От глоба до затвор за насилие над животни

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта на НК
Обновена: 17 фев 2011 17:14 | 17 фев 2011 17:13,
39
От глоба до затвор за насилие над животни
Снимка: Булфото

Парламентът прие да бъдат завишени санкциите в Наказателния кодекс (НК) за насилие над животните.

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта на НК, свързани с темата за насилието над животните – на Министерския съвет и на Мая Манолова и група народни представители от Коалиция за България.

Още по темата
26 мар 2010 12:03
966

Правителственият законопроект предвижда лицата, които умишлено и противозаконно умъртвят животно, да се наказват с лишаване от свобода до една година и с глоба от 1000 до 3000 лв.

За умишлено и противозаконно причиняване на увреждане на животно наказанието ще е пробация и глоба до 3000 лв.

За деяния, извършени с особена жестокост или по особено мъчителен за животното начин или на публично място, както и за деяния, извършени в присъствието на малолетно или непълнолетно лице, се предвижда лишаване от свобода от една до три години и глоба от 2000 до 5000 лв.

Законопроектът, внесен от Мая Манолова, предлага проявите на особена жестокост към животните да се наказват с лишаване от свобода до две години или пробация и глоба от 1000 до 6000 лв., а умъртвяването на животно – с лишаване от свобода до три години или пробация и глоба от 2000 до 10000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
СтойчоЛудото преди 13 години
Кога София ще се справи с бездомните кучета? Не мога да разбера защо досега всички кметове се огъваха и не предпиреха сериозни мерки. Защото не им се даваха пари за приюти и за заплати на служители, които да прибират кучетата и да ги умъртвяват. Нали уж ги кастрираха, защо не са измрели още? Цигнаска държава, нищо хубаво не ни чака оттук нататък, ами взимайте пушките, сопите и бухалките и да се оправяме сами с кучета, *** и ***. Аз поне така ще направя.
34
0
 
1
 
! Отговори
Paco преди 13 години
Даааам мечтай си на ТИР ти да видиш как е в белите страни ако не звънни ще те кача при някой от мойте бусове.А за мен не бери грижа джиткам си с Мерцедес S320cdi който смених за ML320Cdi преди месец. Фирмата ми изнася за 6 държави....но как да е смешно ми е че всички защитници се правите и на умни и си мислите че с заплатка 1000лв сте супер. Как да е, тоз закон е за такива кат вас радвайте се па тарикатите пак ще си тровят пумярите по улиците без проблем......абе как казах смешна държава
33
1
 
1
 
! Отговори
Пънкс преди 13 години
Ами тонто, това е самозащита - никой няма нищо да ти каже, макар, че аз подавам винаги в Еко сигнали за агресивни кучета - идват и ги прибират, закарвала съм кучета в приют, подпомагала съм пордното котило на Селяндурчо, да си намери стопани.А съседите ми, понеже ги мързи ги търпят, охкат и ахкат и все са недооценени...е аз как мога ве?Ама нали , по-лесно е да си имаш повод да хленчиш и да се оплакваш. Пък и да ги избиете всичките "***",до 1 седмица пак ще ги има - резултат от "сакам породист
32
2
 
3
 
! Отговори
Пънкс преди 13 години
като те чета си обиколкл Европа на ТИР братле.А по темата: РАЗГЕЛЕ! ега да се пукат от яд всичките смотани *** и бъдещи психопатчета, няма да ви търпя изродщините, нито децата ни.И се научете да правите разлика между ОСОБЕН жестокост км животните и глупавите аргументи, че ви се плющят пържоли и кебапчета - нямате пари да си закърпите гащите, ама веднага ви се досвиди, че роднините могат да ви лишат от удоволствието, да налагате на село прасето с лопатата.
31
1
 
4
 
! Отговори
Paco преди 13 години
до Анонимен. Хаха Шо бе батка я че съм *** ОК. Ама съм обиколил Европата и само тука е така. Дано не те нахапят пУмяри тебе или детето ти, щот тогава ше виеш на умрело, душа носели ми кат носат прасетата и тях да не ядеме ве. Човек е МЕСОЯДЕН ти ако искащ лющи люцерна ама хората от векове трепат животни за да ядат. Като се справят с проблема да прават закони, преди това хората ще се оправят с проблема, кои с квот може - вила,кол, лопата, отрова. Аман от нереализирани защитници психолог мамееее
30
1
 
3
 
! Отговори
ангел преди 13 години
добре бе, *** мръсни, пак давам примерна ситуация: вървя с детето си през центъра. към него се спуска куче, очевидно агресивно. ритам го в главата, то умира. деянието е извършено НА ПУБЛИЧНО МЯСТО, В ПРИСЪСТВИЕТО НА МАЛОЛЕТНО ЛИЦЕ. значи отивам в затвора, така ли? и за да постъпя ЗАКОНОСЪОБРАЗНО, трябва да оставя кучето да захапе малолетното ми дете, така ли излиза? абе вие акъл имате ли изобщо бе, мамичката ви изкукала депутатска!
29
0
 
