Съседи между "Македония е българска" и "Бугари – татари"

Долавя се сянката и на агенти в отношенията София - Скопие
Обновена: 2 фев 2011 18:48 | 2 фев 2011 18:47,
249
Съседи между "Македония е българска" и "Бугари – татари"
Снимка: Dnes.bg

В медиите у нас по темата за македоно-българските отношения език на омразата няма в юридически смисъл, но език, който създава напрежение, изглежда има. 

Това подчерта медийният експерт Александър Кашъмов при представянето в София на специализираното изследване "Слово на омразата в медиите на България и Македония: прояви, фактори, решения  (и в двете страни)".

Изследването на речта на омразата включва наблюдение на 18 български и 14 македонски медии в периода юли – август 2010.

При обсъждане на въпроса за македоно-българските отношения в централните печатни и електронни медии в Скопие има скрити предубеждения. Подобни предубеждения са отразени в излишно и прекомерно покритие на радикални български националисти, без да се даде необходимата допълнителна информация за тези политици, заключават от своя страна македонските медийни експерти Йосиф Курчиев и Елена Михайлова.

За изследвания период (юли – август 2010) журналистическите материали в македонските медии, посветени на България, са свързани най-вече с "инцидента" с транспарант на ВМРО-БНД с лозунг "Македония е българска".

Според Анастас Вангели от Центъра за изследване и създаване на политики (Скопие) тревожна тенденция са Facebook групи от типа на "Македония е българска" и "Бугари – татари".

По време на дискусията директорът на Фондация "Промедиа" Петко Георгиев посочи, че в някои случаи представители на тайните служби играят ролята на подстрекатели на конфликти.

Става въпрос за повече служби – не са само българските и македонските, добави Газменд Айдини, изпълнителен директор на Центъра за развитие на медии (Скопие).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Македонците живеят в очертания на бивша гръцка, Българска и сръбска територия, пишат на променена от тях си сръбска кирилица (а кирилицата се базира на гръцката азбука) и говорят български със селски диалект.
213
0
 
13
 
! Отговори
Истината преди 13 години
До 27. Гледам, че те дразни факта, че всъщност Скопие е вече Албанска околия.
212
0
 
4
 
! Отговори
За № 9 преди 13 години
Забравихте КГБ и ГРУ !!!
211
9
 
1
 
! Отговори
111 преди 13 години
iskam da zamina za Makedoniya, da vsema Makedonsko grajdanstvo i da se nari4am Makedonec!!!!
210
0
 
31
 
! Отговори
Lubko преди 13 години
Я сум маке и я любим ваща дръжава. Нивга не требе да се караме. Кой що има има и ово е.'уро е у политиката!Бидете живи здави!
209
1
 
12
 
! Отговори
ринго преди 13 години
шо е маке.. все е юнак .. шо е юнак все е ***!Оставете ги тези прости глави македонски те шиптърите ке ги опраят ...желаем им здраве хич не ни трябват тези *** на сърбите.
208
6
 
46
 
! Отговори
МИЕТ преди 13 години
Никой българин и България не желае зло да се случва на Македония. Желаем й единствено доброто. Затова не мога да си обясня тази "злоба" срещу България. Ако говорят и пишат срещу България , нека да ги оставим сами да се оправят и да стигнат до истината. Нека да си говорят , изобщо не ни пречат! Ние трябва да си оправим нашите проблеми и най-вече икономиката и селското стопанство. Селското стопанство и селата ни са в разруха и са обезлюдени. Промишленото ни производство е обезглавено. Безработицата расте.Демографските ни показатели са трагични. Каузата на България и българите сега се намира в необходимостта от модерна визия със спешни мерки за възстановяване, подем и нови перспективи в селското стопанство , промишленото производство , намаляване и спиране на безработицата и демографския срив. Трябва да се намерят както в правителството,така в парламента, в политиката предприемачи , които да надделеят над финансистите и да ни изведат от този омагьосан кръг. Трябва да можем да се гордеем с всичко българско Made in BG и затова изобщо не е необходимо Македония да ни обича. Тя ще си остане най-бедната бивша югославска република , ако не разбере , че Сърбия и Й.Б.Тито вече не ръководят бившите югославски републики и всяка от тях сама трябва да пътува към истината!
207
1
 
9
 
! Отговори
някой преди 13 години
Като гледам на какъв високоинтелектуален език и стил се пишат мненията в този форум мен ме обхващат комплекси за малоценност и решавам да не влизам повече тук!
206
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Zashto pishesh na balgarski? Pishi na makedonski.
205
1
 
10
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
Още един имбицил!
204
14
 
3
 
! Отговори
bulgarian hunter преди 13 години
po parvo kak idvat rabotite vie 4e umrete za leb,za tova vseki den idvate vv makedonia da pazaruvate,4e stanete kak crncite v afrika koski i koja,4e brkate po kantite da namerite ne6o,dale4e ste ot vistinata,do predi 10 njamahte ni6to samo taan alva,hehhehe
203
3
 
10
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
Той е "каракачан"-ин , а твоята фамилия сигурно е Олигофреновски!Абе вие от кои паланки и махали изпълзяхте...
202
2
 
15
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
"И кучетата в Македония опряха до български паспорти"-четете статията и особено финала с коментар от македонски вестник и ревете
201
3
 
28
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
Ще развееш съдраните си *** бе шушляк-умрели сте от простотия и глад, драпате за паспорти и образование от нас па и ни плюете-е няма такива ***!Вие сте по-зле и от ислямските фундаменталисти-промити мозъци и злоба !Долни хора!Един смотан музей имате,за история спорите , три театъра имате-за култура говорите,шепа народ сте-на велики се правите...Абе вие *** ли сте или само *** пишат тука?
200
3
 
22
 
! Отговори
кан преди 13 години
До МартинКой ще ти даде да пишеш в техните форуми? Там е жестока цензура и всичко, което не кореспондира с "правата вяра" на сръбските тайни служби, се трие на часа, ако изобщо ти го публикуват след преглед от някой милиционер.
199
1
 
8
 
! Отговори
Владо преди 13 години
Че са ми смешни тези селски момченца,дошли тук,от къра някъде из планинските сокаци,и реват,***,***,а аз логично си задавам въпроса,като тука е ***,и те са довтасали тук,аджеба,на какво каца мухата,и какво папа.....
198
3
 
11
 
! Отговори
ккк преди 13 години
A бе, ей ОМОвци, стига сте писали на чист български тук. Няма кой да ви се върже.
197
3
 
28
 
! Отговори
voodoo преди 13 години
престанете Македония не е нито Българска нито Сръбска.Тя е бъдеща област от Албания.това е истината колкото и да не ни се иска нито на нас нито на сърби нито на македонци.А тез нещастници Макетата не могат на никого друг освен на нас да си изливат мъката чрез омраза.Братя православни християни,жал ми е за вас бъдещи албанци.
196
3
 
9
 
! Отговори
Радо преди 13 години
До 204Говори Брюксел-хлорната вар пътьом беше предоставена на мАКЕДОНСКОТО население,там е източника на вонята,а за музите си имат супер препарат,,СуперАлбан,,
195
7
 
5
 
! Отговори
"!" преди 13 години
Ало Брюксел!!! Какво направихте с хлорната вар. Побързайте, мухите в *** станаха непоносими