Честваме 133 години от Освобождението на България

На 3 март 1878 година родината ни възкръсва на картата на Европа
Обновена: 3 мар 2011 07:51 | 3 мар 2011 07:47, Красимир Ангелов
508
Честваме 133 години от Освобождението на България
Снимка: Булфото

Цяла България тържествено ще отбележи днес  133 години от Освобождението от османско иго.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война, а България е призната за автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Според Санстефанския мирен договор площта на освободената държава е над 170 000 кв. км.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

За най-голямо съжаление, Великите сили не допускат съществуването на голямата по територия и население България.

Няколко месеца по-късно - през юни 1878 г., на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България – разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
476
4
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 13 години
колеги, знам колко минуси ще ми теглите ама, днес направо вече се отчаях, явно живеем в две паралени Българии и е време всички горе-долу нормални да се махаме от физическата - който остане да му е честита новата Ромска империя... писна ми и най-гадното е, че пак уж българи ни прекараха генерално и индивидуално... махам се, тук явно ще остане само рая, друго за територията не е нужно...
475
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в шипка има много експонати които са показани върху щендери а краката на тези щендери са чисто турско произвоство вие сте толкова зависими колкото ипо османско
474
6
 
13
 
! Отговори
... преди 13 години
НЕ СЕ КАРАЙТЕ С ТУРЦИТЕ! ПО ЗАВИСТЛИВО ПЛЕМЕ ОТ ТЯХ НЯМА! БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ! НЕ СЕ ДЕЛЕТЕ ЕДИН ОТ ДРУГ И ТАКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИМА И СЛЕД 100000 ГОДИНИ.
473
10
 
10
 
! Отговори
съжалявам! преди 13 години
Като чета разни тъпотии от рода на:Какво търси оня с турската килимавка при официалните гости,излъчено директно по Канал 1? Или пък ако не беше турското робство сега щяхме да сме много развити и може би около 50 млн.!Не мога да ви се начудя на глупостите!Съгласен съм,имало е насилие,но вие зрителите на "време разделно" преувеличавате!Кои роби са имали собствени домове,животни,ниви,църкви и т.н.?!Като ви чета глупостите,направо си мисля,че може би е трябвало да направят така,както го описвате!
472
3
 
7
 
! Отговори
Сан Стефано преди 13 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И "MAKEДOHЦИ" !!!
471
0
 
9
 
! Отговори
шоп преди 13 години
нИКОГА НЯМА ДА ЖЕРТВАМ ЖИВОТА СИ ЗА ЖЕЛЬЮ,ПЕТЬО СТОЯНОВ, АЛ. ЙОРДАНОВ ,КОСТОВ, ФИЛ, АГОВ, ПИРИНСКИ, ЦЕЦКА, ПЪРВАНОВ ИЛИ КОЙТО И ДА Е БГ УПРАВНИК. ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА ЗА РУШИТЕЛИТЕ *** НА БГ. А ИНАЧЕ ПОКЛОН НА ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРИ, ПОКЛОН И НА БАЛКАНДЖИ ЙОВО И НА КАРАДЖАТА. НО ТАКИВА ДНЕС НЯМА. ДНЕС ИМА АЛЧИН ПРОДАЖНИ ЖИВОТНИ,КОИТО ГРАБЯТ И РУШАТ БЪЛГАРИЯ.
470
0
 
13
 
! Отговори
borisova преди 13 години
Хора чувствате ли се горди че сте с български произход ?! Какво в тази сбъркана държава ..държава съсипана от некомпетентно управници впити в борба коя банкова сметка ще е по дебела ..гледащи само лични облаги ..вместо да се стимулира бизнеса ..нашите мили управници гледат да го съсипят ..Честит празник мили българи ! Призовавам ви да бъдете просто по добри към ближния си ..да не завиждате и да не мразите ! Вие самите пишете историята ни!
469
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гледам в момента по Канал 1 директно Тържествената заря за 3ти март.И се чудя и не мога да се начудя - ЩО ДИРИ в официалните гости главния Мюфтия с турската килимявка на главата, малко след Цветан Цветанов, до Благовест Сендов - погледнете и вижте!Това да покаже търското присъствие ли?Загубена държава!
468
5
 
2
 
! Отговори
ICE преди 13 години
MAY SEGA SME,, ROBI,ne predi ,daje togavasnite zakoni ZABRANYAVAZELUVKI
467
0
 
