваш.....*** много .....и все лъскави..........
418
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боже каква отвратителна лекарка . Тези не заслужават да живеят бе . Прав е бил Кадафи . Но след време ни се връща защото сме си затваряли очите зармного работи . Как може да говори такива глупости че детето е било зародиш - срам и позор за бугарските лекари . Дайте ом повече пари само в ръцете ти гледат . то затова *** им *** майката като засъснеят на определен адрес . Но ние сме си виновни
417
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
daniel4e 6apka ti svaliam za komentara...................
416
3
 
7
 
! Отговори
вишист преди 13 години
Всяко стадо си има ***,а лекарския съюз си защитава неговата.Защо ли?Въпреки гнусните деяния.Къде отиде Хипократовата клетва.Четейки това,човек се чувства омърсен,защото не е застрахован,че няма да попадне той или негов роднина или приятел на такава ***.Не един път сме били унижавани пред някой кабинет,но това надмина всякакви граници.И ако случайно нямаше тези срс та,пак щяха да ги оправдаят,защото гарван на гарван око не вади.
415
2
 
1
 
! Отговори
Вили преди 13 години
'Всъщност', темата е друга!
414
10
 
9
 
! Отговори
всъщност преди 13 години
Може би виновно е правителството защото няма пари в болнците и те почват да спестяват от лекуването на пациентите ....
413
11
 
31
 
! Отговори
рахни преди 13 години
уважаеми доктори,ЗАЩО СТАЧКУВАТЕ ЗА ПАРИ ,КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ ЗАРАБОТИТЕ.достойно заплащане за достойният ви труд ,доктори сами го искате нали .на кое викате достоен труд, ,,уважаеми,, доктори.
412
6
 
15
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Защото, когато имаш едно новородено бебе, когато то е живо, ние сме длъжни да положим максимални усилия едно като държава и едно като доктори, които са положили Хипократовата клетва-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Цветанов е доктор?!?!?!?!
411
5
 
8
 
! Отговори
до 409 преди 13 години
Пикло ще ти викам, защото си пикла. Майка ми ако я споменеш още веднъж, ще се постарая да ти се случи каквото трябва. А като са ти искали рушвет, да си отишла в полицията, ама там не винаги вярват на лъжи от една пикла!
410
0
 
3
 
! Отговори
Вили преди 13 години
Да, 'Господ не му дава'!
409
0
 
7
 
! Отговори
Вили преди 13 години
Господ не му е дал!:-( Моя позната преди 16 год. не искаше да 'приеме' факта, че прави спонтанен аборт/ при това беше в 6-и месец/, и оттогава....няма какво повече да се коментира! Толкова е мъчително за самото дете, и за майка му, която все още физически е здрава/психически е под въпрос/ и се опитва да се грижи за него. Непрекъснато са по санаториуми, помощни домове...а един ден, когато няма да има?!
408
8
 
7
 
! Отговори
мармот преди 13 години
Вили, интересно по същия начин ли ако на теб ти се роди преждевременно дете в 5я месец ще кажеш...абе майната му то, не е живо същество? Отстрани е много лесно акъли да се дават и да съдиш....и на въпроса ти: Няма какво добро да очаквам нито от тази майка, нито от държава в която "лекари" хвърлят мърдащо бебе при биологичните отпадъци!Да не дава Господ да ти се наложи да ползваш смръдливата здравна система в тая държава!
407
4
 
4
 
! Отговори
до вили преди 13 години
и какво , дай сега затова да го сложим в фризера ,така ли ????