Николай Овчаров: Да не мълчим, не сме циганска държава!

Филм на ВВС предизвика бурната реакция на професора
Обновена: 9 мар 2011 11:18 | 8 мар 2011 18:44, Елка Василева
447
Николай Овчаров: Да не мълчим, не сме циганска държава!
Снимка: Булфото

Професор Николай Овчаров призова за гражданска реакция в България на филм на ВВС, в който страната ни е представена като циганска държава.

Филмът е излъчен на 15 февруари т.г. по канала Yesterday, на което първи реагира българският писател Мартин Ралчевски от Англия, написал емоционално писмо до автора на лентата Майкъл Палин.

То е озаглавено "Скандал! Унизително представяне на България!" и започва с думите: "Трябва ли една международна обида да се премълчава? Отговорът е ясен. Разбира се, че не".

"България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани. В тази страна циганите са около половината население", казва Палин във филма си. Пловдив директно е наречен "циганския град", защото тук живеят най-много цигани у нас.

Проф. Овчаров обясни пред Dnes.bg, че филмът е правен вероятно от кадри, заснети още през 2007 г., но сега е в нов вариант, защото има отпаднали части, като например за Бялото братство.

Частта за Перперикон, за заснемането на която Овчаров специално е отделил време, така или иначе е отпаднала още в първия вариант, излъчен през 2007 г.

Сега обаче е останало единствено представянето на България като една циганска държава, точно това са и думите във филма, за Азис като най-големия български герой, за Столипиново в Пловдив и така нататък.

"Аз си спомням за случая през 2007 г., защото по една или друга причина замълчахме, а това все пак се е случвало", каза Овчаров.

Тоест това да се представя България по подобен начин – говорим за поредица с около 10 млн. зрители на ВВС, шоуто на Палин. "Там вместо страната да бъде представена с древната си култура и цялото си многообразие, тя беше тенденциозно представена с тези черти, за които говорим в момента", обясни Овчаров.

Очевидно в случая с филма на ВВС става дума за изява на мнение или нагласа от последните 100 г., в които на страните като тези от нашия далечен варварски Балкански полуостров се гледа като на втора ръка хора.

Не мисля, че това е заговор срещу България, това са нагласи, които в този филм се показват по най-пряк начин, посочи Овчаров.

Не виждам вината само в англичаните, вината и е в нас, защото ние самите правим твърде много, за да бъде показан нашият образ по такъв начин. Трябва да имаме национална кауза, зад която всички политически партии да застанат, когато става дума за подобен случай", смята Овчаров.

"Освен това трябва да се направи една масирана реклама на българската култура, която да покаже какво наистина представлява България и че тя далеч не е само циганска държава, но и страна с най-много паметници заедно с Италия и Гърция", каза още Николай Овчаров.

"Важното е гражданското общество, българите да реагираме", заяви още той. Според него е нужна цялостна дискусия какъв да е образът на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


447
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
404
0
 
0
 
! Отговори
nada_noname преди 13 години
...видна наша музиковедка, представи, откровенно *** музика, като българска национална ЮЖНО ТРАКИЙСКА музика. точно за това дори и *** изгонени от Индия, за специфичното си поведение и манталитет не уважават българите. предателството навсякъде е ненавиждано от всеки уважаващ човек в света. но ние сме толерантне, дори си бяхме избрали за ми-председател "мургавец"....и т.н., и т.н.
403
0
 
0
 
! Отговори
nada_noname преди 13 години
За съжаление всички тези журналисти с изключение на 2-3 насаждаха чялгата и ***, а сега реват за обратното. как ще стане това, новото поколение вече си е погълнало *** доза на възпитание, която от пуберите журналисти се нарича индийска. погледнете рекламата на Kotarrashky в Капитал, коятf целия свят определя като Gypsy e представена, като нова духовност, която освен че е откровенно *** е с много ниско ниво на изпълнение от архитект-музикант, вероятно и от ........
402
0
 
