Честваме 133 години от Освобождението на България

На 3 март 1878 година родината ни възкръсва на картата на Европа
Обновена: 3 мар 2011 07:51 | 3 мар 2011 07:47, Красимир Ангелов
508
Честваме 133 години от Освобождението на България
Снимка: Булфото

Цяла България тържествено ще отбележи днес  133 години от Освобождението от османско иго.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война, а България е призната за автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Според Санстефанския мирен договор площта на освободената държава е над 170 000 кв. км.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

За най-голямо съжаление, Великите сили не допускат съществуването на голямата по територия и население България.

Няколко месеца по-късно - през юни 1878 г., на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България – разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
456
3
 
6
 
! Отговори
до 456 преди 13 години
Ти си класически пример за "дървен философ", както вече казах всяко разсъждение следва да има цел, товята цел каква е? Да се покажеш като много коректен анализатор или ... Кой го интересуват твоите данни, придобити от "авторитетното" издание собственик.ком. За разлика от теб, Ивка има отношение към историята, а ти нямаш. О.к. нямало да бъдем 50 000 000, щяли сме да бъдем 15 000 000 примерно и ...?
455
1
 
2
 
! Отговори
Elena преди 13 години
Провокатор такъв!
454
12
 
4
 
! Отговори
до Ивка преди 13 години
През 1350г. в годините когато падаме под робство,населението на България е било 2,2 млн./2 милиона и 200 хил./!Инфо на сайта на собственик.ком / sobstvenik / И как така изчисли,че ако нямаше робство сега населението щеше да е "50 милиона"! Еййй мама му стара,сънувате с отворени очи,промити мозъци!
453
2
 
4
 
! Отговори
до 454 преди 13 години
Не се притеснявай, такива като теб нямаше да ги изколят. Изклали са онези, които ги е интересувала България.
452
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
4estit praznik Rusnaci bez vas stqha da ni izkolqt kato pilci dobre 4e napravihte nesto da jivee RUSIA a sto se otnasq za bulgariq ne me interesuva TUK OSTE SI GO IMA ROBSTVOTO
451
4
 
5
 
! Отговори
до 449 преди 13 години
И аз искам да ти размажа мутрата еничарска, тук с 439 ще спорим, но за това кой от двамата да е пръв. Дори това, което твърдиш да е истина - с какво роменя заслугите на Капитан Петко Войвода за национално освободителните движения в региона (не само българия, имам предвид). Дори крадец е по - ценен от мърляч като тебе, който не знае защо е на този свят. Много си информиран, но изглежда напразно, защото информация, която не служи за нищо не е информация.
450
2
 
10
 
! Отговори
Elena преди 13 години
А казаха ли гърците, че капитан Петко войвода се е бил за свободата на Гърция в Критското въстание като част от Гарибалдийската дружина - българи и италианци? И че именно там е спечелил прозвището си "капитан"? Или това го пропуснаха да го кажат?
449
2
 
5
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Радиото "Свободна Европа" е било създадено с една единствена цел- ПРОПАГАНДА и уронване, наскърбяване, светините на определени държави, с цел объркване и деморализиране на населението.
448
2
 
4
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
До 444! Изчисленията от демографския срив, причинен от робството не са правени от мен, а от специалисти. Фактът е математически неуспорим. Дори и на база сравнителен анализ цифрите са категорични, населението на Англия около 1390 година е било, колкото това на България. А сега колко е? Методите на изчисляване не включват единствено математически способи, но и сравнително!
447
12
 
4
 
! Отговори
до 439 преди 13 години
Малко новини си слушал!По радио Свободна Европа навремето имаше предавания на български език,тогава чух за това ,че капитан Петко е откраднал бижута от къщата на гръцкия генерал!За да го кажат значи имат доказателства!Свържи се с комшиите и поискай документи за това,сигурно ще ти предоставят такива!
446
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това с 500 г. робство е глупост ," паднало Търново значи край -робство е" .Територията между гр.Елена и Видин е била на самоуправление чак до края на 17ти век.
445
2
 
13
 
! Отговори
LadyFire преди 13 години
Четит празник на всички българи! Не се подавайте на асимилация от чужди култури и народи! Отстоявайте българщината!!! Да живее България!!!
444
1
 
4
 
! Отговори
ДО 444 преди 13 години
На теб всичко ти е толкова интелектуално и сложно, че чак инфлантилно. Тази млада дама те сложи в малкия си джоб, защото разстжденията следва да имат и цел, иначе са безполезни. Да, може да не е прецизна в изчисленията си, но е прецизна в отношението си към историята.
443
2
 
11
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 13 години
Честит празник Българи.........
442
8
 
6
 
! Отговори
до 438 преди 13 години
Нещо математиката ти куца!Колко е било населението на България преди робството,колко е след робството? Ти май броиш само онези ,които са се раждали!А онези които са умирали през тези 500г. всичките ги слагаш под знаменател "избити"! Сега турско робство ли има,че за 20г. намаляхме с 3 млн.,ех забравих ,че и за това може би са виновни турците!Винаги съм казвал,че крайните патриоти и религиозните фанатици са най-манипулируемите хора!
441
5
 
4
 
! Отговори
Elena преди 13 години
И да добавя, че не само ние, ами и турците са страдали под властта на тази империя! И те правят своята революция и се освобождават, ама няколко десетилетия след нас.
440
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честваме 133 години от Освобождението на България.ЗАЩО?
439
3
 
16
 
! Отговори
Elena преди 13 години
Най-лошото на робството не са кланетата или униженията или пък това, че сме били бедни, неуки и т.н. Да, сравнение с голяма част от европейското население тогава сме били сити, имали сме си нивичката и кравичката, и ако сме си кротували е имало голям шанс да оживеем до старост и да се радваме на внуци. Най-лошото на робството е, че попаднахме под властта на най-изостаналата империя, която спря развитието ни за 5 века! Няма култура, няма наука, нищо! Празнота и простотия!
438
3
 
14
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Също един немалък проблем, унаследен дори и до днес, е насилственото помохамеданчване. Тези ислямизирани българи са били подложени на вековно промиване на мозъка, днес те се смятат за турци, реално са ислямизирани българи. така турция създава солидна пета колона в България. А и методите на насилствено ислямизиране са били чудовищни.
437
4
 
12
 
! Отговори
до 431 преди 13 години
*** нещастен искам саморъчно да ти размажа предателската родоотстъпническа мутра...на днешния ден това ли трябва да дрънкаш бе *** нещастна ти там ли беше,видя ли го ??? Само да те докопам ще те пратя при капитан Петко войвода да му обясниш какво е откраднал...*** жалък нещастен