Алфа рисърч: Доверието към ГЕРБ ерозира

Равносметка: 46% доволни срещу 51% недоволни от управлението
Обновена: 19 дек 2010 14:27 | 19 дек 2010 14:27,
750
Алфа рисърч: Доверието към ГЕРБ ерозира
Снимка: БГНЕС

За първи път, откакто ГЕРБ пое властта, се забелязват признаци на ерозия в моралния кредит на доверие, който преди година и половина избирателите дадоха на партията на Бойко Борисов. Това показват данните от редовното тримесечно проучване на Социологическа агенция Алфа рисърч, проведено в периода 4–12 декември 2010 г. сред 1002-ма пълнолетни граждани от цялата страна.

Своеобразната класация на антисъбитията, оказали най-негативно влияние върху общественото мнение, се води от групата на 16-те депутати, които напуснаха гласуването в Народното събрание, за да получат скъпи мобилни телефони. Отрицателният отзвук от медийния експеримент е огромен и достига до 70% от българите.

На второ място с 67% се нарежда сагата около бившия директор на Фонд Земеделие Калина Илиева. На трето, с 51%, разкритията около имотите на Цветан Цветанов и Андрей Иванов. 43% поставят в групата на рушащите доверието към управляващите скандали скъпоструващото пътуване на българска културна делегация начело с министър Вежди Рашидов във Венеция за награждаването на филма на Мишел Бонев, предизвикало разследване от италианската прокуратура.

Втора ос от негативни обществени реакции се формира около предизвикалото бурни дебати и протести управление на парите за здраве. 55% оценяват отрицателно решението на правителството да прехвърли част от резерва на Здравната каса към националния бюджет, 46% се солидаризират с лекарските протести.

Позитивите за имиджа на ГЕРБ през последните месеци идват основно от избирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и европеец на годината (67%) и от започналото събаряне на незаконни строежи (46%) след години на държавно толерирано беззаконие.

Подписаните споразумения с Русия за строежа на Южен поток и на АЕЦ Белене предизвикват противоречиви реакции в обществото. Около една трета от българите ги оценяват положително, но над 40% се въздържат от определено мнение, преди да станат ясни повече детайли по проектите.

Изследването показва, че общественото мнение реагира много по-силно и остро на казуси, свързани с моралните стандарти на политическия елит, отколкото на чисто експертни и политически теми. В резултат от активизацията и динамиката на обществените нагласи настъпват съществени промени в оценката за ключови министри от кабинета Борисов.

С ръст от 11 на сто Росен Плевнелиев получава най-висок индекс на доверие, Цветан Цветанов слиза от първото място в рейтинга на министрите. Въпреки че вътрешният министър продължава да бъде най-харесваният представител на кабинета, критичните настроения към него нарастват.

Сумарно той бележи спад от 12 на сто в личния си индекс на доверие, и с тези стойности заема второто място. Разместване е налице и при третото и четвъртото място. Скандалите около Калина Илиева костват на Мирослав Найденов 5% спад и така той остава на статистически значима дистанция след външния министър Николай Младенов. Външният министър продължава тенденцията от предишните месеци на ръст в позитивните оценки за дейността си.

За силата, с която отекват скандалите по българските политически върхове, говори и сривът в доверието към културния министър Вежди Рашидов. Негативните оценки за дейността му достигат 19%, което е рядкост за културен министър, а индексът му на доверие спада с почти 8 на сто.

Проблемите около финансирането на университетите и БАН носят негативи и на министър Сергей Игнатов (спад от 7%). В месеците обаче, когато се дебатираше и приемаше бюджетът за 2011 г., най-големите негативи се концентрират във фигурата на финансовия министър Симеон Дянков.

Освен Росен Плевнелиев и Николай Младенов, третият министър с позитивна тенденция е Трайчо Трайков, на когото симпатизират значителна част от бизнеса и висококвалифицираните служители от големите градски центрове.