0
 
! Отговори
камачо преди 13 години
Ники (Овчаров)един ден ще те благославят за стореното!Но сигурно няма да си жив да чуеш.Хвала ти че правиш и даваш всичко от себе си без да откраднеш като китовия и божо лайнарката.Успяваш и давай напред.Паметна плоча трябва да ти сложат на ПЕРПЕРИКОН.ТИ СИ ИНДИАНА ДЖОУНС-не онова *** от тракийската мафия китов(добре че хвърли топа от пиене и секс с мацката от екипа)Много му дойдоха емоциите след грабежите на гробниците-или господ го наказа?
401
0
 
0
 
! Отговори
никой преди 13 години
Ами той човека много хубаво си е показал, това което става в България!Но повечето са коне с капаци и по-далече от носа си не виждат!Та вие въобще излизали ли сте от своите квартали ,или поне до едно две села ходили ли сте,за да видите кой живее там и най-важното КАК!Та то сега вече населението в държавата е близо 50% ***!А някой замислил ли се е след 15 години кой ще е основното население на тази държава?Особено с политиката провеждана 20 години от правителствата ни ,а именно ГЕНОЦИД над българите!!
400
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Трябва да има широка дискусия на мн.нива и да се вземат мерки от всички политици,за да не изчезнем от картата на Земята,в противен случай натам вървят нещата,все още изтичат мозъци от България и почти не се връщат,нито се поощрява раждаемостта,нито има облекчения и помощи за многодетни семейства,социалната ни политика е под всяка критика.Радвам се,че ТВ Европа взе отношение по проблема и отправи покана към екипа на Палин за съвместна работа за филм - Втора част за България.Не трябва да спим!!!
399
1
 
0
 
! Отговори
Да чете генади! преди 13 години
За такива думи трябва да се стовартат по 100 тояги по гол ***, родоотстъпнико!
398
4
 
0
 
! Отговори
генади преди 13 години
Това е лицето на Южноевропейската *** Република!За 60г. юдео-болшевизмът развъди *** от 80 000 до 1,5 млн.Браво, другари!
397
0
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 13 години
Туризмът в Южна Франция и особено в Рен льо шато и околните селища е нещо,ко-ето носи нарастващи приходи през годините.Туристическите потоци не бива да променят маршрутите си,нали така?!
396
0
 
2
 
! Отговори
SILANCE преди 13 години
433 е мой коментар.По повод изказването на 431бих искала да добавя,че има още една причина за този филм - журналисти от същата ВВС заявиха в друг филм,а после и в книга,че богомилството е вторично,а катарите са първото движение срещу инс титуционализираното християнство /наричано и църква/.Тези другари така и не са пожелали да се справят с елементарните сметки - през кой век се е появило богомилството и през кой век е походът срещу катарите в Южна Франция.Защо ли?Обяснението е просто.
395
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
429,не бъди нагъл и неграмотен едновременно!Траките и техните царства с т. нар. златни царе са съществували много преди гърците да започнат да проумя- ват думатадържавност.Също така тракийските царства са единствените,останали непокорени от римската империя!Наистина е трудно да се реши дали сърбо-македонците или гърците са по-нагли фалшификатори на историята!
394
0
 
2
 
! Отговори
SILANCE преди 13 години
Г-н Професоре,иска се не само протест,но и разбиране,че неслучайно са отпадналикадрите за Перперикон и всичко останало,което би нарушило определени маршрутиот верския и исторически туризъм,ако се популяризират фактите от нашата исто- рия,замазвани и директно укривани десетилетия наред!
393
0
 
0
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
професорът, несъзнателно казва една голяма истина - българия е пълна с паметници!!! палин не е разбрал едно нещо - българите по цял ден бачкат, за да изкарат за насъщния, докато романтичното население трови по цял ден със смраднята си центровете на градовете, където се явяват и чуждестранните туристи. *** пъплят къде ли не и се набиват на очи! той със сигурност е видял много повече ***, отколкото българи по време на посещението си.
392
1
 