2
 
! Отговори
Ardino преди 13 години
В нашата община също имаме този проблем. Хората подават жалби, но не се правят никакви проверки. Като отговор винаги получаваме преписаните обяснения на служителите от отдел Екология и зам. кметовете на общината. Горепосочените лица са намерили начин да изкарват допълнителни приходи на гърба на животните.Твърдят, че не убиват кучетата а ги настаняват в приют, който се е намирал в еди кое си село... Оказа се че "приютът" се намира в изоставена мина, където ги тровят.
28
7
 
5
 
! Отговори
Борис преди 13 години
до АзЩом кучетата не те хапят, спи при тях, храни се с тях и да ти е хубаво!!!!!!!!!!!!!
27
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
И аз не ти ща тъпите коментари, Борисе, ама на, трябва да те трая, че и да ти чета мненията, че и току-виж си ме ухапал с някой от тях
26
6
 
5
 
! Отговори
Борис преди 13 години
до Мая МаноловаАко Ви нападне глутница кучета пак ли така ще мислите.Няма столица в Европа с кучета по улиците.Ако ги искате приберете всички хиляди кучета във ваши имоти и ги хранете за ваша сметка. НЕ ИСКАМ КУЧЕТА ПО УЛИЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До PACOПацо, в толкова малко редове - толкова много грешки....то затова сме така. Хората неграмотни, не се образоват, а аз очаквам да се радват на нещо хубаво. Тези "пумяри" душа носят, амаограничени хора как да разберат какво и защо е гласувано.
24
4
 
3
 
! Отговори
Гинка Ст. преди 13 години
Г-жо Мая Манолова,аз също обичам животните,но това не ми пречи да бия катерицата по три пъти на ден.Подлежа ли на санкции относно тази ми дейност?
23
1
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 13 години
Защо си мислиш ,че в полицията не работят садисти !!!Полицията е репресивен орган не милосърдна организация
22
2
 
8
 
! Отговори
ДО ЦВЕТАНОВ! преди 13 години
Цветанов ако е министър на място трябва да вземе незабавно отношение по видеоматериала на Нова телевизия, относно случая с полицая, организатор на уличните боеве на кучета. този садист трябва незабавно да бъде уволнен, а не да бъде порицаван. Уж Цветанов си чистел къщичката, ама се оказа че тая къщичка продължават да я обитават садисти, притежаващи оръжие, ами тоя гад утре ще разтреля някой човек. Как минават на психологически тестове в МВР? Защо се допускат такива ненормалници да стават полицаи
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По Нова телевизия със скрита камера бяха заснели улични боеве на кучета и как се договарят за залозите, оказа се че тартора на организаторите на тези боеве е полицай и след като на ръководството на местната полиция е преставен видеометериала, този гад е само порицан-къде е Цветанов и защо не се изкаже по случая, не може такъв садист да продължава да бъде полицай, трябва незабавно да бъде уволнен, не може садисти да притежават оръжие и как такъв *** ще ни пази от престъпниците като самия той е
20
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 13 години
tova se otnasq za ku4eta i kotki tupaci,ne za va6ite praseta,zaklevam se mnogo ste prosti selqni dano i vas da vi ritat kato nqkoe ku4e,ili da vi puskat v kletka da se biete s nqkoi kato men da vi izbiq zubite ama nqma da vikate neiskam da se biq,kakto ku4encata kudeto ne mogat da kajat neiskam da se biq s toq pitbul.NE NA NASILIETO NA JIVOTNITE.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредното малоумие на управляващите! Вместо решение на проблема с безпризорните кучета, вместо задължаване на собственниците да извадят паспорти на любимеца си, вместо санкции за това ,че не събират изпражненията на питомците си ..., те приели закон според който всеки дето коли кокошка или праси ще иде в затвора О.о
18
5
 
8
 
! Отговори
Paco преди 13 години
Ей нема толко *** народ. Всичко отзад напред правиме че има и такива дето се радват. Първо да приберат всички улични кучета, после всички стопани да плащат за кучетата си, да се справят с *** по градинките от домашни кучета и чак тогава да защитават правата на тия пумяри. Това Българина с най малко права остана. *** краде ток не плаща нищо, ама бучи като нещат да го лекуват, всичко на аванта ползват а сега и кучетата са по защитени те на глутници хапят па ние си траеме, я на кола да ***..
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А аз като си коля прасето по коледа попадам ли под ударите на този закон?
16
4
 
7
 
! Отговори
- преди 13 години
Аз предлагам този законопроект да не се приеме, а да се вземат мерки за ограничаване броят на скитащи кучета по софийските улици и на териториятана цялата страна.