Спадът в доверието, който се наблюдава при по-голяма част от министрите, закономерно води и до спад в цялостната подкрепа за правителството. През декември негативните мнения (39%) вече значително преобладават над позитивните (24%).

Макар по-слабо изразена, аналогична е тенденцията и при министър-председателя. Положителните оценки за дейността му продължават бавно да намаляват, но балансът остава позитивен (42% положителни оценки срещу 29% отрицателни).

В равносметката за управлението на ГЕРБ до този момент е налице същият малък, но симптоматичен обрат – 46% доволни, срещу 51% недоволни. Честата промяна в позициите и скандалите от последните месеци в редица сфери ерозират в най-голяма степен доверието към кабинета. От своя страна липсата на убедителна морална алтернатива удържа подкрепата за управлението в достатъчно високи граници.

Симптоматично е, че една от най-активните политически фигури през периода, президентът Георги Първанов, продължава да губи обществена подкрепа и ножицата между доверие и недоверие плътно се затваря (32% положителни оценки, срещу 31% отрицателни).

Доколкото основната промяна, която изследването регистрира, е в мненията и позициите на мобилните избиратели, а те обикновено избират своя фаворит непосредствено преди изборите, съществени размествания в електоралната картина на този етап не се наблюдават. ГЕРБ запазва преднина пред политическите си опоненти с 27%.

БСП излиза от най-дълбоката си криза и леко подобрява позициите си (15,2%), но все още остава на значима дистанция от ГЕРБ. ДПС пази електоралното си ядро от около 5%. Устойчиви остават позициите и на Синята коалиция (4,4%). Към момента Атака е овладяла спада, който претърпя през предишните месеци, и печели 3% електорална подкрепа.

Като цяло, динамиката на обществените нагласи през 2010 г. сочи, че през 2011 пред управляващите се очертават две основни предизвикателства – съхраняване на започналия да ерозира морален кредит на доверие и преодоляване на негативните икономически тенденции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


750
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
632
0
 
2
 
! Отговори
Ани преди 13 години
Не, ерозията не е от сега.Аз до сега не бях виждала толкова много министри на чело с министър председателя да ходят по разни телевизии.Задминаха фолк изпълнителите по екранно време.Който и канал да отвориш- я ББ я ЦЦ ще са на екрана.Омръзнаха на народа като физиономии.То бива,бива ама бивол курбан - не бива!!!
631
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kak se kazva mutrata na snikata deto si e gletnala ezikyt sled iziavleniate Alf
630
0
 
2
 
! Отговори
Костов преди 13 години
Напълно логичното се случва най-после! И най-тъпите вече започват да разбират- тези мутри колкото по-бързо ги изметеме, толкова по-добре за България.
629
1
 
4
 
! Отговори
Георги Папазов преди 13 години
На ГЕРБ(в превод) *** за Европеиско Развитие на Башибозука,са поредните излъгали този народ .На този ***,*** от Банкя все другите му пречат.На крива ракета,космосът и пречи.Бате Разбоико,не може да алтернатива след като той е от същата тази комунистическа номенклатура,преди 1989 година.За да влезе във Академията на МВР,всеки един кандитат преди 10.11.1989 година е бил проверявано миналото му,за благонадежност и да е член на БКП.Боко не алтернатива на миналите управляващи.
628
0
 
6
 
! Отговори
Чичо Пичо преди 13 години
За да ти обясня братле, трябва да си наясно с теориите на Стивън Хокинг за Черните дупки...
627
1
 
7
 
! Отговори
GRABER преди 13 години
A NQKOY ZNAE LI KADE OTIVAT PARITE OT VINETKITE, KOITO UJ GI PLA6TAME ZA PATI6TA KATO MAGISTRALI A TO NAVSQKADE DUPKI.....
626
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И да намалява доверието към ГЕРБ не виждам кого да сложим на неговото място! БСП и ДПС ли, или СДС, което от люспене остана само едно люспа. Ще си търпим бат`Бойко и толкова.
625
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много жалко,че народа престана да мисли. От мизерията оскотяхме.............
624
12
 