3
 
! Отговори
zhka преди 13 години
За 463. Добре го каза! Но, и той, Първанов, има своя страхотен принос за скапването на БГ! Просто, ИГРИТЕ СА ЖЕСТОКИ на всички нива на управляващите!
466
2
 
11
 
! Отговори
Де преди 13 години
Такова пренаписване на историята от някои турци, турски *** , роми , македонци и кви ли не пустиняци не бях виждал и то на НАЦИОНАЛНИЯ НИ ПРАЗНИК... Не било робство , не били ни клали ... Просто ми е противно да чета тези коментари , а те изобилстват...
465
1
 
23
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Честит празник, българи!Поклон пред всички, които загинаха за Свободата на България!Бог да е с нас!
464
0
 
6
 
! Отговори
Войвода преди 13 години
Намерете снимка на Ильо Войвода, например в Интернет. Сравнете това, което е изписано на "интелектуалните" ни лица днес и онова, което е било изписано на лицето на свободните, макар и поробени българи. Стига словоблудствахте, Майка България е една и място за *** теоретизации няма. Опомнете се.
463
4
 
5
 
! Отговори
До 464 преди 13 години
Хубав ден е 22 септември и трябва да се отбелязва, но ако отречем 3 март, ще излезе, че турците са ни управлявали още 30 години, а това просто не е вярно. Да ме прощаваш, но не им давам нито ден повече!
462
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Национален празник трябва да бъде 22 септември/денят на независимоста/ или 24 МАЙ/ден на Св. Братя Кирил и Методий и БЪЛГАРСКИТЕ букви.Аз дъм за 24 май.
461
1
 
8
 
! Отговори
Господин Президент преди 13 години
Честит Празник !! не ми е харесвалo Гoцитo, не ми аресва и сега, НО за съжаление тoй се oказва дoста пo печен и узрял за пoлитика. Да кoмунист е! Да агент е! Нo никoга не гo е крил. тръгнал е oт селo и е стигнал дo пoста ПРЕЗИДЕНТ.не е слязал oт кoлата на тате шефиoр на ДС генера, , не е разтривал разни срамни и мръсни израстъци на Тoшo и Царo.И на всичкoтo oтгoре след като не се е крил че е кoмунист и агент и даже си спомням как го каза преди президенските избори, та затoва и изказванята му са верни, тoчни и се мерят с гoдини на пред. Гоцито е постъпил повече от правилно- признал си. А какво се казва? Признат грях - не е грях, майна!Да сме чули Гоце да казва на "микрофоните и хартиите" да погледнат колко апартамента е збрал Цецо=Бегачо? Няма такова нещо. Да сме чули Гоце да казва че Цецо е служител на ДС? Няма такова нещо.И то не защото Цецо няма апартаменти закупени с пари изкарани по особенно неморален начин и прехвърляни през бабалъчката му по особенно просташки начин обратно на негова сметка .Гоце не е казал че Цецо е бил служител на ДС защото Цветанов не е бил служител. Служител е някой който служи, на каузата и на идеята със сърцето си. Цецо е бил назначен в ДС. затова и Цецо е бил назначител , а не служител.Докато заради Цецо и постоянното му плямпане че Гоце се казва Първанов и Барцелонските вили и апартаменти на Гоце , и аз вех да хвърлям око кой е Гоце. До тогава незнаех, что токое Гоц и има ли място у нашетото Соц.По тези причини, че жълтото около Гоцеви е прекалено дантелено и ялово, oт днес за мен Гoце а Първанoв, а Бoрисoв и Цветанoв за които отиде моята бюлетина ще са Бoце Тикваце и Цеце Пипоняце Господин Президент, аз се възродих. Аз скъсах с наивността да вярвам на Герб и Борисов.От заплатата всеки месец ми остават точно 39.40 лв. Напишете къде да ги внасям официялно на сметката на АБВ. От вас нищо неща освен да победите на изборите и да съберете свестното от всички партии-иначе утре вашите Цецета, Федоски и Волени ще ви докарат до там до където стигнаха Герб.
460
5
 
5
 
! Отговори
до 461 преди 13 години
Имаш ли кураж да ми го кажеш наживо *** умирисано помиярско????
459
11
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРЧЕ, МАКЕДОНЧЕ. преди 13 години
ДГД, 460!ЗАКАЧИ ЛИ СИ РУСКИТЕ ПАРТЕНКИ НА ШИЯТА , ДА ТИ МЕРИШАТ НА ШЕВРО???!
458
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Призовавам всички *** карабини и техните български *** веднага да напуснат форума,защото.....малко Ви остава...
457
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честит Празник !! С нами Бог.