Браним грозданката пред Брюксел

Казаните в селата са "местният парламент", рече Найденов
23 фев 2011 14:00,
72
Браним грозданката пред Брюксел
Ще убеждаваме Брюксел, че традиционно правим и пием ракия. Снимка: Булфото

Правителството ще поиска от Брюксел да признае гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка.

Кабинетът одобри доклада на земеделския министър за традиционния характер на българска спиртна напитка „гроздова ракия”. 

Документите трябва да убедят Брюксел, че българите традиционно приготвят и пият ракия.

Признаването на гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка ще даде право на правителството да й налага намалена акцизна ставка, което ще понижи и крайната цена на продукта и ще има положителен икономически ефект, посочват от правителството.

Изчисленията сочат, че така литър ракия може да поевтинее с около 2-3 лева.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов коментира, че  няма да е лесно да убедим Брюксел, но това ще бъде национална кауза. Той самият призна, че е почитател на огнената течност,.

"Българинът е правил, прави и ще продължи да прави ракия, това е част от нашия бит и според него - хубава част, а казаните на селата са "местният парламент", посочи Найденов.

В документацията, с която ще убеждаваме Европа,  има материали, проследяващи историята на производството на ракия у нас, технологиите и спецификата на продукта.

Те доказват, че гроздовата ракия е традиционна, автентична и характерна за България напитка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: брюкселгроздова ракия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Грозданов преди 13 години
Трябва да поискаме от Брюксел да признае и бозата,защото и тя е традиционна българска напитка и също има алкохолно съдържаоние!Може би така ще стане по продаваема и търсена на пазара а защо не и на европейския!
70
0
 
0
 
! Отговори
ходжата преди 13 години
а,ако някой ми даде литър Сливенска Перла ! Направо му отстипвам 70 те хурии и половиното райско царство (барабар с Исус, Мохаммет и Мойсей)
69
1
 
2
 
! Отговори
гроздан преди 13 години
Земеделец съм,с висше образование и усещам на гърба си действията на този лигав и нищонеправещ министър.Защитавал нашата гроздова-хубаво,ама направи нещо и за земеделците.Уж цяло земеделско министерство имаме,а земеделците са му последна грижа.Една година не са превели най-елементарните плащания за декар обработваема площ,камо ли субсидии за по-сложните сектори.Прави се на полицай по контрола на пестицидите по зеленчуците!***!Неговата работа е друга,а не да се прави контрольор.***!
68
1
 
2
 
! Отговори
ходжата преди 13 години
а, аз обичам сливова. преди 20 и нещо годинки бях пил .ногу ми хареса
67
0
 
2
 
! Отговори
?!?? преди 13 години
Бе що се мъчите да варите шльокавици, спирт няма ли?? 95 градуса стигат ли?
66
0
 
4
 
! Отговори
lpp преди 13 години
абе празна ''великомакедонска'' главо 1. азбука- нямате2.език-нямате3.танкове -нямате от къде ракия да имате
65
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
ДО ВСИЧКИ ДОМАШНИ ПРИЗВОДИТЕЛИ.ВЛЕЗТЕ В РУСКИТЕ ПИСАНИЯ И ЩЕ НАМЕРИТЕ РЕЦЕПТИ БЕЗ ЗАХАР.ОТ 2.330 КГ.ПШЕНИЦА И ДР. ЗЪРНА ДОБИВАТЕ 1Л.60 ГРАДУСОВ ХРАНИТЕЛЕН СПИРТ.
64
6
 
2
 
! Отговори
Aнтичен Македонец преди 13 години
*** а да не сте грешка за гроздовата...Гроздовата е од антички времина...това значи МАКЕДОНСКА
63
1
 
3
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Каква домашна ракия бе хора захарта стана от 1.35 на 2.50 за една нощ.Сега как ще варя.
62
2
 
3
 
! Отговори
selianin преди 13 години
da va *** u grajdanite ne6tastni bokluci
61
0
 
9
 
! Отговори
до 58 преди 13 години
Е ти си най-големият наивник значи, щом смяташ че уискито ирландците от селцата си го купуват от магазините! Да, те и гърците не си правят ракия(ципро) в домашни условия.Нееее, къде бе, толкова са принципни, че там където живеех(на 20 км от град Арта) в селото имаше поне 5 човека да продават ракия собствено производство от собствени казани. Защото нямат в селото селски казан.Иначе ние само си варим ракия в домашни условия. Ние сме единствените,а?! Искрено ме забавляваш!
60
16
 
6
 
! Отговори
алкохолици!!! преди 13 години
Не ми хвалете народ ,при който е традиция домашното производство на алкохол!!!
59
4
 
5
 
! Отговори
aaa преди 13 години
aа щом традиционно пием и варим ракия пред ЕС защо сложихме акцизи на домашния алкохол затворихме 80 % от казаните за варене на ракия а ? един път така един иначе...ейй мръсни гербераси ц ц ц както им отърва така си въртят нещата...щом е традиционно както си варим боб нека и всеки да си вари ракия в къщи не само по селата г-да министри и управляващи
58
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти с ирландците не ни сравнявай!Там заводи произвеждат уиски,и никой не се надпреварва да "произвежда" алкохол в домашни условия.Тук всеки втори българин вари ракия,да има "малко за всеки ден,ей така за гости и приятели",особено в селата и малките градове това е повод всяка вечер да се напиват!
57
1
 
8
 
! Отговори
тадд преди 13 години
@Ракия Акцизова -п.с. Пия ракия. Бургас 63 и Поморийска мммм хлъц наздра'е т.е. си Мислиш ,че пиеш ракия- а на практика са разреден етилов алкохол,който със сигурност не е произведен от грозде + есенции. Наздраве!!!
56
1
 
8
 
! Отговори
до 54 преди 13 години
Ирландците като си правят уиски(тяхната ракия) и те ли са алкохолици и пропаднали и деградирали ***?Що трябва винаги на метеното да се изсе..те бе?!
55
0
 
6
 
! Отговори
Васо преди 13 години
"Изчисленията сочат, че така литър ракия може да поевтинее с около 2-3 лева".Лукойл го отсвири.
54
4
 
3
 
! Отговори
традиционна напитка преди 13 години
Каквато е традиционната напитка,такива са и хората!Тъй както муха от л-айно не бяга,така и българин от ракия не бяга!Когато заменим традиционната напитка с шербет , тогава мога да кажа ,че вече 90% от българите не са алкохолици!
53
0
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 13 години
Защото човече нищо не ти коства да си запазиш семена от предното производство, да си събереш горска пръст с животинска тор да я смесиш, да я сложиш в съдини и да посееш семената на топло, а след като станат 20 сантиметра растенията да ги разсадиш в дупки в парник/оранжерия при положение че имаш място за сеене. Взимаш и малко препарати срещу листна въшка и мана и те ти домати, краставици ,пипер. Защо да не садиш, когато имаш земя? Че то даже е нещо като хоби това-да си отглеждаш растения.
52
2
 
12
 
! Отговори
kuzo преди 13 години
истинската ракия се прави вточно такива казани. Двойно препечена, Ох майкоооо.