6
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Всеки социологически шаман разчита на данни получени при моментно запитване, което е заплатено от една или друга партийна формация. Ще припомня на г-жа Димитрова, че доста често е обърквала конците. Нормално е да има отлив, но да говориш за "морална алтернатива" е нелепо. Кой е този политик в България, който в момента е морална алтернатива на Борисов - Станишев? Костов? Гоце?
623
3
 
3
 
! Отговори
старо куче преди 13 години
Ти май изпадна в ролята на онзи от приказката: Ти му викаш Куме Иване...тий тича за...да те хване!Казах те веднъж нещо: Не учи баща си как се правят деца!Аз и сега съм добре и по добре от теб.Само че държа на хората си и ме тревожи това, че твоите вождове все повече свиват пазара./ако разбираш от такива неща де/. Да бачкам?ДА! БАЧКАМ! Но не върви да ме правиш на луд, когато се свива пазара от ден на ден, да изпадам в ролята на лудите...едните ми хора да копат дупки, а другите да ги заравят.
622
9
 
16
 
! Отговори
Nalivach преди 13 години
Резултатът от краткото управление на ГЕРБ е разбито здравеопазване и образование, народ тънещ в бедност и мизерия, вихреща се дива полицейщина, следене, слухтене и какво ли не...Честито на телектората им (не е правописна грешка, идва от теле)
621
10
 
5
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Е де,баси популизма!Обикновенни орица-магзини фул,нови коли-все повече,хотели фраш!Имало бедни-навсекаде има бедни!И на *** в Америка,белите им пречат,и на *** българите им са виновни,на бедните богатите им са виновни!А истината всеки я знае-на ***,на бедните,на *** МЪРЗЕЛА им е виновен!То вашето поколение,ако беше кадърно БГ нема да е на това дереже,това относно промитите мозъци.Спри да пишеш глупости,а БАЧКАЙ,БАЧКАЙ и пак БАЧКАЙ и ще се убедиш в правотата ми.Лек ден!
620
1
 
7
 
! Отговори
старо куче преди 13 години
Не ми пука кой е на власт. Не съм долубвал и не долюбвам никой от цветовете на дъгата които се нароиха в красивата ни страна но скапаната ни държава. Все от мошеник нагоре.Бизнеса ми не зависи от държавната пара...а от платежоспосочноста на населението. Тези държавните пари все при техни хора отиват/червени, сини, жълти а сега сиви ли сте какви сте/...На такива пари да се надяваш, все едно от умрял писмо да чакаш.А това за злето и добрето...е твърде относително като понятие.
619
1
 
12
 
! Отговори
Груйчо преди 13 години
Преди няколко дни коментарите за Плевнелиев тук бяха мнооого отрицателни. Сега се оказва, че рейтинга му расте:) Айде, другари комунисти, да ми обясните как става тази работа?
618
8
 
3
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
За едно си прав,това което е сега не е било като другите,ми така си е.На всички червени фирми,дето работеха на принципа "ако не имам 1000% печалба нема да работа" им спреха кранчето.Здраво преразпредление на държавната пара се случва от година вече.И е редно така,защото на такива неща съм се нагледал през годините,че е направо грехота!Относно мен-деосега не мие зле вече 15 години, що ли?Щото бачкам здраво и ми дреме за това, кой е на власт.Състоянието ми не зависи от политици!Сега пак за Дарвин?
617
3
 
8
 
! Отговори
старо куче преди 13 години
Писна ми от такива "хванали цицката"в момента, да ми обясняват колко сме добре, когато всичко около нас върви на все по лошо. Слез на земята и се огледай. Попитай обикновените хора дали ги топлят приказките на онзи с очилцата и тънкото гласче, който отдавна говори че едва ли не сме цъфнали, та и вързали.АМАН ...от АМАНОВЦИ като теб!
616
5
 