0
 
! Отговори
Spartacus преди 13 години
Кьосев, точно другарите и другарките нямат нищо против ***, но ние истинските българи имаме. Крадливия и разрушителен манталитет е присъщ за ***, затова са гонени и убивани откакто съществуват.
391
2
 
0
 
! Отговори
ЛАЗАРОС ЛУКАС преди 13 години
какво се опитвам да правя?????? Всички термини които ползвате са ГРЪЦКИИИИи някои латински -това е така защото траките са били част от всички други хора с еднакав живот и мироглед -- ПАН ЕЛЛАДИКОС ЗОИС
390
1
 
2
 
! Отговори
Spartacus преди 13 години
Лазарос Лукас ***..расос, Гърция няма нищо Елинско - sparotok.blog.bg/politika/2010/02/09/koi-osnova-atina.489794, а за задавянето не се притеснявай ние *** не ядем.
389
2
 
2
 
! Отговори
до лазарос лукас преди 13 години
до 426 Уважаеми господине, нещо не сте наясно със собствената история. Бъркате елинско и еладско. По-точно се опитвате да присвоите цялата история археология и история на Източното Средиземноморие. Гледайте да не се задавите!
388
8
 
0
 
! Отговори
ЛАЗАРОС ЛУКАС преди 13 години
bg Баи ганио - нямае нишо..всичко вие гръцко..ТРАКИТЕ СА ЕЛЛИНИ-ЕДНА МАЛКА ЧАСТ ОТ ОГРОМНАТА ЕЛЛАДСКА НАЦИЯ ГЕНО-ЕТНИА,
387
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 234... Утре ще има ***-президент... - Много не правилно! BG ВЕЧЕ от почти 10 /ДЕСЕТ/ години има етнически *** президент с прекрасното презиме СЕДЕВЧОВ :) останалото си е вярно - чакаме премиер с подобна фамилия
386
1
 
3
 
! Отговори
до А преди 13 години
И това ли според теб е истината? Според мен не е. Има *** - вярно е. Че живеят в мизерия - затова са си виновни самите те - не учат, не се и опитват да работят, знаят всички хитрини за помощи и кражби. За това не съм виновен аз. Или да вземем Азис. Това че има един изроден ***, който някои наричат звезда, не го прави звезда. И не наричай хората които искат уважение за България комплексари. Ти дори не знаеш какво значи "комплекс". Ползваш го за да отречеш всеки който не мисли като теб.
385
0
 
18
 
! Отговори
Обичащ циганите преди 13 години
*** на България , е в резултат на толерантния български народ и неуменията на нашите правителства до сега , да водят смислена политика за развитие и възпроизводство на населението , издигане културата и естетическото възпитание , подобряване на реда и дисциплината ! Единствено балканските страни с изключение на Гърция и Турция имат проблеми с *** , защото са били много по - толерантни към тях и са им предоставили убежище , в сравнение с репресиите , с които са ги посрещнали в Централна и Западна Европа.Там просто са ги избивали и са ги вкарвали в концлагери за да ги изкоренявят и превъзпитават.*** трябва да знаят това и да са ни благодарни , както са ни благодарни евреите! Сега обаче , *** трябва да намалят раждаемостта си , за да могат децата им да получават отглеждане в добри условия , да получават добро възпитание и образование.Трябва да се преследват от закона насилията срещу малолетни и жени в *** семейства , като се преустанови практиката и мисленето на *** , че могат да печелят като раждат много деца и продават дъщерите си още малолетни. Намаляването на *** раждаемост трябва да се стимулира с помощи от държавата за отглеждане само на едно или максимум две деца. Помощи на самотни майки не трябва да се изплащат и ако не могат да ги отглеждат и възпитават , тогава децата им принудително да се отнемат и възпитават от държавата. Бащите , които са ги направили трябва да плащат и ако нямат доходи ,ще полагат принудително обществено-полезен труд , за да могат да се отгледат и възпитат децата им.