Готвят скок на тока от 1 юли

Две от дружествата опипват почвата за идеята
Обновена: 3 яну 2011 07:00 | 3 яну 2011 07:00, Красимир Ангелов
230
Готвят скок на тока от 1 юли
Снимка: Булфото

Индикации за бъдещо поскъпване на тока от 1 юли дойдоха от две от енергоразпределителните дружества в последните дни на 2010 година, съобщава "24 часа".

На този етап не е ясно с колко точно процента ще са предложенията за скок на електрическата енергия и дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще ги одобри.

От ЕВН искат повишаване на цените заради инвестиционен заем от 5 млн. лв., който са изтеглили.

Освен това поскъпването се налагало и заради орязаните от ДКЕВР искания на ЕВН за скок през миналия юли.

От ЧЕЗ пък са поръчали анализ за необходимостта от инвестиции за европейско качество на мрежата. Той показал, че са необходими 650 млн. лв. за следващите 5 г.

130 млн. от тях ще бъдат заделени да се изкупят съоръженията, най-вече трафопостове, които са построени от инвеститори.

Според ЧЕЗ било абсурдно и го имало само в България отоплението с ток да е по-евтино от парното.

Единствено от Е.он на този етап са сдържани и заявиха, че е още рано да коментират цените на тока от 1 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 13 години
Отново ще помпаме инфлация, вместо да замразим цените за година поне, за да дадем глътка въздух на домакинствата и фирмите за измъкване от кризата. Сега просто изземваме още средства от пазара, работейки за удължаването на икономическата криза. И вместо да задължим енергетиката за повече инвестиции, за да могат парите да се върнат в икономиката, ние им трупаме допълнителни печалби.
220
0
 
2
 
! Отговори
VESHIN преди 13 години
BG E NAI-SKUPATA DURJAVA S NAI-NISKI DOHODI !!!
219
0
 
6
 
! Отговори
аогж преди 13 години
Тиквата нали щеше да смъква тока бе.Само циркове прай в държавата.Станахме по бетер Холивуд.Как може да ги избирате тези ***
218
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
205-ти Бойко щом си слага за шеф на НЕК бивш служител на ЧЕЗ със любимата му фамилия Първанов, сещай се какъв е сериала. Има да гледаме до припадък.
217
0
 
5
 
! Отговори
тъп и прост преди 13 години
От 1 януари парното с 5 процента надолу , ат 1 юли токът с 20 процента нагоре - съответно от 1 септември парното с 18 процента нагоре-заради цената на тока ....абеее сметки Дянковииии,сметки Гербаджииски ...
216
0
 
7
 
! Отговори
Parcuc преди 13 години
След сто или двеста години ако съществуват български учебници по история този 20(и...)годишен преход ще е белязан като най-големия упадък на третатата българска държава. Свинарят Ивайло е къде къде бил по-добър управник сравнение с цялата политическа *** изредила се за 20години начело на българската държава. Устояхме на чуждите, затриха ни нашите....
215
0
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
Национализация за всички монополни дружества. Не може като са монополисти и да изнудват всички ни. Всички енерго дружества, ВИК дружества, военни заводи, нефтохим, булгаргаз и много други които са монополисти и нямат конкуренция , трябва да станат държавни т.е. на народа. Да се отделят пари от държавата(дали от бюджета или от заеми от банки и др.) за поддържането им и обновяването им и печалбата от тях да се връща отново в бюджета.
214
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 13 години
Всички са в кюпа- и министри, и монополисти, нали уж нашите депутатчета са на заплатка- не ги ли ударя по джоба поредното оскъпяване на това и онова? Явно не! Защо? Ами защото поскъпването им е изгодно- ще стискат докато пуска, те вече са си осигурили и децата, и внуците- дреме им, всичко друго с глоби на монополистите и заканите за наказателни акцийки са прах в очите на горките хорица, където с подути от глад кореми търчат към касите да си изплатят уж дължимото, а всъщност 100 пъти надвзето!
213
1
 