16
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Алфа рисърча за пореден път са направили реверенс към управлявещите, завишавайки изкуствено подкрепата за тях. Вече за всичик е ясно, че единствените подръжници на Боко и партията му са самите членове и другите облагодетелствани от управлението им. Нито една нормална политическа сила, праламентарно представена или не, не подкрепят вече безумните им действия. Естествено, остана атака, но тя не е точно от нормалните... Пък и при тях нещата са по скоро продиктувани от вътрешнопартиен интерес, от колкото от някаква убеденост в правотата на политиките им. Просто защото ... то политики, така или иначе, няма! Само някакви хаотични действия, *** изявления, последвани от още по *** решения, които по правило се променят по девет пъти на ден, и пак като правило, в крайна сметка се избира на ***, най неподходящото ...или просто нещата се замазват и се оставят така както са си... От друга страна, освен политическите сили, всички професионални съсловия, както и всички други общности, създадени по какъв ли не признак, или казано с други думи, всички ние - българите, по един или друг начин се чувстваме пряко засегнати от гербавите безумия. Затова, напълно закономерно, всеки ден има някакив протести по площадите, някои хора са навин и се опитват да спрат разрухата, налагана от герб около тях. Лекари, кинаджии, учени, земеделци, полицаи...не остана някой, който да е доволен от гербавото управление. Като добавим и "морала" на Боко и компания... Повече от явно си пролича, че всички претенции, всички декларации за моралност и честност в политиката се сведоха до типично милиционерски гьонсуратлък, а "чесността" на премиера потъна някъде между имотите на Цецо, далаверите на областните управители и личната му битка с президента... Така че, аз просто не виждам от къде са се взели тези проценти одобрение за правителството?1?!?!
615
3
 
12
 
! Отговори
старо куче преди 13 години
Момче младо, не учи баща си как се правят деца!!!!!!!!!!!!! Ти с промитото си мозъче не можеш да разбереш когато те лъжат с точно такива комунистически лозунги но казани на уличен език.Вярваш на измислените писма и хвалби които ти цитират твоите вождове. Аз вярвам само на двете си ръце...и не говори за работа и отговорности. 21 години сам се боря за семейството си и за още 80 семейства. това което е сега не е било нито при червените нито при сините нито при пембяните.
614
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ ЖЕЛАЯ ДА КОМЕНТИРАМ ВСИЧКИ ВЛАСТВАЩИ ДО СЕГА ЗАЩОТО КАКЪВ ПО-ГОЛЯМ АРГУМЕНТ ОТ ТОВА ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НА ДЪНОТО.НО ЩЕ КАЖА ЧЕ ББ Е НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ И СЕ ОКАЗА НАИСТИНА РОДОЛЮБЕЦ ЗАЩОТО ДО КАТО ДРУГИТЕ СТРОЯХА САМО СОБСВЕНИТЕ СИ ПАЛАТИ И КРАДЯХА ГОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ББ СТРОИ И ТОЧНО ТОВА ВИ ДРАЗНИ ЧЕ ВЪПРЕКИ КРИЗАТА ТОЙ ВСЕКИ ДЕН РЕЖЕ ЛЕНТИ НА ГРАДИНИ НА ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ...
613
6
 
4
 
! Отговори
ор преди 13 години
Гледам и не вярвам на очите си! В София се чистят, ежедневно, и крайните квартали! Работниците, повечето ***, "въртят" метлите почти без почивка. Около строежите, най-вече метрото е чисто, не както при *** кал до колена! Ежеседмично наблюдавам строежа на а.м. "Люлин", такава стройна работна организация, и то ефективна, не съм виждал. В тази връска си спромням 1980г. строежа на НДК - пълен хаос, кал и юрош! Цели камиони затрупаха, с бетон, в основите! Повече от 20 г. несъм гласувал