2
 
! Отговори
Циганин преди 13 години
И 300% да вдигнете тока, аз пак няма да си го плащам, щото съм ***! А вие българските роби ми слугувате като поддържате далаверата! Иде преброяване напролет, който оцелее де дотогава, да видим колко са *** в ***!
212
0
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 13 години
И 300% да вдигнете тока, аз пак няма да си го плащам, щото съм ***! А вие българските роби ми слугувате като поддържате далаверата! Иде преброяване напролет, който оцелее де дотогава, да видим колко са *** в ***!
211
0
 
3
 
! Отговори
Бай Танас преди 13 години
Нема страшно бе,аз и Гошо *** имаме ключове от всички табла в Кривунделово.....че се оправиме
210
0
 
11
 
! Отговори
Павел преди 13 години
Аз ли се бъркам или ЧЕЗ (Еон ЕВН) купиха преди няколко години преносната мрежа за около 100-тина милиона. т.е сега искат да кажат че трябва да построят 6.5 нови мрежи каквито са купили до момента? И какво значи "130 млн. от тях ще бъдат заделени да се изкупят съоръженията, най-вече трафопостове, които са построени от инвеститори." и последвалия текст че тези пари трябва да се платят от настоящи абонати? Ние ще получаваме ли дивиденти като "инвеститори" от новите печалби на ЧЕЗ (Еон ЕВН).
209
0
 
2
 
! Отговори
misho преди 13 години
zemam trihilqdi leva zaplata i zatva smqtam 4e ne e tolkoz sttrasho
208
0
 
4
 
! Отговори
vaderooo преди 13 години
И въобще не се плашат, от намаляването на потреблението на тока, винаги има къде да го продадат. Ей Турция, Гърция и др.
207
0
 
16
 
! Отговори
333 преди 13 години
Понеже ДКЕВР е държавна комисия а пък тя регулира Държавни предприятия, всичко върви по метода на стакмистиката. Невъзможно е да се докажат неумоверните сметки за парното, затова държавната комисия ще ги докаже чрез повишение на цените на тока. Голям майсторлък големи специалисти има в ДКЕВР-все наши хора, няма случайни.
206
0
 
9
 
! Отговори
м преди 13 години
Еми ще станем като първобитните хора да не ползваме и ток.Хората като нямат пари и ще им резнат тока и ще стоят на тъмно и студено.Какво си мислят тези от енергото..че народа има-няма пари и ще им плаща скъп ток безкрайно? Да ама не! Винаги идва една точка на кипване и тя идва.Нима не плащаме твърде висока цена и сега? Ами разните зелена енергия,акциз,данък? Айде престанете вече!
205
0
 
10
 
! Отговори
vaderooo преди 13 години
Според мен са в комбина с Топлофикациите. Вдигат тока, защото бил по-евтин за отопление спрямо парното. Като вдигнат цените, по-малко хора ще бягат от парното, така печели и парното и тока, от по-високата цена. Гатанка: кой накрая, от този "романтичен" триъгълник, му влиза най-дълбоко?
204
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кръвопийци!!! Да изпукат докато лапат парите на измъчения народ!!!
203
0
 
10
 
! Отговори
444 преди 13 години
Така се прави. ДКЕВР знае, парно ток вдигат се цените когато не ползваш тази енергия лятото. После великодушно правят някакво минимално понижение и ореват урталъка. Сега след парното ще вдигнат и водата после тока и то основателно. Стара или нова комисия все едни и същи синове и дъщери на правоимащи. Резултата сами ще го отчетете през годината. Всичко е изпитано и проверено от предишните. Тези само го прилагат - с акъл.
202
1
 
10
 
! Отговори
онз преди 13 години
Не 700 000 подписа да съберете, ами 5 000 000 , те пак юе си правят каквото искат, което и правителство да е!